Machteld (rechts) vertrekt binnenkort naar Gambia om klamboes uit te delen.
Machteld (rechts) vertrekt binnenkort naar Gambia om klamboes uit te delen.

Over Gambia, chocola en picknicken

DRACHTEN - Machteld Smilde (30) is moeder van een tweejarige dochter, waarnemend huisarts in Drachten én het gezicht achter de crowdfundingsactie Klamboes voor Tanjeh. Ze heeft ruim €37.000 opgehaald en reist binnenkort naar Gambia om de distributie van de klamboes te organiseren. Wil je op de hoogte blijven van de actie? Volg @klamboesvoorgambia op Instagram en Facebook.

Wat ben je aan het doen? Naast mijn werk als huisarts in zowel de huisartsenpraktijk als het asielzoekerscentrum, ben ik erg druk geweest met de crowdfundingsactie. En ik kan met veel plezier vertellen dat we met uit de meest uiteenlopende hoeken donaties hebben ontvangen, waarmee we het streefbedrag van €37.000 ruimschoots behaald hebben. Van dat geld hebben we klamboes besteld en die zijn nu onderweg op een containerschip richting Tanjeh. Ik ga daar begin juni naar toe om daar ter plekke met de lokale bevolking de distributie te coördineren. Voor het malariaseizoen losbarst ligt heel Tanjeh onder de klamboe. En dat is geweldig want met klamboes kunnen we 75 procent van de malariasterfte reduceren. Vorig jaar stierven er in een gemeente zo groot als Drachten 540 jonge mensen, dat kunnen we nu voorkomen. Ik ben dan ook zo dankbaar voor al die mensen die gedoneerd hebben en die helpen. Ik doe dit namelijk niet alleen. Er zijn allemaal vrijwilligers die achter de schermen hun bijdrage leveren en het is heel tof dat ze met elkaar echt iets wezenlijks kunnen betekenen.
Verslavend: Chocola: Ook al ben ik huisarts, ik ben tegelijkertijd ook maar eens mens.
ME-time: Ik houd ervan om lekker piano te spelen. Dat is mijn grote hobby en helpt me om de boel op een rijtje te zetten, zaken los te laten en nieuwe inzichten te krijgen.
Blij met: Mijn dochter. Heel cliché, maar zij heeft mijn leven totaal veranderd. Zij maakt me zo ontzettend blij, waardoor al het andere minder belangrijk is geworden.
Favoriete plek in Friesland: Er is een meertje bij Beetsterzwaag achter het witte huis, in het bos bij de houten beelden. Ik weet de naam niet, maar elk seizoen is het daar anders. In de lente picknicken we er wel eens want het is er zo mooi.
Dit vind ik stom: Opruimen, vooral omdat steeds terug komt. Zo flauw.
Geheim genoegen: Netflix. Ik kan zo zes, zeven afleveringen achter elkaar kijken. Vikings vind ik bijvoorbeeld een heel mooie serie.
Welke eigenschap waardeer je in mensen? Eerlijkheid. En zelfspot is ook belangrijk.
Ik surf dagelijks naar: Onze eigen site klamboesgambia.nl
Laatste avondmaal: Ik vind lasagne super lekker en dan graag chocola als toetje.
Wat staat er nog op je bucketlist: Bungeejumpen.
Zo ziet mijn ideale vrije dag eruit: Lekker relaxt opstaan met mijn dochter, een krantje lezen, ontbijten, een speurtocht, picknicken en een bioscoopmiddag. 's Avonds lekker eten met wat vrienden als mooie afsluiter.
Wat had je als twintigjarige graag geweten? Dat het leven minstens zo mooi is als je andere wegen inslaat dan de gebruikelijke.
Wat is het eerste dat je doet als het post-corona-tijdperk aanbreekt? Al mijn lieve vrienden en familieleden een knuffel geven. Die nabijheid is veel belangrijk dan zo'n etentje waar ik het net over had.
Hoe zie je jezelf over 5 jaar? Dan hoop ik een modus gevonden te hebben tussen mijn passie, werk en de mensen in Gambia en mijn werk en familie hier in Nederland.

Wilt u ook in ons vriendenboekje? Mail dan naar Linda@rondomvandaag.nl