Kinderen van de Saffier krijgen regelmatig buiten les.
Kinderen van de Saffier krijgen regelmatig buiten les. Foto: De Saffier Drachten

De Saffier doet mee aan Nationale Buitenlesdag

RENN4 School de Saffier uit Drachten doet op 13 april mee aan de buitenlesdag. Op de Saffier zitten leerlingen van 4 tot 12 jaar met een grotere onderwijs- en soms zorgbehoefte. De Saffier wil iedere leerling helpen om zijn/haar toekomstperspectief te realiseren. Daarom focust de school zich op unieke kwaliteiten en kansen van iedere leerling. Dat doen zij middels gespecialiseerd onderwijs. Dit houdt in dat het onderwijs en de ondersteuning afgestemd op wat de individuele leerling nodig heeft. Buitenspelen is daarin een wezenlijk onderdeel. Volgens juf Engelien Lageveen is het dan ook vanzelfsprekend dat de school meedoet aan de Nationale Buitenlesdag.

Buitenspelen zit verweven in het onderwijs

"Het is van cruciaal belang voor kinderen om dingen te ervaren en voelen tijdens het lesgeven", geeft Engelien aan. "Je kunt dingen theoretisch mee geven aan de kinderen, maar door het tastbaar te maken kun je het helder en inzichtelijk voor ze maken. We gaan daarom ook naar buiten, bijvoorbeeld even een wandeling maken in het bos of bezig met de moestuintjes. De kinderen geven we dan een opdracht mee om uit te rekenen hoe lang we lopen, stappen te tellen of bijvoorbeeld de moestuintjes water te geven en te kijken hoeveel zonlicht de plantjes nodig hebben. Zo combineren we verschillende vakken in de praktijk."

Daarnaast is het buiten zijn ook een goede manier om even te ontladen na een les, of zelfs tijdens een les. "Als je ziet dat het even niet meer wil met de concentratie, dan mag de leerling een afgesproken tijd naar buiten."

Spelend leren in de buitenlucht

Engelien ziet dat de kinderen zichtbaar plezier hebben en genieten in de buitenlucht. In de pauzes wordt steevast gevoetbald en gebasketbald door de kinderen. "Het maakt me ontzettend trots om te zien dat de kinderen onderling met zoveel respect en begrip met elkaar omgaan. Stel: je hebt een kind met autisme. Hij leert op het schoolplein incasseren en kijkt samen met de juf, wat kan je beter doen en hoe ga je er vervolgens mee om? Coachen en begeleiden op het moment zelf, dat is zo waardevol. En dan het belangrijkste: tot een succeservaring komen. Kinderen met autisme voelen zich vaak onbegrepen. Als ze leren omgaan met andere kinderen en hoe ze kunnen communiceren, daar groeien ze enorm van. Je ziet ook dat het niet erg is als kinderen bijvoorbeeld even uitstappen bij het sporten. Begrip onderling is enorm belangrijk. Dat we vervolgens van ouders horen dat de kinderen spelen met vriendjes of bij een voetbalclub zitten, maakt je enorm trots. Dat is waar je het als doet voor juf: de kinderen samen kind laten zijn. Dat is zo belangrijk in de maatschappij."

De insteek van de buitenlesdag

Voor de RENN4 school is de Nationale Buitenlesdag dus eigenlijk helemaal niet een 'speciale' dag, maar wel een inspirerende dag. Zo zijn Engelien en haar collega's nu aan het kijken hoe ze de dag gaan invullen. "We hebben spullen aangereikt gekregen en al heel veel inspiratie opgedaan. Wat we precies gaan doen is nog niet helemaal duidelijk, maar ik wil in ieder geval een rekenles gaan organiseren. Daarnaast weten we ook nog niet zeker of we de les exact op 13 april gaan organiseren, want je moet ook kijken waar de behoefte van de klas ligt. We hebben er heel veel zin in!"

Kinderen aan het spelen op het schoolplein.