Afbeelding

De leukste spelletjes voor de kerst

Samenleving

FRIESLAND - Vier je dit jaar kerst met de familie, het gezin of een klein groepje vrienden? Dan is het leuk om het eten van al die lekkernijen af te wisselen met een paar spelletjes. Zo hou je de sfeer erin en blijft het gezellig. Tenminste: als iedereen tegen zijn verlies kan... 

Maak een unieke quiz

Vraag iemand om een quiz te maken over de familie- of vriendengroep waarmee je kerst viert of maak er zelf één. Je kan het zo spannend maken als je wilt. De quiz kun je per persoon laten spelen, bijvoorbeeld door iedereen een antwoordformulier te geven, of in teams. Voorzie dan iedereen van een bel of buzzer of laat elk team hun eigen buzz-geluid bedenken. 

Ben je bang voor strijd? Stel dan algemene vragen over de deelnemers, zoals de lievelingskleur of de geboortedatum (die schijnt vaak nog best moeilijk te zijn). Het is natuurlijk ook leuk om van de gelegenheid gebruik te maken om elkaar eens lekker te roasten, oftewel elkaar ‘liefdevol belachelijk’ te maken. Noem bijvoorbeeld eens vijf exen van je broer of het favoriete lingeriemerk van je tante. Je kan van te voren een vragenlijst sturen naar elke deelnemer om op zoek te gaan naar antwoorden. 

Ga op speurtocht

Ideaal voor mensen die deze kerst vieren met jongere kinderen. Voor jonge kinderen is het vaak lastig om urenlang stil te zitten aan het kerstdiner. Maak daarom van te voren een speurtocht in de beurt, die de kinderen (en de volwassenen) kunnen doen tussen de gerechten door. Teken met krijt pijlen op de grond die ze moeten volgen, verstop een schat in een speeltuin en laat de deelnemers onderweg opdrachten uitvoeren die ze zelf of met hulp kunnen vastleggen op een mobieltje. Wat frisse lucht en een goede wandeling kunnen de sfeer goed doen. 

Maak jullie eigen 30 Seconds-spel

Het spel 30 Seconds is veel mensen bekend. Probeer binnen 30 seconden vijf woorden uit te leggen, zonder dat woord te noemen. Hoe leuk is het om jullie eigen kaartjes te maken met namen van familieleden, huisdieren, woonplaatsen en gebeurtenissen. Verdeel de teams een beetje eerlijk (niet alleen maar oude, wijze opa’s in één team, want die zijn hier verbazingwekkend goed in) en raad maar raak!