Afbeelding

Mendy had last van bedwantsen:
"Naast de financiële schade is het mentaal zwaar"

DRACHTEN - Mendy uit Drachten nam, zonder dit te weten, bedwantsen in de reistas mee naar huis na een vakantie op Texel. Ze vertelt haar verhaal aan RondOm: "Bedwantsen: wat een nachtmerrie! Die wil je echt niet meenemen van vakantie." 

Het begint voor Mendy allemaal als ze een weekend weg is. Samen met haar familie huurt ze een huisje op Texel. Daar krijgt Mendy last van rode bulten, die soms opzwellen en jeuken. Als ze er thuis nog last van heeft en haar klachten steeds erger worden, gaat ze naar de dokter: "We dachten eerst dat het een allergische reactie was, maar de medicijnen hielpen niet." Pas als een vriendin haar tipt over bedwantsen gaat het balletje rollen.

"Na een zoektocht op internet, vreesde ik dat die vriendin gelijk zou krijgen. Ik las dat het opsporen van bedwantsen het beste gedaan kan worden door speciaal opgeleide speurhonden, dus belde ik Eurodogs." Die kwamen gelijk de volgende dag en stelden snel vast dat het om bedwantsen ging. "Toen begon het voor ons pas allemaal echt." Mendy besluit, op aanraden Eurodogs, om de bedwantsen te laten bestrijden met hitte: "Ik wilde niet meer in ons huis zijn en vond het idee dat er beestjes waren verschrikkelijk. We hebben toen tijdelijk bij mijn ouders gewoond."

Al onze bezittingen uit de 'besmette' kamers moesten ingepakt worden en naar een vrieshuis worden gebracht, daarna gingen de heaters in huis aan. "Toen we een paar dagen na het verhitten van de kamers terugkwamen, voelde ons huis niet meer vertrouwd. Alsof er was ingebroken. In totaal hebben we vier weken bij mijn ouders gewoond voordat we weer naar ons eigen huis konden."

Een kostbare grap: het gezin is 6500 euro kwijt aan opsporing en bestrijding. Omdat het lastig bewijzen is dat de bedwantsen bij het vakantiepark vandaan komen, is het onmogelijk om de kosten te declareren. Maar dat vindt Mendy nog niet eens het ergste. "Mentaal heb ik een knauw gekregen. Ik probeer nog steeds het vakantiepark aansprakelijk te stellen, maar de kans dat het lukt is klein. Het hele voorval heeft mij veel stress bezorgd."

Alle spullen zijn ingepakt in plastic en gaan naar het vrieshuis. De grote aggregaat voorziet de heaters van stroom om de kamers te verhitten.