Afbeelding
Foto: SEBASTIEN MAUROY

De geheel nieuwe Nissan Qashqai: een nieuwe vorm van rijplezier

De basis van de geheel vernieuwde Nissan Qashqai wordt gevormd door het nieuwe CMF-C-platform. Dit bood de productplanners, ontwerpers en ingenieurs van Nissan de mogelijkheid om een model te ontwikkelen dat erin slaagt de uitdagende klanteisen op het gebied van ontwerp, ruimte, dynamiek en CO2-voetafdruk met elkaar te verenigen. De volledig nieuwe architectuur dient als basis voor concurrerende modellen die de rij- en eigendomservaring bieden die klanten wensen, in een tijd waarin de auto-industrie onderhevig is aan grote veranderingen.

De 48% stijvere carrosserie van de nieuwe Nissan Qashqai ten opzichte van de vorige generatie is een van de belangrijkste factoren van de verbeterde dynamische prestaties. Met deze stijvere basis konden de ingenieurs van Nissan de veer- en demperconfiguraties van de wielophanging nauwkeuriger afstellen, zodat die reageren op veranderingen in het wegdek – niet op de bewegingen van het onderstel. Dit verbetert de precisie en de respons en het vermindert trillingen.

Ondanks de grotere stijfheid is de carrosserie ruim 60 kg lichter, wat bijdraagt aan de algehele efficiency van de nieuwe Qashqai. Ook de massatraagheid tijdens het rijden wordt hierdoor verminderd, zodat bestuurders de verbeterde wendbaarheid daadwerkelijk zullen voelen.

Er zijn twee configuraties voor de achterwielophanging, waarbij een torsieas als basis dient voor de Qashqai met tweewielaandrijving en wielen die maximaal 19 inch groot zijn. De torsieas is verbeterd ten opzichte van de vorige Qashqai, met een nieuwe carrosserie-isolator aan de bovenzijde die de carrosseriestijfheid op dat punt verhoogt en de overdracht van trillingen naar het passagierscompartiment vermindert. De toevoeging van verbeterde bumpstops laten de achterwielophanging soepeler bewegen en beschermen tegen schokken.

Om de werkingsgraad van de dempers te maximaliseren, zijn ze nu iets verticaler geplaatst. Dat vermindert de wrijving en optimaliseert de prestaties, wat resulteert in een betere absorptie van oneffenheden, een soepeler rijgedrag en een verbeterde onderdrukking van rolbewegingen.
Klanten die hun Qashqai met 20-inch wielen of vierwielaandrijving bestellen, kunnen genieten van de ongeëvenaarde stabiliteit en het comfort van de multi-link achterwielophanging. De plaatsing van de wielen op de weg blijft optimaal bij richtingsveranderingen, maar ook bij camberveranderingen en op wegen met een slecht en hobbelig wegdek. De vering zorgt voor een gevoel van verbondenheid met de weg, met een positieve respons in bochten dankzij goed gecontroleerde rolbewegingen van de carrosserie, zonder afbreuk te doen aan het comfort, terwijl de demping de auto na glooiingen in het wegdek onmiddellijk terugbrengt naar een gelijkmatig niveau. Ook de isolatie tegen weggeluiden en trillingen blijft bij beide onderstelconfiguraties één van de beste eigenschappen van de Qashqai, met een mate van verfijning die vergelijkbaar is met die van auto's uit hogere segmenten.