Mohammed Nadi en Roelof Otter van Kleine Woningen.
Mohammed Nadi en Roelof Otter van Kleine Woningen. Foto: Rob Dijkstra

Betaalbare woningen voor iedereen

HEERENVEEN - Na vier jaar schetsen, plannen en berekenen begon Mohammed Nadi uit Heerenveen in november 2020 met het bouwen van Kleine Woningen, wat tevens de bedrijfsnaam is. Zijn doelstelling is om woningen voor iedereen te bouwen – praktisch én betaalbaar. Samen met collega-ondernemer Roelof Otter wil hij een oplossing bieden voor het oplopende woningtekort in Nederland.

"Je hoeft maar een krant open te slaan en je leest iets over het woningtekort", begint Nadi. “We kunnen er beter wat aan doen, in plaats van enkel maar stellen dat er een probleem is. Met Kleine Woningen willen we laten zien dat dat mogelijk is."

Mohammed Nadi springt daarmee actief in op een belangrijk probleem in de maatschappij. "Je merkt bijvoorbeeld dat het voor starters of woningzoekenden lastig is om een huur- of koopwoning te vinden, omdat er overal wachtlijsten zijn. Wij willen er met Kleine Woningen voor zorgen dat iedereen in ieder geval de gelegenheid heeft om een betaalbare woning te huren of te kopen.”

Hoe ziet een Kleine Woning eruit?

Kleine Woningen zijn stalen frame woningen in diverse afmetingen en vormen. Het zijn praktische woningen die degelijk en volgens het bouwbesluit worden gebouwd en tevens vervoerd of verplaatst kunnen worden. Daarnaast zijn de woningen modulair. Dat wil zeggen dat je ze kunt stapelen en koppelen, waardoor (snelle) uitbreiding van de woning mogelijk is. Nadi: "Het belangrijkste is dat we de woningen vlot en flexibel in onze fabriek kunnen bouwen. Daarmee houden we het betaalbaar voor toekomstige bewoners. Bovendien is er veel diversiteit mogelijk: we kunnen de woningen in elke schil en vorm uitvoeren. We gaan dus heel vraag gebonden aan de slag.” Je koopt al een Kleine Woning vanaf 69.000 euro inclusief BTW.

Duurzaam

Ook denkt Kleine Woningen aan het milieu. De woningen zijn volledig gasloos en kunnen worden voorzien van zonnepanelen en een systeem dat het afvalwater zuivert (IBA). Kleine Woningen zijn circulair gebouwd: ze zijn demontabel en het is mogelijk om ze opnieuw te plaatsen. Ze hebben een levensduur van tenminste tachtig jaar. Bij het bouwen van de woningen is er bovendien geen extra uitstoot door reisbewegingen. Nadi: "De materialen hoeven niet apart naar elke bouw te worden vervoerd; wij werken centraal vanuit onze fabriek.”

Eerste woningen in Almere

Kleine Woningen is reeds van start gegaan met het bouwen van dertig sociale huurwoningen in Almere Oosterwold. De gemeente heeft daar toestemming voor gegeven, op voorwaarde dat er sociale huurwoningen zouden komen. Gemeente Almere is Kleine Woningen zelfs tegemoetgekomen door korting te geven op de kavels. Daarbij is de afspraak gemaakt om de woningen dertig jaar lang sociaal te verhuren. "Dat is voor beide partijen een hele mooie oplossing”, aldus Nadi. “Begin deze zomer moeten de eerste woningen er staan. Er wordt hard gewerkt aan een website waar woningzoekenden zich voor de woningen kunnen aanmelden.”

Toegevoegde waarde

Nadi hoopt dat de pilot in Almere een aanzet is tot meer projecten. "Als we het in Almere kunnen op de manier hoe we het nu doen, dan kunnen we het in principe in heel Nederland. Voor ons is het van belang om een toegevoegde waarde te creëren; wij willen graag íets doen om de woningnood te lijf te gaan."

Daar waar de meeste ontwikkelaars kiezen voor een duurder segment, is dat voor Nadi niet een issue. "Je ziet gewoon dat er enorm veel vraag is in deze markt. Als wij daarin iets kunnen betekenen, dan zou dat fantastisch zijn. Alleen om die markt te kunnen bedienen, hebben wij hulp nodig van gemeentes, woningcorporaties of projectontwikkelaars. Wij gaan dan ook graag met deze partijen in gesprek om samen mooie plannen op te zetten.”

Enthousiaste reacties

Nadi geeft aan dat er al veel contacten zijn gelegd en dat de reacties louter enthousiast zijn. "Zowel gemeentes als potentiële kopers en huurders zijn erg opgetogen over het idee. Dat geeft ons het vertrouwen dat we op de goede weg zitten met ons project. We horen van veel mensen dat ze graag in een Kleine Woning zouden willen wonen. Ja, daar doen we het natuurlijk voor!"

Wil je in contact komen met Kleine Woningen? Ga naar www.kleinewoningen.nl

Kleine Woningen in ontwikkeling.
Kleine Woningen in ontwikkeling.
Afbeelding
Afbeelding