Afbeelding
Linda Vermeeren volgt ademhalingstherapie bij Healthy Breathing en neemt je mee op ontdekkingstocht.

Column Linda: Hoe moeilijk kan ademen zijn?

Column

Ik dacht altijd dat ik best goed was in ademhalen. Lekker diep, even pauze en dan lang uitademen. Althans dat deed ik op de momenten dat ik bewust was van mijn ademhaling. Een techniek die ik ergens bij yoga of mindfullness heb opgepikt. Geen idee meer waar. Natuurlijk had ik wel in de gaten dat mijn ademhaling me op andere momenten bijzonder in de weg zit. Met praten bijvoorbeeld. Als ik veel aan het woord ben, moet ik af en toe even stoppen om een extra teug lucht te halen. Geen overbodige luxe dus om eens te kijken wat ademtherapeut Anna Postma voor me kan betekenen. Nadat we een enorme waslijst aan vragen doorwerken om te kijken waar ik last van heb, gaan we aan de slag met de controlepauze.

Dat is de, door Dokter Buteyko, ontwikkelde test waarmee je kan bepalen of je teveel ademt. Want teveel ademhalen is dus niet goed. Met die test meet je dus hoe lang je je adem comfortabel kunt stoppen. Inderdaad gewoon je neus dicht, timen en stoppen als je aandrang voelt om weer te ademen. Bij mij komt er een score van 15 uit. En dat is niet best. Volgens Anna adem ik voor twee mensen en nee, ik ben niet zwanger… Een uitslag van minder dan 10 seconden kan serieuze gezondheidsklachten veroorzaken, terwijl een controlepauze (CP) van 45 prima is. Een CP van 60 wijst volgens Buteyko op een uitstekende gezondheid, maar die score komt bar weinig voor. Dat verbaasd me niks, maar die 45 lijkt op dit moment voor mij ook schier onmogelijk. Maar goed, ik volg niet voor niets deze training dus je kunt maar beter een goed doel voor ogen hebben.

Ik stort me dus op mijn ademhaling. Ik oefen drie tot vier keer per dag en ben vet trots wanneer ik na vier dagen al een CP heb van 30. Het blijkt een uitschieter, want ‘s avonds en de dag erna zit ik weer op 18. Volgens Anna niks om me zorgen over te maken. Het gaat om een stuk bewustwording. Het rustige en minder diepe ademhalen moet een tweede natuur worden. Ik moet trainen om in die flow te komen, zodat mijn lichaam op den duur zelf die switch kan maken. Dus herhaal ik, terwijl ik tijdens mijn CP-test nog nét niet naar adem snak, in gedachten een mantra waar ik graag naar wil leven, maar nog te vaak jammerlijk in faal. GO WITH THE FLOW...

Linda Vermeeren volgt ademhalingstherapie bij Healthy Breathing en neemt je mee op ontdekkingstocht