Jonas Brenninkmeijer loopt honderd dagen in een korte broek.
Jonas Brenninkmeijer loopt honderd dagen in een korte broek. Foto: Rob Dijkstra

Honderd dagen in een korte broek

Persoonlijke verhalen


LEEUWARDEN - Piet Paulusma mag dan een strenge winter voorspellen, dat weerhoudt de 19-jarige Jonas Brenninkmeijer er niet van om 100 dagen in een korte broek te lopen. Jonas doet dit om geld op te halen voor Sheltersuit en tegelijkertijd aandacht te vragen voor dakloze mensen. RondOm Vandaag loopt samen met Jonas een rondje door het centrum van Leeuwarden en vraagt hem naar de beweegredenen achter deze mooie actie. 

“Heb je het niet koud?”, vragen een aantal voorbijgangers bezorgd, wanneer we samen met Jonas door de stad wandelenn. Met 2 graden boven nul in je korte broek door de stad lopen, ga er maar aan staan. Het wekt meteen vraagtekens op bij mensen en dat is precies wat Jonas graag wil bereiken met deze actie. “Een stukje bewustwording bij mensen, dat niet alles vanzelfsprekend is. Ik loop nu 100 dagen in een korte broek, maar er zijn dakloze mensen die dit iedere dag mee maken. Ik wil deze mensen graag helpen door geld op te halen”, legt Jonas uit. 

Waterdichte slaapzakken Sheltersuit

Jonas haalt geld op voor Sheltersuit. Een organisatie die dakloze mensen voorziet van waterdichte slaapzakken. “Sheltersuit is over de hele wereld actief. Ze leveren met hun slaapzakken belangrijke hulp aan dakloze mensen. Ze zitten onder andere in New York, Nederland en Zuid-Afrika. Wanneer je mij steunt, steun je dus dakloze mensen over de hele wereld.”

“Vooral wanneer er veel wind staat, is het pittig en bikkelen in korte broek”

In de huid kruipen van daklozen

Dus kruipt de 19-jarige in de huid van dakloze mensen. De eerste dagen gaan hem redelijk goed af, al zijn er ook dagen geweest die zwaar waren. “Vooral wanneer er veel wind staat, is is het echt pittig en even bikkelen”, lacht de jonge student. “Gelukkig raakt je lichaam er steeds meer aan geacclimatiseerd, want je went aan de temperatuur”, legt Jonas uit. 

Nu al een mijlpaal 

De actie van Jonas heeft nu al een bijzonder effect. Na slechts acht dagen heeft hij de ‘grens’ van 1000 euro aan donaties al bereikt. Een fantastische mijlpaal natuurlijk. “Dat had ik natuurlijk nooit verwacht. Ik ben blij om te zien dat het mensen raakt.”

Volg Jonas in zijn uitdaging!

Wil jij Jonas volgen in zijn prachtige uitdaging? Dat kan. Via Instagram houdt hij per dag een blog bij waarin je alles kunt zien. Zijn Instagrampagina is: @tallguy_shortpants. Doneren kan overigens ook nog steeds, via deze link: bit.ly/ActieJonas

Jonas in zijn kortebroek op de Nieuwstad in Leeuwarden.
Jonas Brenninkmeijer