Weet jij al welke opleiding je wilt gaan volgen?
Weet jij al welke opleiding je wilt gaan volgen? Foto: Unsplash

Hoe kies je de juiste opleiding?

Educatie

FRIESLAND - Er zijn ontelbaar veel opleidingen op allerlei verschillende niveaus. Hoe maak je de juiste keuze in een jaar waardoor corona alles anders is? Online kan er gelukkig heel veel. RondOm Vandaag helpt je het overzichtelijk te maken.

Wil jij na mbo-4, de havo of vwo verder studeren, maar heb je geen idee hoe je de juiste keuze maakt of wat er überhaupt mogelijk is? Geen paniek. Je decaan op school kan je ongetwijfeld verder helpen, maar ook online kun je een heel eind komen. Wat kan helpen is om een studiekeuzetest te doen. Online vind je die bijvoorbeeld van opleidingen bij jou in de buurt, maar je kunt ook algemener beginnen door bijvoorbeeld de test doen op: studiekeuzemaken.nl of studiekeuze123.nl.

1. Onderzoek wie je bent

Het belangrijkste bij je studiekeuze is om te weten wie je bent, wat je belangrijk vindt, wat je kwaliteiten zijn en waar je passies liggen. Zet dat voor jezelf eens op papier en ga in gesprek met de mensen om je heen. Vraag hen jouw sterke en zwakke punten te benoemen en bespreek je eigen observaties. Weten wie je bent, is het halve werk. Daarbij is het belangrijk een keuze te maken voor jezelf. Ga geen studie volgen omdat je ouders dat willen of omdat je vrienden die opleiding gaan doen. Deze studie bepaalt jouw toekomst, dus kies datgene wat goed voelt voor jou.

2. Ga op informatiejacht

Als je weet wie je bent, weet je vast ook wat je belangrijk vindt. Maak een wensenlijstje waar jouw studie aan moet voldoen. En ga vervolgens op zoek naar informatie. Welke studies passen bij jouw interesses en kwaliteiten? Lees je vervolgens zo veel mogelijk in over de opleiding om erachter te komen of die studie daadwerkelijk zo interessant is. Probeer zoveel mogelijk informatie te vergaren om na te gaan of de lesstof inderdaad bij jou past. Dé manier om een goede indruk te krijgen van een opleiding is door naar een open dag te gaan. Vanwege corona kan het zijn dat het niet mogelijk is om daadwerkelijk naar je school of universiteit van je keuze te gaan. Dat maakt het lastig sfeerproeven, maar veel scholen bieden online mogelijkheden om toekomstige leerlingen een zo realistisch mogelijk beeld te geven. Vaak is het dan ook mogelijk om met leerkrachten en/of studenten in contact te komen. Handige websites zijn: kiezeninquarantaine.nl (Na het invullen van een vragenlijst over jouw wensen, helpen studenten je bij het maken van een studiekeuze) of vraaghetdestudent.nl (een website opgericht door twee studenten die als geen ander weten hoe lastig het kan zijn om een geschikte studiekeuze te maken).

3. Vergelijk je opties

Het is goed mogelijk dat je bij je zoektocht op verschillende opleidingen stuit die bij je passen. Het vergelijken van die verschillende studies kan verhelderend werken, doordat er bijvoorbeeld eentje uitspringt. Tegelijkertijd is het goed om alternatieven te hebben voor het geval je ingeloot moet worden voor de school van jouw keuze. Daarnaast kan het helpen om contact op te nemen met mensen uit het vakgebied. Een studie is één ding, de praktijk is toch vaak anders. Tot slot is het belangrijk te luisteren naar je gevoel. De stortvloed aan informatie kan overweldigend zijn. Twijfel daarom niet te lang, maar maak een keuze. Succes!

Afbeelding