20 mensen uit Smallingerland werden slachtoffer van de toeslagenaffaire
20 mensen uit Smallingerland werden slachtoffer van de toeslagenaffaire

Twintig slachtoffers toeslagenaffaire in Smallingerland

DRACHTEN - Hoewel de Toeslagenaffaire gelukkig voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show is, zijn toch zeker 26.000 gezinnen keihard getroffen. In Smallingerland wonen twintig slachtoffers en ook in andere, omliggende gemeenten zijn er tientallen gedupeerden. De kans is dus groot dat je iemand kent die direct betrokken is bij deze affaire. Toch is bij lang niet iedereen bekend wat er nou precies is misgegaan bij de Belastingdienst en hoe deze mensen nu eindelijk geholpen worden. RondOm Drachten dook in het verhaal en zocht uit hoe de Drachtster slachtoffers van de Toeslagenaffaire steun krijgen.

Wat is de Toeslagenaffaire?

In Nederland staat de overheid je financieel bij door middel van toeslagen. Je krijgt bijvoorbeeld huurtoeslag voor het huren van een huis, of zorgtoeslag om je zorgverzekering te betalen. Als je als ouder(s) werkt, dan krijg je van de overheid kinderopvangtoeslag om een deel van de kosten te dekken die je maakt om je kind onder te brengen bij een gastouder of kinderopvang. In 2013 bleek echter dat er op grote schaal met deze toeslagen werd gefraudeerd, vooral door Bulgaren. Daarom ging de Belastingdienst veel beter letten op fraude, ook voor de kinderopvangtoeslag. Hier ging het echter goed fout. Ouders die helemaal geen fraude pleegden, maar waarbij er een paar kleine dingen fout waren gegaan met het aanvragen van de kinderopvangtoeslag (bijvoorbeeld omdat er een handtekening mistte of omdat de gastouder de papieren niet op orde had), werden onterecht als fraudeur aangemerkt. Ze kwamen op een zwarte lijst terecht en hun toeslag werd per direct stilgezet. Daarnaast moesten ze vaak heel hoge bedragen aan de Belastingdienst terugbetalen.

Lange tijd werd hun verhaal niet geloofd. Jaren verstreken en deze ouders raakten steeds dieper in de schulden. Sommigen raakten hun baan kwijt, werden bijna dakloos of leefden in grote armoede. In september 2018 kwam de affaire pas echt aan het licht. Ook ontdekte men dat de getroffen oudergroep nog veel groter is dan vooraf gedacht werd én dat discriminatie vaak ten grondslag lag van wie er wel en wie er niet door de Belastingdienst gecontroleerd werd.

Kortom, de affaire was zo groot dat het kabinet zich genoodzaakt voelde om af te treden. De betrokken ouders krijgen sowieso 30.000 euro schadevergoeding van de overheid, maar van dat geld hebben vele ouders nog niets gezien. De vraag is dus nog of én hoe de overheid dit probleem goed gaat afhandelen, en of het niet nog een keer kan gebeuren.

Slachtoffers in Smallingerland

In Smallingerland zijn maar liefst twintig mensen het slachtoffer geworden van de toeslagenaffaire. In december heeft de gemeente laten weten dat deze slachtoffers zich mogen melden bij hen. Gemeente Smallingerland kan namelijk in eerste instantie niet zien wie er precies slachtoffer zijn geworden, omdat de Belastingdienst deze gegevens niet deelt wegens privacy. Toch willen ze de slachtoffers graag spreken om ze hulp aan te bieden. Naast financiële problemen kunnen deze gezinnen namelijk ook op andere vlakken problemen hebben gekregen.

De gemeente laat weten dat ze inmiddels contact hebben met zestien van de twintig getroffen gezinnen. De hulp van de gemeente is erop gericht om de slachtoffers goed te informeren. Daarnaast proberen ze te achterhalen wat de hulpvragen op andere levensgebieden zijn, zodat ze ook daarin kunnen ondersteunen. Vier gezinnen hebben zich nog niet gemeld bij de gemeente. Dat kan nog steeds. Dit kan op werkdagen door te bellen naar 0512 581234 of een email te sturen naar toeslagen@smallingerland.nl.