Maak van Sinterklaas een gezellige tijd vol fijne herinneringen
Maak van Sinterklaas een gezellige tijd vol fijne herinneringen

Zo kom je de Sinterklaastijd rustig door en vertel je de waarheid

Algemeen

LEEUWARDEN - Spoiler alert: Sinterklaas bestaat niet. Kun jij het moment nog voor de geest halen dat de zeepbel werd doorgeprikt? Reden genoeg om met Sint Nicolaas in het vizier na te denken over hoe je je kind het beste voorbereid op deze andere werkelijkheid. Hoe kom je de Sinterklaastijd een beetje rustig door? En hoe vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat? We vragen het Nynke Koster van Opvoedpunt Leeuwarden. 

“Er is geen vast moment om de waarheid over Sinterklaas te vertellen”, legt Nynke uit. “Dat is bij ieder kind anders. Omdat elk kind zich anders ontwikkelt en dat is helemaal goed. Vanaf de kleuterperiode, dus vanaf ongeveer het vijfde jaar, kunnen kinderen fantasie en werkelijkheid een beetje uit elkaar halen. En dat is in ieder geval nodig voor het kind om het verhaal achter Sint te begrijpen.” Wanneer je je kind ziet twijfelen en hij gerichte vragen begint te stellen, is dat volgens de pedagoge hét moment om daarop aan te haken.

Kijk naar je kind

Dit is een hele belangrijke volgens Nynke: “Spreek ze niet tegen en ga zeker niet extra liegen om het verhaal in stand te houden. Maar kaats bijvoorbeeld de vragen terug: hoe denk jij dat het zit? Hoe denk jij dat het paard op het dak kan lopen? Laat je kind zelf nadenken hierover en observeer goed welke signalen ze afgeven. Vinden ze het nog moeilijk om te begrijpen of hebben ze al een duidelijk vermoeden?” Kortom, volg als ouder je eigen gevoel hierin en kijk naar de signalen die jij ziet bij je eigen kind. 

Verdrietig zijn mag

Het is per kind afhankelijk hoe het reageert op het nieuws dat Sinterklaas niet “echt” bestaat. Even verdrietig zijn is niet erg, aldus Nynke. “Wat daarbij kan helpen, is te benadrukken dat het juist stoer is dat je kind het al weet en ze te vragen om je te helpen! Met bijvoorbeeld een gedichtje schrijven, of de cadeaus uitzoeken voor een jonger broertje of zusje. Op die manier kunnen ze het verhaal toch gewoon meebeleven en er nog steeds plezier uithalen. Het is een grijs gebied waar ze tussen moeten schakelen qua fantasie. Je ziet soms zelfs dat ze er zo in opgaan, dat ze het bijna weer gaan geloven. Want ook al heb je ze de waarheid vertelt: het gaat ze puur om de beleving, het feest en het verhaal.”

Maak het niet te groot

Nynke vertelt dat je het als ouder vooral niet te groot moet maken. “Sommige ouders hebben er zelf moeite mee, omdat het een stukje loslaten is. Maar hoe groter jij dit maakt, hoe dramatischer de ervaring wordt voor je kind. Dus wees je bewust van je eigen emoties en kijk en luister naar je zoon of dochter. Die geeft wel aan wanneer die er klaar voor is. Want eigenlijk zijn zij degene die hier zelf het moment in kunnen bepalen.”

Hou het klein

Het helpt ook om vooraf te bedenken wanneer je begint met pepernoten in huis halen, om de rust thuis wat te bewaken. Wanneer je kinderen hun schoen mogen zetten en hoe vaak. “Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen in het weekend de schoen te zetten en er dan alleen wat kleins in te doen. Hoe eerder je begint en hoe groter je het maakt, hoe langer het spannend is. Vind je het kind het super spannend, kijk dan bijvoorbeeld niet of minder naar het Sinterklaasjournaal. Hou jullie normale ritme en structuur zo lang mogelijk vast. Dit geeft kinderen juist in spannende tijden rust, door de voorspelbaarheid.”

Opvoedpunt Leeuwarden

Als ouder ken jij je eigen kind natuurlijk het beste. Maar soms zijn er situaties waarbij je het even niet meer weet. Bij Opvoedpunt Leeuwarden kun je terecht voor al je vragen. Geheel kosteloos. Neem vrijblijvend contact op met Opvoedpunt Leeuwarden via: info@opvoedpuntleeuwarden.nl of 088- 22 99 44 3.