Van links naar rechts; Myrthe, Robin, Anneke, Peter en Nynke
Van links naar rechts; Myrthe, Robin, Anneke, Peter en Nynke Foto: Myrthe Kingma Foto's

Stelling: suikerrijke producten moeten duurder worden

DRACHTEN - 15 mei is de Dag van het Gezin, een internationale dag om stil te staan bij het belang van gezinnen in de samenleving. Gezinnen spelen namelijk een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen en het doorgeven van normen en waarden. Maar binnen een gezin kan ook best ruimte zijn voor het ontwikkelen van een andere mening dan die van je ouders. Om dat te checken leggen we aan elk lid van het gezin Kingma deze stelling voor: de overheid moet producten waar veel suiker in zit extra belasten.

Vader Peter (43) werkt als manager ICT van het backoffice van ROC Friese Poort. Daarnaast is hij actief vrijwilliger bij het Rode Kruis. In zijn vrije tijd vindt hij het leuk om te wandelen, te fietsen en met zijn gezin op reis te gaan.

"Voor de algemene gezondheid zou het beter zijn als dat inderdaad extra belast zou worden. Maar onderaan de streep is het jouw eigen verantwoordelijkheid als individu. Echter weet ik uit ervaring dat als je vanaf kind af aan te kampen hebt met "overgewicht", dit je hele leven een strijd kan zijn. Dan kan de hulp vanuit de overheid door middel van belasting op deze ongezonde producten helpen. We hebben het in Noorwegen ervaren. Daar is zo'n soort gelijk systeem al ingevoerd, waardoor je minder snel deze producten koopt. Ik ben overigens van mening dat dit niet alleen voor suiker zou moeten gelden maar ook voor minder gezonde snacks in het algemeen."

Moeder Anneke (42) werkt op de binnendienst van een makelaarskantoor in Drachten en is in haar vrije tijd graag buiten.

"Eens. Wanneer producten waarin veel suiker zit extra belast zouden worden, dan zou ik persoonlijk nog beter nadenken voordat ik het koop. Die extra belastinginkomsten zou de overheid dan wel moeten besteden aan het promoten van gezonde voeding, wellicht de belasting op groenten en fruit en andere gezonde voeding verlagen. Ik denk dat het fabrikanten ook aanmoedigt om minder suiker te gebruiken in hun producten. Aan de andere kant vind ik ook dat wij zelf een eigen verantwoordelijkheid hebben in wat wij in huis halen. Maar goed, dat is niet voor iedereen even makkelijk. Een financiƫle prikkel kan dan juist een extra stimulans zijn. Over het algemeen probeer ik goed na te denken over wat wij in huis halen, maar het is nou eenmaal zo dat veel lekkere dingen teveel suiker bevatten. In Noorwegen hebben we ervaren hoe het is als er een suikertax is. Je laat de frisdrank, snoep en chips dan zoveel mogelijk links liggen. De kinderen vinden dat zeker in de vakantie echt heel erg jammer.

Oudste dochter Myrthe (19) studeert taalwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, werkt op de versafdeling bij de Jumbo en vindt het leuk om in haar vrije tijd te fotograferen.

"Ik vind dat producten waar veel suiker in verwerkt is, duurder mogen worden. Maar of dat geld perse naar de overheid moet gaan, weet ik niet. Het zou mooier zijn wanneer dat geld gebruikt zou worden om er voor te zorgen dat gezond eten voor iedereen betaalbaarder wordt. Ik denk bovendien dat het belangrijk is dat mensen meer bewust worden van hoe slecht suiker daadwerkelijk is, in plaats van alleen het algemene idee dat suiker een dikmaker is en slecht voor je tanden."

Zoon Robin (17) zit in havo 4 en sport graag in zijn vrije tijd.

"Ik ben het er niet mee eens want ik vind het zelf erg lekker om producten met suiker te eten. Wanneer de overheid het duurder maakt, kan ik het zelf niet meer kopen en dat zou ik jammer vinden. Ook vind ik het niet echt nodig, wat heeft de overheid eraan als suikerproducten duurder worden, vraag ik mij af."

Nynke (14), de jongste van het gezin, zit in havo 3, houdt van korfballen en spreekt in haar vrije tijd graag af met vrienden.

"Het zou mij persoonlijk niets uitmaken. Ik denk ook niet dat het erg zou helpen, want als mensen echt iets willen, betalen ze er wel voor. Zoals je ziet bij sigaretten, die zijn duurder gemaakt maar veel mensen roken nog steeds. Dus ik denk dat mensen die graag producten met veel suiker eten het ondanks de verhoging nog steeds zullen kopen."

Afbeelding