Afbeelding
F

De Toyota Yaris is auto van het jaar geworden!
Hartstikke terecht, vinden ze bij Strikwerda

FRIESLAND - De medewerkers van Strikwerda wisten het zelf natuurlijk al langer, maar nu heeft ook een onafhankelijke jury de Toyota Yaris uitgeroepen tot beste auto van het jaar. De Yaris wordt door de jury onder andere geprezen vanwege de veiligheid, de uitstekende prijs/kwaliteitverhouding én de mate van innovatie. Ane Piet Strikwerda is trots: “Het merk Toyota is altijd bezig met innoveren en beter worden. Dat zij deze prijs winnen, is meer dan terecht.”

Al meer dan vijftig jaar geleden richt de opa van Ane Piet het bedrijf Strikwerda op. Al vanaf het begin van het bedrijf richten zij zich op Toyota: “Een jaar nadat Toyota voor het eerst in Nederland komt, dat was in 1964, wordt mijn opa dealer van Toyota. Destijds was het een heel ander bedrijf dan waar ze nu voor staan,” legt Ane Piet uit.

Net als veel andere Oosterse merken start autofabrikant Toyota met het namaken van Westerse auto’s. Het bedrijf, dat in 1936 in Japan is opgericht, heeft altijd de missie gehad om de beste van de wereld te worden. In de tweede helft van de vorige eeuw ontwikkelen zich dan ook in razend tempo. Toyota gaat hun eigen weg en worden elk jaar beter. De grootvader geloofde vanaf het begin in het merk: “Ik weet niet of hij gelijk door had dat Toyota zo groot zou worden,” geeft Ane Piet toe, “maar hij had wel vertrouwen in hun auto’s.”

Dat moet ook wel, want Strikwerda is destijds echt nog zo’n typische dorpsgarage in het Friese plaatsje Tzum. Ane Piet: “Als plaatselijke garage kan je het niet veroorloven om je klanten niet goed te helpen. Ik denk dat mijn opa daarom ook koos voor Toyota. Hij wist dan misschien niet dat zij anno 2020 dé marktleider op het gebied van automotive zouden worden, maar hij wist wel dat zij kwalitatief goede auto’s maakten én altijd vernieuwend zijn.”

De vader van Ane Piet neemt het bedrijf na een aantal jaar over en sinds 2012 staat Ane Piet mede aan het roer. In de afgelopen tien jaar is het bedrijf flink gegroeid. Inmiddels heeft Strikwerda drie Toyota-verkooppunten, in Leeuwarden, Heerenveen en Dronrijp en zijn ze uitgegroeid tot dé Toyota-dealer in Friesland. In 2020 komt daar ook een Suzuki-vestiging bij in Leeuwarden. Tijdens de corona periode zitten zij niet stil. De vestigingen worden voor een deel verbouwd en opgeknapt en natuurlijk wordt de vestiging in Leeuwarden opgetuigd.

De coronacrisis vraagt wel ook om enige flexibiliteit. Wanneer de winkels vanwege de maatregelen dicht moesten regelt Strikwerda dat hun klanten vanuit hun huis een proefrit kunnen maken. Nu zijn de vestigingen op afspraak weer open: “We hebben genoeg ruimte tot onze beschikking en uiteraard hebben we rekening gehouden met alle overige maatregelen. Met de ruime showrooms is het naleven van de coronamaatregelen geen probleem

Duurzaamheid en innovaties

Volgens Ane Piet zijn er geen betere auto’s als die van Toyota: “Dat blijkt ook wel, want Toyota is inmiddels marktleider en verkoopt dus per jaar wereldwijd de meeste auto’s. Als zoveel mensen in een Toyota rijden, dan doen ze toch iets goed.” De kracht van Toyota zit in innovatie. Elk jaar weer worden hun auto’s beter: “Een goed voorbeeld is de vooruitstrevendheid die zij hebben op het gebied van duurzaamheid. Zij onderzochten bijvoorbeeld dertig jaar geleden al de mogelijkheden van hybride en elektrisch rijden,” aldus Ane Piet.

