Jan van Kampen.
Jan van Kampen. Foto: Johan Vogelzang

Democratie waarborgen is ‘hell of a job’

DRACHTEN - De regels voor de Tweede Kamer-verkiezingen zijn dit jaar vanwege corona anders dan anders op de stembureaus. Mensen die gaan kiezen weten dat, als het goed is al. Weet je het nog niet, toets dan ‘Tweede Kamer verkiezingen’ in en klik op de website van de Rijksoverheid. Wij van Rondom Drachten zijn vooral benieuwd naar de veranderingen voor stembureaumedewerkers, want zij moeten al die kiezers ontvangen in coronatijd.

Jan van Kampen (76) is geroutineerd voorzitter van het stembureau dat normaliter in Vitalis, later Medipoint, zetelde. Het pand kan niet voldoen aan de coronaregels voor voldoende ruimte, dus verhuist het stembureau naar kippenrestaurant De Kakelhof. Daar is wel genoeg ruimte om te voorkomen dat mensen die komen stemmen – en de stembureaumedewerkers - besmet worden met het coronavirus.

'Zo lang het kan ga ik door'

De fitte zeventiger kan de veranderingen vanwege de coronapandemie goed volgen en uitvoeren, lichamelijk en geestelijk gaat dat uitstekend. “Zo lang het kan wil ik het graag blijven doen”, zegt de voormalige makelaar van beroep die tevens jarenlang commissielid en raadslid voor het CDA in de Smallingerlandse gemeenteraad is geweest.
“Zo lang ik fit ben, wil ik graag dienstbaar aan de samenleving blijven”, zegt hij. Zijn passie voor politiek maakt dat hij ook passie heeft voor het stembureau. Een democratie is belangrijk voor ons land. “Een democratisch systeem is wel het beste dat je kunt hebben. Daar horen ook verplichtingen bij, zoals je stem uitbrengen. Het systeem goed controleren en ondersteunen hoort er ook bij, al is het wel een ‘hell of a job’.”

Het tellen van de stemmen zal wel weer nachtwerk worden. De nazit na middernacht was altijd gezellig op het gemeentehuis in Drachten. Hoe dat er nu gaat uitzien in het huidige coronareglemententijdperk is voor Jan nog afwachten. Met voorverpakte hapjes en drankjes is er vast wel wat te regelen, hoopt hij.

Gezellig en toch serieus

Het is er gezellig, maar vergis je niet: er wordt serieus gerekend. Alles moet kloppen en wordt dubbel gecheckt. En als het niet klopt, moet er overnieuw worden gerekend, tot het wel klopt of tot de fout wordt ontdekt. Jan is voorzitter van de ochtendploeg die van 07.00 tot 14.00 uur dienst heeft en vanaf 21.00 uur schuift zijn team van vier personen aan voor het tellen van de stemmen, samen met de vier mensen van het middagteam. “Het is altijd gezellig. Ik ken veel mensen door mijn politieke verleden, ik vind het leuk om iedereen weer te zien.” Uiteraard moet hij de regels wel strikt hanteren als voorzitter zijnde en kan hij er op dat vlak geen ‘ouwejongenskrentenbrood’ van maken: als stemgerechtigde moet je wel de juiste papieren en eventuele volmachten bij je hebben.

De online medewerkerscursus heeft hij op het moment van het interview bijna afgerond. Hij vindt het interessant hoe de stembureauregels online worden uitgelegd en welke multiple choice-vragen er zijn bedacht voor het examen dat je moet afleggen om op het stembureau te mogen werken.

"Voorheen kregen we een presentatie van de teamleider verkiezingen Smallingerland op het gemeentehuis, dat was veel gemoedelijker. Online is ook leuk hoor, het houdt je scherp.” Jan van Kampen blijft graag fit en scherp, wandelt met zijn vrouw regelmatig afstanden tot 10 kilometer en in het pré coronatijdperk zwom hij dagelijks in De Welle en speelde regelmatig bridge. Hij hoopt die lichamelijke en geestelijke oefeningen straks weer snel op te kunnen pikken.