Afbeelding

QR-codes: al bijna 30 jaar oud maar nu pas écht heel bekend

Algemeen

FRIESLAND - QR-codes, dankzij de uitbraak van het coronavirus zijn ze niet meer weg te denken. Deze codes lijken misschien een erg modern technologisch snufje, maar ze bestaan al bijna dertig jaar. RondOm Vandaag was benieuwd wie de QR-codes eigenlijk heeft bedacht, hoe ze werken én of er ook nadelen kleven aan het gebruik van een QR-code. 

De QR-code is een type streepjescode die in 1994 ontwikkeld is door Denso Wave, onderdeel van het Japanse bedrijf Denso én één van de toeleveranciers van Toyota. De code werd daarom ook ontwikkeld voor het snel identificeren van auto-onderdelen. Het werd echter al snel duidelijk dat deze nieuwe code ook voor andere toepassingen gebruikt kon worden. QR staat voor Quick Response (snel antwoord of snelle reactie). 

Hoe werkt een QR-code?

Hoe een QR-code precies werkt, is heel ingewikkeld. Veel te ingewikkeld om in een artikel uit te leggen. Een eenvoudige (en helaas incomplete) uitleg hebben we wel. Een QR-code bestaat, zoals je kan zien, uit witte blokjes en zwarte blokjes. Een bepaald aantal blokjes vormen samen een groepje. De samentelling witte en zwarte blokjes bepalen de informatie van zo’n groepje, en al die groepjes bij elkaar vormen de boodschap die je in de QR-code wilt scannen. Een mens kan de code van zo’n QR-code niet kraken, daarvoor heb je een QR-scanner nodig. 

Naast witte en zwarte blokjes zie je vaak nog wat in een QR-code; ietwat grotere zwarte vakken in de hoek. Deze helpen de scanner om te zien wat de bovenkant en de onderkant van de QR-code is. 

Nadelen van de QR-code

De technologie achter een QR-code heeft zelf eigenlijk geen nadelen. De nadelen ontstaan door de content die je ermee wilt versturen. Zo zien we steeds meer dat scam-artiesten je willen opluchten door een QR-code te gebruiken. Een QR-code kan bijvoorbeeld veel werk uit handen nemen bij internetbankieren, maar veel mensen letten dan minder op en controleren de gegevens niet.