Haise adviseert ondernemers vooral dichtbij zichzelf te blijven. "Ga op zoek naar wie je bent, wie je wilt zijn en hou daar aan vast."
Haise adviseert ondernemers vooral dichtbij zichzelf te blijven. "Ga op zoek naar wie je bent, wie je wilt zijn en hou daar aan vast."

Haise Bosma is een rasondernemer: “Blijf dicht bij jezelf, neem verantwoordelijkheid en heb het lef om echte connecties te vormen”

Bedrijf in beeld

LEEUWARDEN - Op 19 november is het de Dag van de Ondernemer, een dag die in het leven is geroepen door MKB-Nederland, en die in het teken staat voor respect voor de ondernemers. RondOm Leeuwarden werkt graag samen met die zelfstandigen en zet, speciaal voor de Dag van de Ondernemer, eentje in het zonnetje. Haise Bosma is een echte rasondernemer. Hij heeft meerdere bedrijven, waaronder de evenementenorganisator Smart Camels en de Mobiele Koffiebar. Daarnaast zet hij zich in voor jonge ondernemers in Friesland: “De beste tip die ik jonge ondernemers wil meegeven is: blijf dicht bij jezelf.”

Haise Bosma komt uit een echt ondernemersgezin. Niemand kijkt er dan ook van op wanneer Haise op jonge leeftijd zelf ook bezig gaat met ondernemen. Als kleine jongen handelt hij in de jaren ‘80 op het schoolplein in buttons en als puber helpt hij zijn ouders op hun eigen camping. Hij weet al heel vroeg: ik word ondernemer en het liefste in de hospitality- en dienstverleningsbranche. “Het geeft mij voldoening om mensen blij te maken, ik maak het mensen graag naar de zin.”

Ondanks zijn drive om ondernemer te worden, dringt zijn vader bij Haise aan om toch eerst een jaar onder een baas te werken. Een jaar lang buffelt hij daarom in de horeca, een leerzame periode. Daarna gaat hij werken in het bedrijf van zijn vader. In die jaren leert hij veel van zijn ouders, maar hij gaat ook zijn eigen weg. Hij is bezig met het organiseren van evenementen voor bedrijven en zit daarnaast in het bestuur van de lokale omroep. Als zijn vader een hersenbloeding krijgt, helpt hij om hun bedrijf verkoopklaar te maken. Daarna gaat Haise zijn eigen weg.

Genoeg te doen

Inmiddels is Haise eigenaar van een aantal bedrijven. Met zijn bedrijf Smart Camels Event Design organiseert hij evenementen voor bedrijven en instanties. Daarbij hebben ze extra oog voor de boodschap van hun klant: wat willen ze de bezoekers van het evenement vertellen en hoe kun je dat het beste overbrengen. Hij is ook eigenaar van Grand Café Z in Leeuwarden: een gezellig café waar ook diverse zalen verhuurd worden. En daarnaast runt hij Smart Event Rent, een bedrijf dat diverse materialen voor evenementen verhuurt. Genoeg te doen dus, zou je denken. Maar Haise is altijd op zoek naar mogelijkheden om zijn dienstverlening uit te breiden. Zo heeft hij bijvoorbeeld onlangs de Mobiele Koffiebar gelanceerd. 

Als ondernemer in de evenementen- en dienstverleningsbranche heeft Haise vanwege corona een roerige tijd achter de rug. Zijn agenda werd in één keer leeg geveegd. “Ja, dan sta je wel even te kijken,” vertelt Haise eerlijk. “Maar ik probeer ook altijd te kijken naar de mogelijkheden. Ik heb mijzelf twee dagen gegeven om te balen, daarna pakte ik de draad weer op.” Haise en zijn team bij Smart Camels zijn op zoek gegaan naar manieren om toch evenementen te organiseren. “Mensen hebben behoefte aan verbinding, dus dat zoeken ze altijd op. Wij zijn gaan kijken naar een manier hoe we die verbinding kunnen verzorgen op een veilige en verantwoordelijke manier.”

