Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden.
Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden. Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Help! Personeel gezocht

Column

Ja, deze kreet hoor ik steeds vaker. Bijna elke ondernemer die ik spreek heeft een probleem met de personele bezetting. Waar tot voor kort er in bepaalde branches tekorten waren aan gekwalificeerde medewerkers, zie je nu in alle branches problemen ontstaan. Als er de komende jaren niet een goed plan komt om dit op te lossen, dan zit de economie over een paar jaar volledig op slot.

En hoe moeten we dit dan oplossen. Je kunt denken, geef meer salaris, dan komen ze wel bij je werken. Leuke gedachte maar het betekend dat het probleem van de één naar de ander wordt verschoven. Er is geen groep werknemers die nu bewust op de bank zit vanwege een laag salaris. De arbeidskrachten zijn er gewoon niet. Een ander nadeel van meer salaris is dat toenemende loonkosten voor de werkgever worden verwerkt in de prijs van het geleverde product of dienst en dit zorgt voor een stijgende inflatie.

Flex- en deeltijdwerken is in een tijd met een overschot aan personeel een mooie oplossing om dit terug te dringen. Nu de situatie andersom is, moet men er wellicht toch aan denken om maar voltijd werk te promoten. In bepaalde branches, zoals het onderwijs, zou dit een prima oplossing zijn.

En over het onderwijs gesproken. Laat de opleidingen meer aansluiten op de behoefte en probeer via campagnes de jeugd naar die opleidingen te laten stromen waar mensen nodig zijn. Eventueel met een baangarantie. 

Voor niet fysieke beroepen een beroep doen op ouderen, velen willen graag blijven werken.

En er is nog een optie. Zet de grenzen wagenwijd open voor arbeidsmigranten en asielzoekers die de juiste skills hebben en die met hun arbeid een welkome aanvulling zijn op onze magere arbeidsmarkt. Ons landje wordt dan wel een beetje meer multi-culti en voller. 

Rijkele Dijkstra
Directeur Dijkstra Assurantiën en de RegioBank in Leeuwarden