Giada geniet van de gezamenlijke activiteiten.
Giada geniet van de gezamenlijke activiteiten. Foto: Stichting Maatklas

Maatklas nu al een succes

Algemeen

HEERENVEEN - Maatklas is in mei gestart als eerste samen naar school klas van Friesland. Dit is een bijzondere klas, binnen de muren van een gewone basisschool: OBS de Optimist in Heerenveen. Maatklas zorgt voor activiteiten op maat en verzorging voor kinderen met een (ernstige) handicap in een eigen lokaal. Waar dat kan en lukt, doen zij activiteiten samen met leeftijdsgenootjes zonder handicap.

De vijfjarige Giada uit Heerenveen gaat nu drie dagen per week naar de Maatklas. “Haar favoriete moment van de dag is buitenspelen met haar leeftijdsgenootjes uit de kleutergroep. Ze heeft een grote glimlach als ze met hen op de nestschommel of de zandbak zit. Ze spelen buiten, puzzelen samen en doen veel andere dingen samen”, vertelt initiatiefnemer Anneke Lautenbag van Stichting Maatklas vol trots.

Giada haar favoriete moment van de dag is buiten spelen met haar leeftijdsgenootjes.

Trots op de Maatklas

Anneke is trots en blij met het resultaat. “Kinderen merken op dat onze leerling anders is, ze vragen bijvoorbeeld: ‘waarom is ze zo klein? Is zij al vijf? Maar waarom loopt zij nog niet?’ Ze stappen eigenlijk vanaf het begin al op ons af en nemen Giada helemaal op. Ze vragen: ‘wil je met mij op de schommel? Mag ik haar duwen in de buggy?’ En een andere veelgehoorde opmerking is: ‘ik vind jou zo lief!’ Dat is toch geweldig om te horen!”  

Giada is op haar plek

Ook de moeder van Giada is razend enthousiast over de Maatklas. “Ze is hier op haar plek. Ze is hier nog maar een paar weken, maar ze laat nu al mooie sprongetjes zien.” De vader van Giada merkt ook positieve signalen op. “Ik heb het idee dat ze het leuk vindt om hier heen te gaan, want als we hier aankomen met de fiets, trappelt ze met haar benen en dat doet ze altijd als ze iets leuk vindt.” 

Regelmatig gezamenlijke activiteiten

De Maatklas heeft nauw contact met de leerkrachten en samen bekijken ze per dag en per moment wanneer de leerlingen bij elkaar aan kunnen sluiten. Naast samen buiten spelen en de dag afsluiten, worden er regelmatig activiteiten in het lokaal van de Maatklas georganiseerd. Daar ondernemen Giada en steeds twee andere kleuters een leuke en leerzame activiteit. “Dat doen we in een klein groepje zodat er tijd is voor Giada en voor de kleuters”, legt Anneke uit. “De leerkracht liet me vandaag nog weten dat ze die inclusie heel waardevol vindt voor de kinderen en dit graag ook volgend jaar zo door laat gaan.”

Na de vakantie de tweede leerling

Na de zomervakantie opent de klas op 23 augustus weer de deuren voor het nieuwe jaar. In september start zelfs de tweede leerling. De Maatklas heeft ruimte voor zes kinderen per dag.

Giada geniet van de gezamenlijke activiteiten.