Janine Does.
Janine Does. Foto: Johan Vogelzang

Corona krijgt de stembureaus er niet onder

HEERENVEEN - De regels voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn dit jaar vanwege corona anders dan anders op de stembureaus. Mensen die gaan kiezen kennen ze als het goed is al. Weet je ze nog niet, toets dan ‘Tweede Kamer verkiezingen’ in en klik op de website van de Rijksoverheid. Wij van Rondom Heerenveen zijn vooral benieuwd naar de veranderingen voor stembureaumedewerkers, want zij moeten al die kiezers ontvangen in coronatijd.

Daarom vragen we in de gemeente Heerenveen aan stembureauvoorzitter Janine Does hoe het voor haar dit jaar anders is. De coronaregelgeving brengt uiteraard de meest ingrijpende veranderingen. Spatschermen om je heen, mondkapje op, handschoenen aan, geen paspoorten meer vastpakken maar mensen moeten die vanachter het spatscherm laten zien. Net zoals op een corona testlocatie, in grote lijnen.

Het wordt Janine haar zesde verkiezing als voorzitter van het stembureau van De Knipe, in MFC De Barte. “Het is ontzettend leuk werk, het is nooit saai. De interactie met mensen vind ik altijd mooi, iedereen komt er goedgehumeurd langs.”

"Omdat ik jaren in Bontebok heb gewoond ken ik de meeste mensen. Er is altijd een leuke sfeer.” De Knipe heeft standaard een hoge opkomst aan stemgerechtigden, dat maakt dat het ook lekker doorloopt op zo’n verkiezingsdag en voorkomt dat het rustig en saai wordt.

“Maar vooral vind ik het fijn om bij de politiek betrokken te zijn en op mijn manier een steentje te kunnen bijdragen. Ik vind het mooi om iets te kunnen doen.” Haar oudste dochter Muriël heeft dat gevoel inmiddels ook, het wordt op achttienjarige leeftijd haar eerste keer als vrijwilliger op het stembureau van De Knipe. “Het hoort ook een beetje bij de opvoeding,” lacht Janine. Het is een lange dag, maar Janine heeft het er graag voor over. Ze lost om 14.00 uur met haar middagploeg de ochtendploeg af. Om 21.00 uur gaat het stembureau dicht en daarna begint het tellen van de stemmen, met beide ploegen van elk vier mensen oftewel acht personen in totaal.

Ergens rond middernacht zal het tellen klaar zijn. “Daarna ga ik verder in mijn andere rol als ambtenaar van de gemeente en zal ik meedoen in het controleren van de andere stembureaus.” De gemeente heeft 40 stembureaus, dus er is genoeg te doen.

“De burgemeester komt meestal even langs, even kijken en een praatje maken, het is altijd heel gezellig. Hoe dat nu met corona gaat weet ik nog niet, maar normaal gesproken is het gewoon heel gemoedelijk en leuk.”

Meer jongeren op de stembureaus

Een voordeel van de coronatijd is dat er nu meer jongeren zijn afgekomen op de betaalde vrijwilligersfunctie van stembureaumedewerker. “Er is een grote reclamecampagne geweest omdat we nu vanwege corona meer mensen nodig hebben.” Er is nu eentje extra bij de ochtendploeg en eentje bij de middag-/avondploeg die erop moet toezien dat de coronaregels worden nageleefd.

Bovendien is een aantal oudere medewerkers deze keer afgehaakt vanwege het risico om besmet te worden met het coronavirus. De extra hulp van jongeren bij deze verkiezingen is dus ook een noodzaak. En het zorgt bovendien voor de noodzakelijke verjonging, nu en voor de toekomst.

"Het leuke is dat er nu zelfs mensen op de wachtlijst staan om stembureaumedewerker te worden. Dat is toch geweldig? Het is mooi om jongeren ook kennis te laten maken met de politiek en het politieke proces en hoe dat allemaal in zijn werk gaat.”