De voorkant van de woning aan de Nieuwstraat 38 in Gorredijk.
De voorkant van de woning aan de Nieuwstraat 38 in Gorredijk. Foto: Johan Vogelzang

Houten huis Alybetty en Heinz 72 jaar oud

GORREDIJK – Een groepje noodwoningen in Gorredijk staat al sinds 1949 fier overeind. De vrijstaande woningen, gemaakt van houten balken en panelen, zijn gemaakt om het 25 jaar vol te houden en de ergste woningnood na WO II te ledigen. Anno 2021 staan de meesten er nog steeds. Zo ook het huis van Alybetty en Heinz Nuchelmans aan de Nieuwstraat 38.

In tientallen gemeenten in vrijwel alle provincies van Nederland zijn deze Oostenrijkse woningen in 1948 en 1949 gebouwd. Ze werden per trein naar Nederland vervoerd, alle onderdelen van één huis pasten in twee treinwagons. In Heerenveen staat er een groepje van dergelijke woningen mooi te zijn vlakbij ziekenhuis Tjongerschans. Rondom Heerenveen ging eens kijken hoe het er in Gorredijk voor staat.

Alybetty en Heinz Nuchelmans zijn van het type ‘verliefd op hun woning’. Eénentwintig jaar geleden hebben ze het gekocht van de woningbouwvereniging en is het grote opknappen begonnen. Alhoewel, vooral in het jaar van de koop hebben ze veel gewerkt. “Ik ben in drie maanden vijftien kilo lichter geworden van de lange dagen werken en heb ook wel eens tegen de containers aan geschopt omdat ik het niet meer zag zitten. ‘Waar zijn we aan begonnen’, dacht ik dan”, zegt Heinz.

Alle leidingen gestript

Elektriciteitsleidingen, gasleidingen, waterleidingen, alles moest compleet worden vervangen. De tuin was een wildernis. Het hoogteverschil tussen huis en achtertuin 80 centimeter. Er moest 65 kuub grond worden bijgelegd c.q. handmatig geschept.

“Ik had een twee kuubs-tandemasser aanhangwagen, dus reken maar uit hoe vaak ik heen en weer ben gereden”, verzucht Heinz. Maar hij deed het uiteindelijk met liefde, want hij is nog altijd super blij en tevreden met het resultaat.

Met een werk/studeer-kamer beneden, drie slaapkamers boven en nog een grote zolderslaapkamer is het een geweldig huis. Met in de tuin nog twee ‘appartementen’ in een als tuinhuis ogende houten aanbouw. Ze fungeren namelijk als pleeggezin voor op dit moment vier kinderen, soms vijf. De eigen kinderen zijn het huis uit en aangezien het woord ‘zorg’ in hun hart en ziel en werkleven staat geschreven, was de keuze voor pleegkinderen logisch. Maar dat terzijde.

Ontzettend goed geïsoleerd

Het leefklimaat in het huis is heerlijk, want het is goed geïsoleerd. Er zitten luchtlaagjes tussen de houten buitenmuur en de houten binnenmuur, in combinatie met bitumen en aluminiumfolie. “Zelfs bij hete zomers is het hier binnen nog niet warmer dan 27 graden Celsius geweest. Dat is echt prettig. Wij horen ook heel vaak van mensen dat er meer ruimte aan de binnenkant is dan ze hadden verwacht. Bovendien: het heeft karakter, het huis leeft. Wij hebben het hier enorm naar ons zin.” Alybetty en Heinz zijn bijna zestig en weten niet hoe lang ze het onderhoud van hun woning nog kunnen uitvoeren.

"Het kan best zijn dat we kleiner gaan wonen zodra we het onderhoud niet meer kunnen doen en geen pleegkinderen meer hebben. Maar dat zien we dan wel weer, misschien denken we er dan wel anders over.”

Een klein deel van de achtertuin, met bijpassende veranda.