Afbeelding
Foto:

Het Ouderen Songfestival in het
Posthuis Theater

HEERENVEEN - Het Ouderen Songfestival is een festival voor enthousiaste zangliefhebbers van 55 jaar en ouder. Het Posthuis Theater is sinds jaar en dag een van de theaters waar een halve finale wordt gehouden. Deze keer zal dat de tweede halve finale zijn. Zondagmiddag 7 november strijden zestien kandidaten op het podium van het Posthuis Theater om een felbegeerde plaats in de Grande Finale van de 30e editie van het Ouderen Songfestival. Het Ouderen Songfestival is op 7 november te zien in het Posthuistheater. Kaartjes zijn te krijgen op de website van dit theater.

Het Ouderen Songfestival is een landelijk muziekfestival, ooit bescheiden begonnen in een verzorgingshuis in Amsterdam. Dertig jaar later is het Ouderen Songfestival uitgegroeid tot een landelijk festival bestaande uit voorrondes in verzorgingshuizen in diverse Nederlandse gemeenten, twee prefinales in de theaters in Houten en Heerenveen en de Grande Finale in het DeLaMar Theater te Amsterdam. Iedereen vanaf 55 jaar mag deelnemen aan het Ouderen Songfestival. Als solist, duo en/of trio. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden.

Na een kennismaking met artistiek leider en pianist Kees van Zantwijk wordt in één van de voorrondes onder pianobegeleiding live gezongen. Uit iedere voorronde komt een aantal halve finalisten voort. Zij brengen in de halve finale opnieuw hun lied ten gehore. Nu begeleid door het OSF Combo onder leiding van Kees van Zantwijk. Per halve finale gaan acht finalisten door naar de Grande Finale. Zij worden net als in de voorrondes aangewezen door een vakjury onder voorzitterschap van Ben Lansink.

Dit jaar heeft een parelen randje. Het is namelijk 30 jaar geleden dat het festival heel klein begon in een Amsterdams verzorgingshuis. Al snel werd duidelijk dat er meer dan een handvol ouderen waren die liever achter de microfoon dan achter de geraniums stonden. Niet alleen in de hoofdstad, ook ver daarbuiten. 

De repertoirekeuze is geheel vrij. Alle genres zijn mogelijk. Eenmaal een lied gekozen, dan kan daar niet meer van worden afgeweken. Zowel tijdens de voorronde als tijdens de halve finale en de Grande Finale wordt hetzelfde lied gezongen.