Anke de Jong is 'a strong independent woman'.
Anke de Jong is 'a strong independent woman'. Foto: Alina Krasieva

Anke de Jong, Friese hoofdredacteur van Glamour,
wil jonge mensen inspireren

FRIESLAND - Friezin Anke de Jong is als hoofdredacteur van het modetijdschrift GLAMOUR altijd in de weer. Als ze niet druk bezig is met de inhoud van nieuwe editie van het tijdschrift, denkt ze na over wie er op de volgende cover moet komen te staan. Daarnaast is ze wekelijks te zien op tv als modedeskundige bij RTL Boulevard en kun je haar herkennen van haar deelname aan De Slimste Mens.

‘A strong, independent woman’, dat straalt de Friezin Anke de Jong zeker uit. Ze groeit op in Gorredijk en Heerenveen en verhuist op haar zestiende in haar eentje naar Amsterdam. Inmiddels is ze hoofdredacteur van het bekende blad Glamour. Anke vindt het leuk om mensen te inspireren en te laten zien dat je veel kunt bereiken als je hard werkt. "Ik wil altijd financieel onafhankelijk blijven van een man of mijn familie; ik wil mijn eigen geld verdienen. Het zou mooi zijn als ik daarin een voorbeeld kan zijn voor andere Nederlandse vrouwen." Haar carrière als hoofdredacteur van Glamour is voor haar nog maar het begin. In de toekomst hoopt ze een ander groot merk te leiden, in de mode of in de sport. De mannenwereld schrikt haar dan ook zeker niet af. "Ik zou het heel leuk vinden om bijvoorbeeld directeur van Ajax te worden," vertelt ze.

Hard werken op de manege

Ondanks dat ze al op jonge leeftijd haar droombaan heeft, staat ze met beiden benen op de grond. Dit komt mede doordat ze opgroeit in het familiebedrijf van haar vader, oom en tante. Anke vertelt: "Ik heb daar geleerd om altijd hard te werken. Dat is er zeker met de paplepel ingegoten." Als jong meisje woont Anke op manege Dekema in Gorredijk waar ze samen met haar zusje en neefjes van kinds af aan op de manege helpt. "Ik weet niet beter dan dat ik opgroeide met heel veel ruimte, een groene omgeving, dieren en dat er altijd mensen over de vloer kwamen." Anke beschrijft haar jeugd op de manege als warm en gezellig. "Ik ben heel trots op mijn Friese afkomst. Mijn afkomst is denk ik ook de reden waardoor ik het zo ver heb geschopt. Ik heb iets heel erg nuchters."

Ontdekking bij Rinsma

Anke is nog jong als haar ouders uit elkaar gaan. Na de scheiding verhuist ze met haar moeder en haar zusje naar Gorredijk. Wanneer Anke naar de havo in Heerenveen gaat, verhuist ze samen met haar moeder en haar man naar Heerenveen. Ze komt vanaf dan alleen nog in Gorredijk voor haar bijbaantje, haar vader en zijn familie. Vanaf haar vijftiende werkt ze namelijk voor kledingzaak Rinsma. Hoewel ze daar eigenlijk in het magazijn werkt, wordt ze in de winkel vaak aangesproken met: "wat heb jij iets leuks aan" of “kan je me helpen met dit of dat?” Steevast beantwoord Anke die vragen met: “Nee, sorry, ik kan u niet helpen, ik ben magazijnmedewerker.’’ Later mag ze wel zo nu en dan bij de paskamer staan om te helpen en steekt ze enthousiast allemaal mensen in het nieuw. "Bij Rinsma kwam mijn liefde voor mode voor het eerst samen met mijn creatieve en commerciële krachten."

Op je zestiende naar Amsterdam

Na de havo gaan veel klasgenoten van Anke studeren in Groningen. Anke niet, zij wil het graag in Amsterdam proberen. De wijde wereld in. Ze vindt in Amsterdam een opleiding die haar leuk lijkt; Media, Informatie en Communicatie. "Doordeweeks was ik in Amsterdam en in het weekend was ik in Friesland. Dan werkte ik bij Rinsma en sprak ik af met familie en vriendinnen." Na haar opleiding werkt ze een aantal jaren als marketingmanager van verschillende magazines. Waarna ze uiteindelijk brandmanager wordt van Glamour; waar ze over alle commerciële zaken gaat.

