Afbeelding
Foto: Daimler Trucks and Buses Communications

Mercedes zoekt nieuwe bestemming voor accu's elektrische bus

Met de stille, volledige elektrische en uitstootvrije Mercedes-Benz eCitaro stadsbussen worden steden steeds een betere plek om te wonen. Bij Daimler Buses (het moederbedrijf van Mercedes-Benz) zijn de omgeving en het spaarzaam omgaan met onderdelen onlosmakend met elkaar verbonden. Dit is waarom Daimler Buses een samenwerking aan is gegaan met het GUW+ model project om ook de accu's van hun stadsbussen op een duurzame manier een tweede leven te geven. Dit wordt verder vormgegeven bij Mercedes-Benz Energy GmbH in Kamenz (Duitsland)

Daimler Buses is altijd op zoek naar manier om nog duurzamer te opereren. Daarom hebben ze nauwkeurig de levensloop van hun elektrische bussen onderzocht, inclusief hun batterijsystemen. Gustav Tuschen, hoofd van Ontwikkeling bij Daimler Buses. "Zuinig zijn op het milieu en spaarzaam zijn met beschikbare middelen zijn de belangrijkste argumenten waarom men voor de elektrisch aangedreven eCitaro stadsbussen zou moeten kiezen. We hebben alles gecheckt en wanneer je kijkt naar alle data over de lange levensduur van de bus IS de CO2-voetafdruk veel kleiner dan van conventionele stadsbussen. Door ook de accu's een tweede bestemming te geven wordt de bus nog veel energiebesparender."

Holger Elix, hoofd Infrastructuur bij vervoersbedrijf √ústra legt uit: "De kosten voor het aanschaffen van elektrische bussen is een grote uitdaging. Door de accu's te hergebruiken als stationaire accu's op het terrein van het bedrijf, kun je de kosten nog meer uitstrijken of een langere tijd."

Accu's hebben een groot effect op de mate waarin een elektrisch voertuig energiebesparend of zelfs energieneutraal is. Iedereen met een smartphone kent het probleem immers wel: door regelmatig je batterij op te laden en leeg te laten lopen, wordt de batterij steeds slechter. Voor je het weet is de capaciteit van de accu duidelijk lager. Dat proces verloopt niet anders bij de accu van een elektrisch voertuig. Daarom is de levensduur van de NMV accu's in de volledige elektrische Mercedes-Benz eCitaro ongeveer tussen de vijf en zes jaar. Na deze tijd is de capaciteit van de accu tot ongeveer 80% verkleind en is de benodigde bereik van de bussen niet langer gegarandeerd.

Maar het gebruik van de accu hoeft niet te stoppen wanneer het uit het voertuig wordt gemonteerd. Voor stationair gebruik zijn deze accu's nog prima te gebruiken, het verlies van capaciteit is hier van minder groot belang. Ze kunnen dus nog jaren op die manier gebruikt worden, waardoor ze economisch aantrekkelijker worden voor vervoerders en ook nog eens energiezuiniger zijn. Daarom is het GUW+ project op zoek naar manieren om accu's op deze manier een tweede leven te geven. Onder andere in Hannover, waar tegen het einde van 2021 de accu's gebruikt worden om de trams en bussen van √ústra op het station bij te laden. De accu's worden energieopslag-units, die dienen als buffer voor
trams en bussen.