Een beeld van Voedselbank Smallingerland.
Een beeld van Voedselbank Smallingerland. Foto: Eigen foto

Geen extra klanten voedselbank Drachten

DRACHTEN - Bij de voedselbank in Drachten merken de vrijwilligers nog niets van een groter aantal klanten vanwege financiële mogelijkheden als gevolg van de coronalockdown. Het aantal mensen dat een voedselpakket nodig heeft, is niet gestegen.

In Noord-Nederland is in het afgelopen coronajaar het aantal uitgedeelde voedselpakketten met zeven procent gestegen. In grote steden als Amsterdam en Rotterdam is de procentuele stijging hoger. In Smallingerland is dat (nog) niet te merken, vertelt voorzitter Ruud Schaake.

Wat als coronasteun stopt?

Al zou het zomaar kunnen dat zodra de coronasteun van de overheid aan bedrijven in organisaties stopt, er straks ook in Smallingerland meer mensen bij de voedselbank gaan aankloppen. Nederland telt in totaal zo’n 180 voedselbanken, in de provincie Friesland zijn dat er achttien.

Door corona is er wel het een en ander veranderd in de uitgifte van de voedselpakketten. “We hebben volop maatregelen moeten nemen op het gebied van de veiligheid. Voorheen zaten de mensen hier in de koffiehoek op hun pakketten te wachten, maar nu mogen er nog maar twee tot drie mensen tegelijkertijd naar binnen.”

Gebouw coronaproof gemaakt

“Iedereen heeft mondkapjes op, er zijn looproutes, de vrijwilliger die de pasjes bekijkt zit achter een spatscherm”, aldus Schaake. Ook de vrijwilligers die in het gebouw de voedselpakketten samenstellen houden afstand van elkaar en dragen mondkapjes en hebben een looproute in het gebouw.

Toen het coronavirus in maart vorig jaar officieel zijn intrede deed in Nederland hield een aantal oudere vrijwilligers voor de zekerheid en hun eigen veiligheid op met werken bij de voedselbank, maar inmiddels zijn de meesten weer teruggekeerd.

“We hebben zo’n tachtig vrijwilligers en dat betekent dat we het aantal weer behoorlijk op peil hebben.” Qua donaties aan geld en voedsel gaat het ook goed met de Voedselbank. “Wel zien we een kleine terugval in de aanvoer van vlees en weten we niet precies waar dat aan ligt.”

Vrijwilligers doen hun best

Als de Smallingerlandse vrijwilligers zien dat er tekorten ontstaan bij de aanvoer van bepaalde voedingsmiddelen, dan kopen ze dat zelf in de supermarkten om de pakketten ermee aan te vullen.

“Voedselbanken zouden eigenlijk niet nodig moeten zijn, maar zolang we er zijn moeten we het goed doen”, vindt Schaake. Daarom wordt er ook volop aandacht geschonken aan de veiligheid van het voedsel. “De Voedsel- en Warenautoriteit controleert regelmatig en altijd onverwachts. Gelukkig houden wij ons altijd keurig aan de regels, al is het natuurlijk altijd spannend.”

Zo professioneel mogelijk

De plusminus tachtig vrijwilligers bij de voedselbank in Drachten zijn gedreven en doen hun best. “Wij doen het echt zo professioneel mogelijk en werken hier met een leuke groep gemotiveerde mensen.” Ruud Schaake is nu een jaar voorzitter en voelt zich er helemaal op zijn plek.

Afbeelding