Eén van de geverfde bankjes die Oudega mooier maken.
Eén van de geverfde bankjes die Oudega mooier maken.

‘Het is fijn om Oudega mooier te maken’

OUDEGA - Happy stones liggen overal in het dorp, van die kleine vrolijk geverfde steentjes die je op Facebook met elkaar deelt. Vorig jaar bij de eerste corona lockdown deden de Oudegasters ook al mee aan de berenactie, waarbij kinderen de beren in het dorp moesten tellen die op de vensterbanken stonden.

Van kleine tot grote onderwerpen regelen en organiseren: het dorpsbelangbestuur heeft het er druk mee. Ook als gesprekspartner voor gemeente en provincie.

“We moesten vorig jaar eerst wel even wennen aan de coronaregels, maar nu hebben we het vergaderen via ‘Zoom’ helemaal ontdekt”, zegt Monica Helmers, bestuurslid van Doarpsbelang Aldegea.

Grote projecten die na jaren bijna aan de bouw/aanleg toe zijn, zijn het ‘Meer van Oudega’ en de oktober vorig jaar gesloopte zuivelfabriek waar wonen, werken en recreëren wordt gecombineerd met de haven van Oudega. Ten derde ook nog het IKC (Integraal Kind Centrum). Bij alle drie projecten zal de bouw en aanleg dit jaar beginnen.

Doarpsbelang Aldegea heeft er heel wat uren in gestoken qua overleggen met instanties en bewoners. Monica is samen met Janneke Geerligs namens Doarpsbelang Aldegea aanspreekpunt voor alles wat met de bouw van het IKC (Integraal Kind Centrum) te maken heeft.

SWS (= Samenwerkingsschool) De Diamant, Oink! Peuteropvang en Vandaag Kinderopvang vinden er straks onderdak. Het IKC is het hele jaar geopend, waar naast onderwijs en opvang, ook muziek, sport en spel wordt aangeboden.

“In verschillende werkgroepen hebben we daarover vergaderd met de gemeente. Gelukkig doen we het samen met de bewoners en de verenigingen die erbij zijn betrokken”, lacht ze.

Oudega heeft veel verenigingen. “Volgens mij wel zo’n veertig, van biljartvereniging tot “Kulturele Kommisje” die Maïsstroconcerten en dergelijke organiseert.” Vergeet ook niet de Alle om Slachte-kuier die in 2020 de vierde editie gehad zou hebben en nu voorlopig verplaatst is naar juni 2022.

Vrijwilligers en sponsoren maken het mogelijk dat er verschillende afstanden gewandeld kunnen worden. Monica is ook blij met de paden zoals het FokkeWietskepaad en het Jan Binnes-paad waar je het hele jaar door kunt wandelen. De enkele jaren geleden kleurrijk geverfde bankjes in en rond het dorp doen het ook goed. En Stichting Hattum de Vries die de historie onder andere met fraaie informatiebordjes levend houdt.

Bij het ‘nieuwe’ dossier ‘Hege Warren’, oftewel het zakken van de dijken rond polder De Hege Warren met een centimeter per jaar, overlegt doarpsbelang. met provincie, gemeente, It Fryske Gea, vertegenwoordigers van boeren en dorpen Earnewâld en Grou. En dan is er nog de binnendoorweg van Oudega naar Drachten waar al 20 jaar met de gemeente over wordt gepraat om de verkeersveiligheid te verbeteren met een fietspad voor scholieren en forenzen.

De groep mensen die in 2020 in opleiding is gegaan om vanaf 2022 het allereerste vrijwillige brandweerkorps ooit van Oudega en omgeving te vormen, mag ook zéker niet onvermeld blijven. Monica: “We zijn een actief dorp met actieve vrijwilligers. Het is fijn om Oudega mooier te maken en het is hier ook gewoon gemoedelijk wonen.”