Campagnebeeld voor De Wike
Campagnebeeld voor De Wike

Ontdek het Friese sportverenigingleven

FRIESLAND - Sport Fryslân, een organisatie die zich inzet om sport en bewegen mogelijk te maken voor alle inwoners van Friesland, organiseert dit jaar in de Nationale Sportweek De Wike, een week waarin het sportverenigingsleven van Friesland centraal staat. Samen met zo veel mogelijk sportverenigingen in de hele provincie willen ze laten zien hoe mooi en rijk het verenigingsleven hier is. We spreken met Anne Jochum de Vries, directeur/bestuurder van Sport Fryslân, over De Wike: "We hopen dat De Wike een wake-up call kan zijn voor alle Friezen over hoe belangrijk sportverenigingen zijn in hun stad of dorp."

Sportverenigingen in Friesland hebben het moeilijk met de gevolgen van de coronacrisis. Doordat trainingen en wedstrijden voor langere tijd niet zijn doorgegaan, heeft een gedeelte van het ledenbestand hun lidmaatschap opgezegd. Sport Fryslân, die dankzij een grote groep buurtsportcoaches veel contact heeft met de verenigingen, maakt zich zorgen. De Vries: "Sportverenigingen hebben een onmiskenbare rol in de samenleving. Het is een plek waar dorps- of stadsgenoten lichamelijk fit kunnen blijven, maar ook de psychosociale rol moeten we niet vergeten. De sportvereniging is veel meer dan alleen sport. Het is samenkomen, van elkaar leren, elkaar ontmoeten, elkaar helpen. Dat moeten we koesteren."
De Wike zal plaatsvinden tijdens de Nationale Sportweek, van 17 tot en met 26 september. Verenigingen krijgen van 16 t/m 31 augustus de kans om hun evenement aan te melden op de website www.dewike.frl. "Het idee is dat ze aan buurtgenoten kunnen laten zien wat ze te bieden hebben. Dat kan in de vorm van hun reguliere training of wedstrijden, maar je kan het zo groot maken als je zelf wilt. Sommige verenigingen gaan bijvoorbeeld een speciaal toernooi organiseren of heten inwoners welkom bij een open training. Tijdens De Wike kunnen sportverenigingen hun beste kant laten zien." Vanaf 1 september kan je de evenementen die tijdens De Wike worden georganiseerd vinden op de website en is het mogelijk om je ervoor op te geven. Provincie Fryslân helpt Sport Fryslân op financieel gebied om De Wike te organiseren.

De organisatie hoopt dat De Wike mensen inspireert om zich (weer) aan te sluiten bij een sportvereniging. Het is de eerste keer dat ze De Wike in deze vorm organiseren, maar het past goed in hun visie. De Vries: "We zijn constant op zoek naar nieuwe mogelijkheden om verenigingen toekomstbestendig te maken. Mensen ervaren sport op dit moment anders dan jaren geleden, dus we moeten er alles aan doen om aan te sluiten bij de huidige belevingswereld." De buurtsportcoaches en verenigingsondersteuners van Sport Fryslân houden bij verenigingen de vinger aan de pols en helpen ze met vragen: "Dat zijn soms best complexe vraagstukken, bijvoorbeeld over inclusiviteit. Hoe zorg je ervoor dat mensen met een functiebeperking bij jouw vereniging kunnen sporten? In eerste instantie hoorde het bijstaan van verenigingen bij de functie van buurtsportcoach, het hoorde er gewoon bij. Nu zijn er diverse buurtsportcoaches die zich echt hebben gespecialiseerd in verenigingsvraagstukken. We zijn constant in ontwikkeling en om de kennis die we zo opbouwen ook slim te delen hebben we TeamFRL opgericht. TeamFRL houdt Fryslân in beweging!".

Naast buurtsport en verenigingsondersteuning doet Sport Fryslân nog veel meer: "We zijn echte verbinders. Zo zijn onze buurtsportcoaches verantwoordelijk voor het invullen van het sportbeleid van de gemeente, maar hebben ze tegelijkertijd een adviserende functie. Ze denken bijvoorbeeld mee over de ruimtelijke inrichting van een nieuwe wijk. We hebben een groot netwerk van regionale en nationale partners. Denk dan aan sportbonden en NOC-NSF, die hun expertise kunnen inzetten om verenigingen te helpen, of aan freelance adviseurs die bij complexe vraagstukken hun expertise bieden. Door samen te werken ontwikkelen we een prachtig sportklimaat in Friesland waarbij alle Friezen gezond in beweging kunnen zijn."