Leadzanger Raynaud Ritsma van Vangrail
Leadzanger Raynaud Ritsma van Vangrail Foto: Raynaud Ritsma

Vangrail treedt op bij RondOm Vandaag concert

FRIESLAND - Altijd al een keer de band Vangrail live in actie willen zien? Dat kan! RondOm Vandaag presenteert namelijk in samenwerking met het Posthuis Theater een prachtige show, waarin onder andere de topartiesten Vangrail en Elske deWall zullen optreden. Op 18 juni om 20:15 zal het muziekspektakel voor (beperkt) publiek losbarsten. Voor diegene die geen kaartje weten te bemachtigen, zal het concert ook via een hoogwaardige livestream te volgen zijn. Oftewel: mis het niet!

Leadzanger Raynaud Ritsma vertelt enorm veel zin te hebben in het RondOm Vandaag concert op 18 juni. Er zijn zelfs al speciale repetities gepland. "Het is geweldig dat een partij als RondOm Vandaag zijn nek uit durft te steken in deze tijd. Zo zitten we met zijn allen "RondOm de tafel" en kijken we samen wat er wél kan. Juist dat er in kansen wordt gedacht, spreekt mij aan in dit idee. Daarnaast natuurlijk het theater, weer even bij de mensen kunnen komen. Dat zal echt wel even een kippenvel moment worden..."

Raynaud heeft niet stilgezeten

Het is lang geleden dat Vangrail voor het laatst optrad, maar dat betekent niet dat Raynaud heeft stilgezeten: "Ik ben een bezige bij en ik kan moeilijk stilzitten, dus ik heb de tijd gebruikt om een nieuwe studio te bouwen. Deze ga ik voornamelijk gebruiken voor fotografie, video en audio. Het einde van het bouwen is nu in het zicht. Zo kan ik me optimaal voorbereiden op wat er in de toekomst allemaal komen gaat." Daarnaast verwachten Raynaud en vriendin Elske binnenkort een klein wondertje. "Dat is echt niet te beschrijven zo mooi. We hebben net de 20 weken echo gehad en alles lijkt goed. Wat dat betreft is het ook fijn om iets meer thuis aan het werk te zijn. Zo kun je genieten van ieder moment samen."

Genieten en stilstaan bij het leven

Voor wat genieten betreft, heeft Raynaud heel wat bijgeleerd in deze tijd. Als artiest is hij constant bezig met: knallen, knallen en nog eens knallen. "Deze tijd laat zien, dat je de tijd dus ook wel door komt als het een tikkeltje minder is. We zeiden als band vaak overal ja op, waarbij je je soms in bochten moest wringen om het voor elkaar te krijgen. Soms dacht je dan achteraf wel eens: hebben we daar wel goed aan gedaan? Als je iets hebt, wil je vaak nóg meer. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar je moet wel blijven genieten van het moment. In een tijd als deze, geniet je dan ook extra van alles wat je tot nu toe bereikt hebt."

Raynaud en zijn band missen het optreden daarentegen wel. "Ik was 18, toen ik voor het eerst begon met muziek maken. Je hele leven is er wat dat betreft ook op ingericht, dus je mist dat stukje ontzettend. Gelukkig zijn de optredens weer in het zicht en kunnen we hopelijk gauw weer repeteren."

Blik op de toekomst

Vangrail bereidt zich inmiddels druk voor op het repeteren en nieuwe optredens, weliswaar zonder trouwe toetsenist Wiebe de Jong. Na 17 jaar neemt hij afscheid van de band en wordt hij opgevolgd door de 21-jarige toetsenist Remco Hoogsteen uit Kollum. "Dat is natuurlijk ontzettend jammer, maar het is wel heel organisch gegaan. Hij heeft tijdig aangegeven te stoppen en we hebben op een goede en nette manier afscheid van elkaar genomen." Bovendien maakt Raynaud zich geen zorgen over de kwaliteiten van Remco: "Hij is een jongen die heel goed in onze groep past en ook talentvol. We kunnen met Remco zo weer aan de slag."

Zo werd een jaar, wat muzikaal gezien misschien wel het beste jaar ooit had moeten worden voor Vangrail, vooral een jaar van bezinning en voorbereiding. "We hadden dit jaar misschien wel over de 100 optredens gehad en er zou ook een nieuwe plaat uit zijn gekomen. Dit had ons beste jaar ooit moeten worden, maar we komen terug!"

Elske deWall & Vangrail treden op bij het RondOm Vandaag concert in het Posthuis Theater Heerenveen.