Afbeelding
Foto:

Lees-en kijktips voor in de lockdown!

Heel langzaam lijkt Nederland uit de coronacrisis te kruipen. In de afgelopen periode zijn diverse pretparken, dierentuinen en musea open geweest voor bezoekers met een vaccinatiepaspoort of een negatieve test. Fijn dat het kan, maar we snappen ook dat jij daar (nog) helemaal geen zin in hebt. Speciaal voor de mensen die nog wel even thuis willen zitten, hebben we een aantal leuke lees-, doe- en kijktips opgeschreven, uiteraard met een Fries randje.

Boeken

Een boek kan je meenemen in het verhaal van iemand anders. Spannend, verdrietig of juist hilarisch, het is in ieder geval een afleiding voor de dagelijkse sleur. Met deze Friese boeken kun je de tijd even ontsnappen.

Het eerste boek dat we willen aanraden in t Deiboek. Dit is een tweetalig verhaal (Fries en Nederlands) over een Fries meisje uit het verleden en een ‘Hollandse’ jongen van nu: wat hebben ze met elkaar gemeen? Een (voor een deel waargebeurd) verhaal over strijd, moed én echte vriendschap. Een echte topper!

Het tweede boek waar we je mee kennis willen laten maken is Mem Falt út, een prachtig maar ook ontroerend verhaal. Dit aangrijpende boek gaat over een moeder en haar dochter die beiden erg worstelen met de voortschrijdende dementie van de moeder.

Films en series

Ga terug in de tijd met oude dorpsfilms uit Friesland. Wist je namelijk dat je op Youtube veel oude dorpsfilms zijn geplaatst? Het Fries Film Archief heeft 120 dorpsfilms uit de jaren 1948 tot en met 1970 op zijn eigen Youtubekanaal gezet. De films worden overigens ook regelmatig uitgezonden op PodiumTV. Een unieke terugblik naar het leven van toen!

Lekker Fries: Hou je het liever bij een speelfilm, dan is de dvdbox ‘Films Van Friese Bodem’ wat voor jou. In deze dvd zitten drie films, namelijk De Gouden Swipe, De Hel van ’63 en De Fûke. De Gouden Swipe speelt zich af in het noorden van Friesland begin jaren dertig. Het gaat over een gezin dat met grote problemen worstelt. Vader Douwe is in de ban van paardenrennen, waardoor zijn gezin daaronder lijdt, moeder is ziek en hun zoon, Ate, wordt geconfronteerd met de geheimen van zijn moeders verleden én het klassenverschil waardoor hij geen relatie mag hebben met de dochter van de knecht. De film De Hel van ‘63 gaat over de zwaarste Elfstedentocht ook gereden en volgt soldaat Henk Buma, Boerenzoon Sjoerd Lelkema, Arbeider Kees Ferwerda en Verpleegkundige Annemiek in deze tocht. De Fûke is een indrukwekkende oorlogsfilm over een vader die gaandeweg het verhaal ontdekt wat er met zijn zoon Germ, een verzetsheld, is gebeurd.

Prison Break: Prison Break gaat over bouwkundig ingenieur Michael Scofield die zichzelf laat opsluiten in de gevangenis in de Verenigde Staten, om zijn broer Lincoln Barrows te bevrijden. Hij zou de vice-president hebben vermoord. Michael Scofield gelooft niet dat zijn broer dat heeft gedaan. Voordat Michael in de gevangenis belandt heeft hij de hele gevangenis bestudeerd en de uitbraak tot in de puntjes voorbereid. Deze serie staat op Netflix

Undercover: Deze Nederlandse serie heeft twee seizoenen en staat nog niet super lang op Netflix. De crimineel Bouman heeft een comfortabel leven in zijn villa op een campingterrein op de grens van Nederland en België. Zijn rustige leventje wordt echter drastisch omgegooid wanneer twee undercoveragenten Bob Lemmens (Tom Waes) en Kim De Rooij (Anna Drijver) zijn territorium betreden. En daar begint de ellende.

Love Actually: Vooral voor vrouwen is deze film een aanrader. In Love Actually volg je verschillende stellen, die op hun eigen manier vriendschap en liefde beleven. Concreet bestaat de film uit een aantal korte verhalen, die elkaar overlappen. De hoofdrollen worden gespeeld door onder meer Hugh Grant, Colin Firth, Emma Thompson, Liam Neeson en Keira Knightley. Deze film check je op Netflix.

Harry Potter: Als je lekker met de hele familie een film wilt kijken is en blijft Harry Potter een echte aanrader. Deze acht magische meesterwerkjes bezitten werkelijk álles dat je verwacht van een familiefilm. Deze film kijk je op Amazon Prime.

Bordspellen

Ook blijven bordspellen altijd leuk om te doen, bijvoorbeeld met je familie wanneer je in quarantaine zit.

Misschien wel een van de bekendste spellen in Nederland, namelijk het spel Mens Erger Je Niet. Dit spel is vaak voor vier personen en is een leuk en spannend spel. Het is de bedoeling dat de spelers om de beurt met de dobbelsteen gooien. Iedere speler heeft vier pionnen. De pionnen gaan rechtsom en als daar een andere pion staat, wordt diegene eraf gegooid en moet weer opnieuw beginnen. Als je zes gooit mag je in plaats van zes stappen een pion op het bord zetten. De bedoeling is dat je met alle vier pionnen een ronde maakt over het bord, zodat je daarna je pionnen veilig in de eindcirkels kan zetten. Daar kan namelijk niemand jou meer eraf gooien. Als je alle vier pionnen binnen hebt, heb je gewonnen. Het spel is tot het laatste moment spannend want je kan altijd nog van het bord afgegooid worden.

Het bordspel Monopoly is een van de bestverkochte bordspellen ter wereld. Het doel van het spel is een monopolie op te bouwen, dit doe je door zoveel mogelijk straten te kopen. Iedere speler die in een straat verblijft, moet de eigenaar van die straat huur betalen. De straten hebben allemaal verschillende kleuren. Hoe meer straten je hebt, hoe meer kans je hebt om het spel te winnen en zo de beste monopolie te hebben.

Als laatste hebben we het Friesche Velden spel. Dit is een spel voor twee personen. Het spel heeft negen beurten waarbij elke beurt een half jaar voorstelt (zomer of winter). Elk seizoen moet je specifieke acties doen zoals bijvoorbeeld het uitbreiden van landgoederen. Het is een zeer uitdagend bordspel, waarin je veel routes naar de winst hebt. Omdat de gebouwen steeds verschillen, verloopt ieder seizoen weer anders.