Sam Mebius op de fiets onderweg naar Den Bosch, samen met zwager Dennis.
Sam Mebius op de fiets onderweg naar Den Bosch, samen met zwager Dennis.

Van Heerenveen naar Den Bosch voor Diabetes Fonds

HEERENVEEN- Op 20 februari was het zo ver, de 19-jarige Drachtster Sam Mebius begon, samen met zwager Dennis, aan zijn monstertocht op de fiets van Heerenveen naar Den Bosch. Een overwinningstocht voor de Drachtster, die op deze datum precies een jaar geleden met Diabetes type 1 werd gediagnostiseerd. Een overwinning werd het: hij haalde met zijn tocht ruim 24.000 euro op voor het Diabetes Fonds. Dat is natuurlijk een fantastische prestatie. RondOm sprak Sam, voorafgaand aan zijn tocht.

Het is een inktzwarte dag voor Sam, de dag dat hij geconfronteerd wordt met zijn nieuwe ziekte. Ineens moet hij 'leren leven' met het feit dat hij met alles rekening moet houden bij wat hij doet. Sporten, eten, slapen: bij alle activiteiten moet hij zijn suikerwaarde op peil houden. Een hele kluif natuurlijk, zo zegt Sam. "Soms wens je dat je er een dag gewoon niet over hoeft na te denken, maar er is geen knop om het uit te schakelen. Je denkt er de hele dag aan. Daarom ben ik begonnen met het schrijven van blogs en deel ik momenten op mijn eigen Instagram pagina (@diabetesmetsam). Op deze manier kan ik de zorgen van me af schrijven en ook anderen proberen te helpen met diabetes."

De ontdekking

Bij diabetes denken mensen vaak aan een overdosis aan suiker eten of drinken, maar zo zit het niet. "De meeste mensen krijgen namelijk veel vermoeidheidsklachten. Ik dronk heel veel en moest heel vaak naar de wc. Op advies van mijn ouders heb ik dat laten checken. Na een vingerprikje bij de dokter blijkt dat ik diabetes heb", zegt Sam.

Een man met een missie

Afgelopen zomer komt Sam op het idee om geld op te halen voor het Diabetes Fonds. Hij wil daarmee laten zien dat mensen met diabetes meer kunnen dan je denkt. Een fietstocht van Heerenveen naar Den Bosch is het idee en die gedachte komt niet zomaar in de jonge Drachtster op. Een aantal weken na de diagnose, viert hij de verjaardag van zijn vriendin. Hij mag geen gebakje eten, want daar zaten immers teveel suikers in. Zijn diëtist raadt hem aan eens een Bossche Bol te proberen, want daar zitten in verhouding veel minder suikers in. Van daaruit ontstaat de missie voor Sam om niet alleen een echte Bossche Bol te halen, maar tegelijkertijd geld in te zamelen voor het Diabetes Fonds.

Sponsors

Voor Sam is het van belang zoveel mogelijk begrip te kweken voor diabetici. "Elk uur overlijdt er namelijk nog iemand aan de gevolgen van deze slopende ziekte, dus we moeten er alles aan doen om diabetes de wereld uit te helpen." Vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter sponsort Sam al gauw met liefst drieduizend euro en zorgt er bovendien voor dat hij in een warm fietstenue op pad kan gaan. Via Instagram komt hij in contact met Maarten de Gruyter. “Ik stuurde al mijn volgers berichtjes over mijn actie voor het goede doel en vroeg om donaties. Vervolgens kreeg ik een reactie van Maarten, die een van mijn volgers is. Hij liet weten te willen samenwerken.” Niet veel later doneert de vastgoedontwikkelaar het geld en de fietskleding. De sponsoring zorgt bovendien voor een kettingreactie bij andere ondernemers. Zo krijgt Sam de hulp die hij nodig heeft en haalt hij een prachtig bedrag op van liefst ruim 24.000 euro.

Sam Mebius