Vier en half jaar geleden wordt ze door de toenmalige hoofdredacteur van Glamour, Sanne Groot Koerkamp, benadert. Ondanks dat Anke geen journalistieke achtergrond heeft, laat Koerkamp weten haar te zien als de perfecte opvolger. Koerkamp ziet geen enkele reden waarom Anke niet het roer zou kunnen overnemen. "Als je gewoon een goede journalistieke rechterhand hebt, komt alles goed. Jij bent de enige persoon die deze kar verder kan trekken en kan doorgaan in de energie waarin wij zitten," aldus Koerkamp.

Pipp Langkous als inspirator

Anke weet niet goed wat haar overkomt. Ze heeft het nooit erg gevonden om in de schaduw van een ander te staan. "Ik dacht; laat iemand anders maar het gezicht van Glamour zijn. Ik moest wel even een knop om zetten. Soms kan ik ook onzeker zijn. Dan denk ik: Wie ben ik nou, wat kan ik nou eigenlijk? Eigenlijk doe ik altijd maar wat." Toch besluit Anke voor het hoofdredacteurschap te gaan. Ze deelt haar motto met Pippi Langkous: "Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan."

Taken van een hoofdredacteur

"Het leukste aan mijn werk vind ik dat ik jonge mensen kan inspireren", vertelt Anke. "Ik wil ze meegeven dat je veel kan bereiken, ook al groei je op in een klein dorpje in Friesland." In Friesland denken ze misschien ‘doe maar gewoon, dat is al gek genoeg’, maar als je hard werkt, wilskracht hebt en een beetje geluk, kun je echt je dromen waarmaken.

'Ik denk dat Friezen nuchter en sterk genoeg zijn om zelf te bepalen wat ze aantrekken'

Tegenwoordig werkt Anke voornamelijk thuis. Ze begint haar dag met het beantwoorden van binnenkomende mailtjes en daarna vergadert ze met het team. Ze houdt zich bezig met de onderwerpen voor het tijdschrift, bedenkt welke rubrieken bij welke journalist past en wie ze voor de volgende editie kunnen interviewen. Daarnaast houdt ze contact met de bedrijven met wie het blad samenwerkt, zoals Kruidvat, Wehkamp en Chanel. "Om de dag check ik hoe het nu eigenlijk gaat met iedereen. Er is altijd wel iemand met liefdesverdriet er zijn ook vaak meiden aan het daten. Dat betekent ook dat er voortdurend smeuïge verhalen zijn. Mijn werk is veel meer dan alleen maar ‘mijn werk'. Ik moet ervoor zorgen dat alles soepel verloopt, dat we vernieuwend blijven en zichtbaar in de media zijn. Het gaat niet alleen om wat er geschreven wordt, ook het team is ontzettend belangrijk voor mij."

Wat zegt mijn succes nu eigenlijk?

Als Anke in Friesland bekenden van vroeger tegenkomt dan roepen ze vaak dat ze het helemaal gemaakt heeft. Dat heeft echter niet alleen maar mooie kanten, vindt de hoofdredacteur. "Op het gebied van carrière ben ik succesvol ja, maar dat betekent ook dat ik nee heb gezegd tegen andere dingen. Zoals bijvoorbeeld jong moeder worden, eindeloos feesten met vriendinnen of familiefeestjes waar ik niet bij kon zijn door werk. Glamour gaat altijd voor. Nu lonkt wel een volgende stap, misschien is het tijd om tijd te maken voor een gezin. Want hoe leuk is succes eigenlijk als je het niet kunt delen?"

De randstad loopt voor op de mode

Hoewel Anke al een tijdje niet in onze mooie provincie heeft gewoond, blijft ze van Friesland houden. Het geeft haar een gevoel van veiligheid en kind-zijn. Het is dan ook geen verrassing dat ze vaak een bezoekje brengt aan haar familie. Maar hoe zit het met de mode in Friesland volgens Anke? "Mijn modehart is gaan kloppen door Rinsma en de beste modellen van Nederland komen hier vandaan, zoals Doutzen Kroes." Volgens de modekenner loopt de mode wel wat achter in Friesland, maar dat maakt niet uit. "Ik vind het heerlijk dat Friezen gewoon doen waar ze zin in hebben."

Klompen en Dior-slippers

Ze geeft een voorbeeld: "Wij gaan vaak met de familie op vakantie naar Terschelling. Dan loopt mijn neef de hele week op klompen en ik op mijn Dior slippers en dan gaan we helemaal stuk met z'n tweeën. Want dat is gewoon hoe hij is en dit is hoe ik ben. Ik vind dat iedereen zich zo moet kleden dat zij zich lekker in hun vel voelen. Of dat nu is volgens de laatste mode of niet. Ik denk dat Friezen nuchter en sterk genoeg zijn om zelf te bepalen wat ze aantrekken."

Afbeelding