Nepvolgers kopen: vind jij dat oké?
Nepvolgers kopen: vind jij dat oké? Foto: dbieb

Nu in dbieb: een kijkje in je online leven

HEERENVEEN – Het weer checken, je bankzaken regelen of de tussenstand van  sc Heerenveen bekijken? Je doet het allemaal online. Met groot gemak bovendien. Vaak sta je er niet bij stil dat terwijl je scrollt er (persoonlijke) data wordt verzameld. Wat gebeurt daarmee? Wie verzamelt dit eigenlijk? En hoe beoordeel je nepnieuws? The Glass Room onderzoekt de reis van jouw persoonlijke gegevens op het internet. Deze unieke tentoonstelling over data en privacy kun je tot en met 24 oktober 2021 zien in dbieb Leeuwarden.

En daarmee heeft dbieb zichzelf opnieuw overtroffen. Want na New York, San Fransisco en London, is Leeuwarden aan de buurt voor deze bijzondere tentoonstelling. Op het eerste gezicht lijkt de expositie een hightech pop-up store waar de nieuwste glimmende digitale producten klaarliggen. In werkelijkheid zijn het een selectie kunstwerken die vragen oproepen. De tentoonstelling zet aan tot gesprekken over privacy en het delen van data. Je leert tijdens The Glass Room bijvoorbeeld te doorzien wat het verband is tussen dataverzameling en nepnieuws.

Ethische vragen

Er worden dus ethische vragen gesteld over de technologie van nu. Want stel je eens voor je ziet op een scherm iemand door rood rijden, druk jij op de knop zodat degene een bekeuring krijgt? Nou? Of zou je, met een simpele druk op de knop, nepvolgers kopen voor je social media accounts? Deze expositie geeft stof tot nadenken. Om die reden heeft dbieb jonge publieksbegeleiders in de arm genomen die staan te trappelen om met de bezoekers in gesprek te gaan. Deze whizzkids zijn vertrouwd met alles wat digitaal is. Ze hebben bovendien een speciale training gevolgd van Tactical Technology, de organisatie die The Glass Room ontwikkelde.

De tentoonstelling stelt de bezoeker dus voor lastige vragen. Door in gesprek te gaan krijg je inzichten over privacy en delen van data. Ook geeft het een kijkje in je eigen online leven. Om meer grip te krijgen op je online leven worden er praktische tools zoals de Data Detox Kit aangeboden. Ook worden er verschillende rondleidingen georganiseerd.

De tentoonstelling maakt bezoekers op een speelse manier bewust van de impact die technologie heeft op ons dagelijks leven. Daar hechten bibliotheken veel waarde aan. Bibliotheken willen mensen in staat stellen om actief vaardig en weerbaar te kunnen bewegen in de online informatiesamenleving. Wie digitaal vaardig is, verkent immers nieuwe digitale mogelijkheden, benut de kansen die technologie biedt en ontwikkelt de vaardigheden die nodig zijn om te ontdekken en te experimenteren. Wie digitaal weerbaar is, is zich bewust van risico's, maakt bewuste keuzes en beschermt zichzelf. Deze kennis en vaardigheden vormen de basis voor een actieve bijdrage aan de digitale informatiesamenleving.

Belang van digitaal burgerschap

Om die reden bieden de bibliotheken cursussen aan voor als je nog niet thuis bent met computers en internet. Wie het moeilijk vindt met de computer te werken, heeft steeds meer problemen in het dagelijks leven. Bij het inloopspreekuur bij de bibliotheken Mar en Fean leer je informatie aanvragen via internet, een mail versturen en een online formulier invullen. Vertel waar je moeite mee hebt en de bibliotheek leert het je! In Balk en Koudum moet je een afspraak maken. In Heerenveen kun je binnenlopen op dinsdag 9.00 -10:30 & 10:30 - 12:00 uur en donderdag 10:30- 12:00. Bolsward: maandag 14.00 - 16.30 uur. Joure: dinsdag 14.00 - 16.00 uur. Jubbega: dinsdag 19:00-20:00 uur.

Voor meer info: dbieb.nl/theglassroom of https://www.bmf.nl/