Guido Niehaus van de Pub-Up-Beershop in Wolvega.
Guido Niehaus van de Pub-Up-Beershop in Wolvega. Foto: Rob Dijkstra

Pub-Up-Beershop en RondOm Vandaag bundelen krachten

WOLVEGA - Noodgedwongen, maar met een gezonde dosis passie en gedrevenheid, opent Guido Niehaus uit Wolvega vorig jaar een Pub-Up Beershop aan de Hoofdstraat Oost in Wolvega. Ondernemen zit de Wolvegaaster in het bloed. Nadat de eigenaar van lokaal café Pub '84 de deuren vanwege corona tijdelijk moest sluiten, ontstaat het idee om een zaak met speciaalbier op te zetten. Enerzijds om het hoofd boven water te kunnen houden, anderzijds om mensen kennis te laten maken met de charme van het speciaalbier. RondOm Vandaag neemt een kijkje in de Pub-Up Beershop en laat zich bijpraten door Niehaus over het speciale aan speciaalbier.

We lopen in het hartje centrum van Wolvega de winkel binnen en het eerste wat prominent opvalt, is een groot bord met de tekst: "Bent u Corona ook zo beu? Kom binnen voor 250+ andere soorten bier!" De ludieke woordgrap is verre van overdreven, want de speciaalbier-liefhebber kijkt hier zijn ogen uit. Van Friese streekbieren, tot speciaalbier uit Rusland en Amerika: de Pub-Up Beershop in Wolvega heeft het allemaal. Voor een deel zijn dit bieren die zijn aangeboden door distributeurs, maar het gros van de bieren selecteert Niehaus helemaal zelf. Dat vindt hij ook leuk, want hij is een fervent speciaalbier-liefhebber. Vroeger ging de barman met zijn vrienden regelmatig naar festivals en brouwerijen in België. Deze stonden altijd in het teken van speciaalbier. "Toen waren vooral de klassiekers Westmalle en de Duponts populair. De laatste jaren zijn er gigantisch veel nieuwe soorten op de markt gekomen."

Selecteren op kwaliteit

Niehaus probeert zoveel mogelijk kwaliteitsbieren aan te bieden in zijn bierwinkel. Dat doet hij mede met behulp van de app 'Untappd'. Dit is een app, waarbij bierdrinkers hun (speciaal)bier een cijfer kunnen geven. Op basis daarvan ontstaat een gemiddelde. Daarmee zorgt Niehaus dat hij zo goed mogelijk kan voldoen aan de wensen van zijn klanten.

Daarnaast brouwt Niehaus ook nog zijn eigen bier, namelijk de Vlierbloesem IPA onder de naam Brouwerij 84. Wat begon als een hobby met een eigen keteltje, mondde uiteindelijk uit in een grootschalige productie. Hij mocht hierbij gebruik maken van de brouwketels van Havenbrouwerij Het Brouwdok in Harlingen. "Dat zijn gigantische ketels van zo'n 2000 liter." Sindsdien ligt het speciaalbier van Niehaus in diverse supermarkten, de lokale horeca en natuurlijk vooraan in zijn eigen bierwinkel. Het speciaalbier van Niehaus bevat onder andere vlierbloesem als ingrediënt. Zeker de moeite waard, gezien hij razend populair is in de regio. "Dit is al de derde badge in anderhalf jaar tijd, dat is natuurlijk super!" Proberen dus!

Geregeld klanten

Vanwege zijn bekendheid als eigenaar van Pub ´84, ziet Niehaus nog geregeld bezoekers van het café langskomen in de bierwinkel. "Het is altijd gezellig en leuk om mensen uit het café terug te zien. Prachtig dat ze me ook steunen in deze moeilijke tijd." Toch zijn het niet alleen vaste bezoekers van het café die langskomen in de bierwinkel, maar ook mensen die kennis willen maken met de wereld van het speciaalbier. "Het is toch leuk om te zien dat steeds meer mensen een speciaalbier uit willen proberen. Je ziet dat steeds meer mensen in Wolvega het gaan waarderen. Daarnaast zijn er ook veel mensen die een pakketje kopen als een cadeautje."

Dekt niet de gehele lading

Ondanks dat Niehaus genoeg drukte heeft en maar liefst vijf dagen per week geopend is, dekken de inkomsten nog niet de gehele lading van de verloren financiën. "Het maakt natuurlijk niet goed wat je verliest met het sluiten van de horeca, maar ik ben blij dat ik dit kan doen en dat ik de mogelijkheden heb. Het is bovendien hartstikke leuk en het levert me iets op. Toch hoop ik wel dat we snel weer open kunnen met het café, want de gezelligheid van het café mis ik wel."

Persoonlijke favoriet

Op de vraag welk speciaalbier de liefhebbers absoluut uit moeten proberen, antwoordt Niehaus: "De LE-4 van Kleine Beer. Dat is een dubbel bier. De stijl is een beetje een ondergeschoven kindje, want het wordt niet veel gebrouwen. Onterecht, vind ik! Tonen van karamel en donkere mouten, maar ook rood fruit en een kleine bitter. Die zou ik de mensen echt eens aanraden!"

Webshop en samenwerking RondOm Vandaag

Via de webshop www.pub-up-beershop.com zijn er verschillende pakketten te bestellen. Een primeur is dat Pub-Up Beershop en RondOm Vandaag ook speciale pakketten gaan aanbieden op de webshop van RondOm Vandaag. Zo worden er Friese streekbier pakketten samengesteld, zoals het 'Rondje Friesland' en de 'Friese 12 bierentocht', maar ook andere pakketten met een leuk thema. Hou vooral de website van RondOm in de gaten voor de laatste updates over deze samenwerking.

Bestel op www.rondomshop.nl

Afbeelding
Afbeelding