Afbeelding

Nederlandse Veteranendag 2021; dit jaar geen lokale viering

Samenleving

DRACHTEN - 26 juni is het Nederlandse Veteranendag, een nationaal evenement waar heel Nederland haar meer dan 100.000 veteranen bedankt die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Deze dag wordt georganiseerd door Het Comité Veteranendag en wordt zowel nationaal als lokaal gevierd.

Op tv en in de buurt

De nationale viering van de Nederlandse Veteranendag is dit jaar, net als vorig jaar, in een andere vorm vanwege het coronavirus. De viering, waarbij maar een beperkt aantal gasten op uitnodiging aanwezig zijn, kan je wel op tv volgen in twee uitzendingen. De eerste is om 13.00 uur vanuit de Koninklijke Schouwburg door de NOS, de tweede om 17.00 uur vanaf het Malieveld door Omroep Max.

Normaliter organiseert het Veteranen Comité Drachten elk jaar ook een lokale viering op Nederlandse Veteranendag. Deze is dit jaar vanwege het coronavirus opgeschort. Ben je zelf veteraan en heb je behoefte om andere veteranen uit de buurt te ontmoeten? Dan kun je terecht bij het Veteranencafé Drachten. Het Veteranencafé vindt elke derde zaterdag van de maand plaats, van 15.00 uur tot ongeveer 18.00 uur, aan de Zuidkade 84. Stichting Veteranen Comité Drachten kun je financieel steunen. Informatie hierover vindt je hier: www.veteranencomitedrachten.nl

Nationale stichtingen

Wil je liever een ander goed doel steunen die zich inzet voor het welzijn van Nederlandse veteranen? Dat kan natuurlijk ook. Hulp voor Helden is bijvoorbeeld een mooie organisatie die zich sterk maakt voor (toekomstige) militairen, veteranen en het thuisfront. Stichting Onbekende Helden helpt veteranen tijdens de zoektocht naar betaald werk, werkervarings- en stageplaatsen.

De witte anjer

De witte anjer is het symbool geworden voor Nederlandse veteranen. Om te laten zien dat je hen steunt, kun je een pinanjer bestellen op de website van de Nederlandse Veteranendag. Deze witte anjer dient gedragen te worden op de linker borst.