Petra Westra bij haar locatie in het centrum van Heerenveen
Petra Westra bij haar locatie in het centrum van Heerenveen Foto: Rob Dijkstra/RondOm Vandaag

“Het is prachtig om te zien hoe mijn klanten kunnen opfleuren van een mooi haarwerk”

Bedrijf in beeld

HEERENVEEN - 19 november is het de Dag van de Ondernemer, een dag die in het leven is geroepen door MKB-Nederland en die in het teken staat voor respect voor de ondernemers. RondOm Heerenveen werkt graag samen met die zelfstandigen en zet, speciaal voor de Dag van de Ondernemer, in deze editie eentje in het zonnetje. Petra Westra is de ondernemer achter Haarwerk Plus. Als haarwerkspecialist geeft ze mensen die door ziekte hun haar verliezen, weer een prachtig kapsel en dat doet ze niet alleen met veel kennis van zaken, maar ook vol passie voor het vak en liefde voor haar klanten. 

Ondernemer worden, dat was voor Petra Westra nooit echt het plan. Wel is ze altijd al een ondernemend typje geweest, net als haar vader. Tijdens haar kappersopleiding staat ze al regelmatig alleen in de stage-kapsalon. “Dat vond ik allemaal niet zo spannend, ik nam graag het voortouw en vond het heerlijk om alleen in de kapsalon te staan.” Toch begint ze na het afronden van de opleiding niet voor haarzelf. Tot het moment dat het bedrijf waar ze werkt een nieuwe eigenaar zoekt. Dan gaat het kriebelen bij Petra, maar net als alles bijna rond is, gaat het toch niet door. “Ik was toen echter al zover met dingen uitzoeken over het ondernemerschap, dat ik dacht: waarom niet?”

Petra begint in 1997 met haar rijdende kapsalon. “Ik had nog helemaal niets en moest alles zelf opzetten. Maar ik heb er geen seconde spijt van gehad.” Het bedrijf van Petra loopt goed, binnen een aantal jaar heeft ze drie auto’s op de weg, een aantal werknemers en werkt ze door heel Friesland. Zo rolde ze, als het ware, in het ondernemerschap. “In het eerste jaar had ik nog geen eens een ondernemersdiploma, dat was toen niet verplicht. En op school had ik nooit een vak als economie of bedrijfskunde gevolgd. Een jaar later moest ik de schoolbanken toch weer in, om een middenstandsdiploma te bemachtigen. Daar heb ik een heleboel theoretische kennis opgebouwd over het ondernemerschap, maar het meeste heb ik geleerd in de praktijk. Alle problemen die ik op mijn pad tegenkwam, probeerde ik zelf op te lossen.” In 2000 opent Petra, naast haar rijdende kapsalon, een kapsalon in Heerenveen. Ze koopt een pand met een bovenwoning. “Ook hier bouwde ik van niets, iets op. Heel bijzonder om alles zelf te doen,” vertelt Petra.  

Haarwerk Plus

In 2008 richt ze het bedrijf Haarwerk Plus op. Een bedrijf dat ontstaat uit een vraag van een klant. “Ik had een klant die vaak naar mij terug kwam met een haarwerk. Het haarwerk was niet het juiste model. Hij was zwaar en viel niet mooi. Ik deed altijd mijn best om er wat moois van te maken en op gegeven moment vroeg mijn klant of ik niet een haarwerk voor haar zou kunnen maken. Daar ben ik over gaan nadenken.” 

Petra gaat op zoek naar een manier waarop zij met haarwerken kan werken. Ze volgt een opleiding en start een nieuwe onderneming. Daarnaast houdt ze haar eigen kapsalon aan én neemt in 2019 de kapsalon in ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen over.

Petra vindt in haarwerken haar passie en besteed steeds meer tijd en aandacht aan haar nieuwe bedrijf. Bij Haarwerk Plus kunnen mensen, zowel mannen, vrouwen en kinderen, terecht als ze door ziekte (tijdelijk) hun haar verliezen. Het vervaardigen van haarwerken is specialistisch werk. Deze worden bestelt bij vertrouwde leveranciers, maar de metingen, het afpassen en kleine reparaties doet ze allemaal zelf.

Petra heeft enorm veel kennis op het gebied van haarwerken en het kappersvak, maar haar gevoeligheid en empathie is haar grootste kracht. “Ik vind nog altijd: de klant is koning. De klant staat bij mij absoluut op nummer 1 en dat moet ook wel in dit vak. Eigenlijk wil niemand een haarwerk: iedereen wil gewoon zijn of haar eigen haar. Ik probeer ze zo goed mogelijk te helpen. Als een klant voor het eerst binnenstapt, zijn ze vaak verlegen en onzeker. Het is prachtig om te zien hoe ze kunnen opfleuren van een mooi haarwerk. Dat maakt mijn vak ontzettend bijzonder.” 

Een luisterend oor

Bij Petra zitten er vaak zieke mensen op de stoel. Mensen die kanker hebben en chemotherapie ondergaan of mensen die door alopecia hun haar verliezen. “Elke klant heeft een verhaal en daar luister ik naar. Ik ben er niet alleen voor een mooi haarwerk, maar ben voor velen ook een luisterend oor.” In 2013 krijgt Petra zelf kanker, ze weet hoe het is om je ellendig te voelen van de chemo. “Daarom plan ik bijvoorbeeld veel tijd in voor een afspraak. Aan de ene kant voor de klant zelf. Ze hoeven zich niet opgejaagd te voelen en niet bang te zijn dat ze een andere klant tegenkomen in de winkel. Aan de andere kant voor mijzelf. Ik heb die tijd nodig om even tot rust te komen en alles op een rijtje te zetten.” De verhalen die ze hoort, schrijft ze op in haar klantdossiers, zo kan ze de volgende keer weer de draad oppakken.

Petra heeft een ontzettend dankbaar, maar ook zwaar beroep, vertelt ze zelf en dat vraagt om bijzonder ondernemerschap. “Je moet empathisch zijn en veel geduld hebben. Wil je in deze branche aan de slag, dan moet je ook sterk in je schoenen staan. Je werkt met mensen die een verhaal hebben, daar moet je mee om kunnen gaan, ook als het jonge kinderen zijn. Daarom werk ik ook liever niet met stagiaires, want ik vind het werk voor hen soms echt te heftig. Zelfs ik sta weleens met tranen in mijn ogen te luisteren.”

Elke klant is even belangrijk

Wel laat ze haar medewerkers van Petra’s Kapsalon en de locatie ziekenhuis Tjongerschans regelmatig meedraaien in de haarwerksalon. “Dan weten de meiden waar ik mee bezig ben en kunnen ze kennis maken met dit bijzondere vak. Het is prachtig werk en ik doe het met veel passie.” Hoeveel mensen ze al heeft geholpen met een haarwerk, weet Petra niet: “Maar dat doet er niet toe, elke klant is even belangrijk voor mij.”