Door het raam open te doen, verbeter je de luchtkwaliteit in huis
Door het raam open te doen, verbeter je de luchtkwaliteit in huis

Hoe fris is de lucht in Friesland?

FRIESLAND - Dat Friesland de beste luchtkwaliteit in Nederland heeft en onder de Europese grenswaarde ligt, betekent nog niet dat we allemaal gezonde lucht inademen. Hoe fris de lucht buiten is, zegt namelijk niets over de kwaliteit van de lucht in ons huis zelf. Want hoe gezond je luchtkwaliteit in huis is ligt aan wat jij eraan doet om de lucht van buiten te zuiveren.

Allereerst even over de luchtkwaliteit in Friesland buiten de deur, want die is namelijk uitstekend. Dat komt omdat Friesland weinig stedelijke gebieden heeft. Alleen plaatselijk wordt wordt koolstofdioxide wel eens over de grenswaarde geschreden vanwege druk verkeer in de binnenstad.

Ook worden de grenswaarden van fijnstof op enkele locaties in gebieden met veel veehouderij overschreden. Dit blijkt uit rapportage van Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL).

Gevaren van ongezonde lucht

Het is ook maar goed dat de lucht in Friesland relatief schoon is, wan luchtvervuiling is ongezonder dan je denkt. Het staat zelfs op nummer drie van redenen van ziekte en sterfte. Op één staat roken en op plek twee staat overgewicht. Maar wat zijn de gevolgen van deze ongezonde stoffen in de lucht? Vervuilde lucht dringt diep door in het lichaam; het meest schadelijk is de ultrafijnstof. Deze stof kan via de longblaasje direct de bloedbaan in en brengen een gevaar voor longaandoeningen, hart- en vaatziekten, dementie en kanker met zich mee bij gezonde en ongezonde longen. Luchtvervuiling ontstaat door verkeer, industrie, landbouw, intensieve veeteelt, luchtvaart en scheepvaart. Ook houtkachels en openhaarden dragen bij in het vervuilen van lokale lucht.

Wat kun je aan de luchtkwaliteit in huis doen?

In huis moet je voorkomen dat er vocht en schimmels verzamelen, want die vervuilen de lucht. Om dit te voorkomen kun je het best je woning voldoende ventileren en luchten. Ventileer continu door roosters altijd open te zetten en ventilatiesystemen aan te laten staan. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te luchten door een raam of deur open te zetten. Zo voer je de vieze lucht af en laat je de schone lucht door je huis stromen. De temperatuur in huis moet altijd minimaal vijftien graden zijn. Ventileer en lucht als het kan niet aan de straatkant van je huis en niet in de spits en ventileer extra als je kookt, doucht, klust of als er veel mensen in een ruimte zijn.

Maak je huis regelmatig schoon en droog natte plekken altijd af. Bij het koken kun je het bestede afzuigkap aanzetten en laat deze twintig minuten na het koken nog even aan staan. Zo voer je de ongezonde stoffen weg. Hou je deur tijdens het douchen dicht, zo trekt het vocht niet verder in huis en als je een ventilator hebt, zet deze dan altijd aan. Zet de wasmachine en droger in een ruimte met een eigen ventilatievoorziening en hou de deur wederom gesloten bij gebruik. Als het buiten mooi weer is, doe dan vooral de was buiten. Rook niet, want dit is niet alleen schadelijk voor jezelf, maar ook voor je huisgenoten (ook voor huisdieren). Stook geen hout in houtkachels of in open haarden, kies als vervanger een elektrische openhaard. Zo zorg je voor een gezonde luchtkwaliteit in huis en ook de buren zullen je dankbaar zijn.

Afbeelding