Online evenementen

Binnen no-time regelde Smart Camels een online studio, waarin tot nu toe 350 unieke evenementen zijn georganiseerd. Eentje daarvan was Rabofest, een digitaal festival voor de medewerkers van Rabobank. “We ontwikkelden een digitaal festivalterrein waarin we de medewerkers online konden rondleiden. Van te voren regelden we content. Je kon naar een optreden van de band, voor de kinderen van de collega’s waren er voorleessessies, je kon luisteren naar een speech van de algemeen directeur en er waren online ruimtes waar je elkaar kon ontmoeten. We regelden alles online, maar ook in ‘real-life’ zorgden we ervoor dat alles goed geregeld was. Alle collega’s ontvingen een uitgebreid borrelpakket en, net als bij een echt festival, een polsbandje met daarop de inloggegevens.” 

Het Rabofest is één van de voorbeelden hoe Smart Camels in coronatijd succesvol kon omdenken. Maar Haise erkent ook dat niet alles lukte. “Aan het begin hebben we gekeken naar mogelijkheden om het onderwijs te helpen online les te geven. We dachten een geweldig idee te hebben, maar het onderwijs had eigenlijk vrij snel zelf alles al geregeld.”  

Fouten maken mag

Haise vindt het belangrijk om te laten zien dat ook hij, als ervaren ondernemer, fouten maakt. “Daarom organiseer ik ook weleens een Fuck-Up Night, een avond voor ondernemers om met elkaar te praten over je gemaakte fouten. In Nederland doen we vaak zo krampachtig over fouten, vooral onder ondernemers. Falen vinden we moeilijk en ondernemers schamen zich vaak voor een faillissement. In de Verenigde Staten is dat al anders, daar tel je juist mee als je de nodige fouten hebt gemaakt. Dat maakt je verhaal juist sterker.” Zelf heeft Haise ook fouten gemaakt: “Dan was ik te naïef, te goed van vertrouwen of te aardig.”

Fouten maken mag, vindt Haise. Ook als ondernemer: “Ondernemen is risico’s durven nemen. Als wij een idee hebben zoeken we eigenlijk alleen naar het antwoord op twee vragen; vinden we het leuk én kunnen we het betalen. Maar meestal als het antwoord op de eerste vraag ‘ja’ is, kijken we niet meer naar de tweede vraag. Natuurlijk doen we ook onderzoek, maar vaak bepaalt de praktijk of het levensvatbaar is.” Haise haalt zijn ideeën vooral uit de samenleving. “Ik vind het belangrijk om sociaal betrokken te zijn, dat schijnt in al mijn werk door. Zo hebben we bij Grand Café Z een buurtkoelkast waaruit mensen die wat minder te besteden hebben eten kunnen halen. Bij onze koffie serveren wij een stukje Tony Chocolonely, omdat we het belangrijk vinden dat onze producten slaafvrij zijn geproduceerd.” 

Samen met een indianenstam uit Peru en koffiebranderij Peeze heeft Grand Café Z ook een bijzondere samenwerking. Zij produceren de koffiebonen voor het café op een duurzame manier. Het café zorgt er op hun beurt voor dat zij eerlijk en snel betaald worden en dragen daarnaast bij aan een pensioenvoorziening door hen bijvoorbeeld te leren om bijen te houden. De koffie die gemaakt wordt van deze bonen is dus 100% eerlijk. Het wordt geschonken in het café in Leeuwarden, maar ook bij het nieuwe concept van Haise: de Mobiele Koffiebar. 

Eigen identiteit

Haise laat zijn eigen identiteit een belangrijke rol spelen in zijn ondernemingen en raadt dat anderen ook aan: “Blijf dicht bij jezelf. Ga op zoek naar wie je bent, wie je wilt zijn en hou daar aan vast.” Hij voegt toe dat het voor jonge ondernemers soms moeilijk is om zichzelf te vinden. “Door de opkomst van sociale media denken we dat alles maakbaar is, maar als je jezelf blijft, ben je zoveel waardevoller. Ik denk oprecht dat dat je ook een succesvollere ondernemer maakt. Door dichtbij jezelf te blijven, kan je altijd ergens op terugvallen. Neem ook zelf je verantwoordelijkheid. Voor de goede dingen én voor je fouten en ga op zoek naar mensen die je kunnen helpen. Heb het lef om een sterke connectie te maken.”