Afbeelding

Nationale Archeologiedag; een unieke vondst uit Drachten

Educatie

DRACHTEN - 18, 19 en 20 juni waren het de Nationale Archeologiedagen. Tijdens deze dagen kan jong en oud kennis maken met deze bijzondere wetenschap. Helaas zijn er dit jaar, vanwege het coronavirus, weinig activiteiten in de buurt. Daarom hebben we het Noordelijk Archeologisch Depot gevraagd om, speciaal voor de lezers van RondOm Drachten, een unieke vondst uit te lichten. Ze vertellen u graag meer over deze stenen hamerbijl, gevonden in 1930 in de Marschen langs het Koningsdiep. De bijl kwam in het bezit van F. Miedema, directeur van de ambachtsschool van Drachten, die hem aan het Fries Museum schonk.

De bijl dateert tussen 2000 en de 1800 v.Chr., aan het begin van de Bronstijd. Brons was in deze periode nog schaars in Nederland. De meeste gebruiksvoorwerpen werden nog gemaakt van steen, hout of ander natuurlijk materiaal. Hamerbijlen worden uitsluitend gevonden in graven, en vanwege hun krijgshaftig uiterlijk werden ze vroeger ook ‘strijdhamers’ genoemd. Mogelijk werden bijlen zoals deze gebruikt bij oorlogsvoering tussen verschillende stammen in het gebied dat wij tegenwoordig als Friesland kennen, een kleine 4000 jaar geleden.

Butler, J.J. & H. Fokkens, 2005: van steen naar brons; Technologie en materiële cultuur. In: Louwe Kooijmans, L.P., P.W. van den Broeke, H. Fokkens & A. van Gijn: Nederland in de Prehistorie, Amsterdam.

[Bewaarplaats: Noordelijk Archeologisch Depot, inventarisnummer FM 7E-1]

Afbeelding