Waar andere merken bezig zijn met duurzaamheid vanuit commerciële oogpunten of vanwege druk vanuit verschillende overheden, doet Toyota dit uit eigen overtuiging. Daarnaast willen ze duurzaam vervoer niet alleen beschikbaar maken voor één type klant. Ane Piet: “Nee, ze vinden dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om wat voor het milieu te doen. Het zwaartepunt ligt op hybride auto’s, waarbij een superzuinige brandstofmotor wordt ondersteund door een krachtige elektrische motor die zichzelf oplaadt tijdens het remmen. Elektrisch rijden zonder stekker dus. Volledig elektrisch rijden, dat past niet bij iedereen. Daarvoor moet je overal de mogelijkheid hebben om te laden bijvoorbeeld en je moet het niet erg vinden als je bij verre ritjes vaker moet stoppen. Hybride auto’s zijn een mooie tussenweg. Je rijdt ontzettend zuinig, draagt een steentje bij aan het milieu en je hebt een uitstekende auto.”

Toyota Yaris, de Auto van het Jaar 2021

De Toyota Yaris is uitgeroepen tot auto van het jaar 2021. Maar liefst 29 auto’s maakten kans op deze prijs. Ondanks de grote concurrentie kiest een deskundige jury van 59 Europese autokenners uiteindelijk de Yaris. Terecht vindt Ane Piet: “De Yaris is een prachtig voorbeeld van de kracht van Toyota. De auto blijft zichzelf telkens vernieuwen. Het is meer dan terecht dat deze auto met deze prijs wordt beloond.”

Om de auto van het jaar nog interessanter te maken heeft Toyota samen met de ANWB een heel aantrekkelijke Private Lease aanbieding gemaakt voor de Toyota Yaris. De Toyota Yaris hybride automaat in een zeer complete uitvoering rijd je hierdoor tijdelijk voor €279,- per maand.

Bij private lease betaal je een maandelijks bedrag voor de auto waarin je rijdt, in plaats van dat je in één keer een heel groot bedrag moet neerleggen voor een nieuwe auto. Volgens Ane Piet is dat voordelig voor veel mensen: “Private lease scheelt heel veel gedoe. Ten eerste krijg je de mogelijkheid om in een gloednieuwe en superzuinige auto te rijden, waardoor je veel kosten bespaard op brandstof.”

Een ander voordeel van private lease is dat je als bestuurder niet verrast wordt door hoge garagerekeningen. Ane Piet: “Nieuwe auto’s, zeker die van Toyota, hebben nauwelijks pech. Mocht er onverhoopt toch wat kapot gaan, dan betaal jij niet de factuur, plus je kan rekenen op vervangend vervoer én pechhulp in heel Europa. Als private leaser ben je ook nog eens all-risk verzekerd.” Reden genoeg om te kijken of private lease bij jou past. Ane Piet en zijn medewerkers leggen je graag alle mogelijkheden uit.

Strikwerda is in ieder geval overtuigd van de kracht van Toyota, nu jij nog! Neem vooral eens een kijkje op afspraak bij één van drie Strikwerda-vestigingen in Friesland of ga voor meer informatie naar de website.

Toyota Dronrijp

De Alde Mar 12, 9035 VP Dronryp
0517 727 800
dronrijp@strikwerda.nl

Toyota en Suzuki Heerenveen

Businesspark Friesland West 53,
8447 SL Heerenveen
0513 - 767 200
heerenveen@strikwerda.nl

Toyota Leeuwarden

Zuiderkruisweg 6, 8938 AP Leeuwarden
058 - 727 11 00
leeuwarden@strikwerda.nl

Suzuki Leeuwarden

Mercuriusweg 1, 8938 AR Leeuwarden
058 - 727 1106
suzuki@strikwerda.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding