Afbeelding

Ga het gesprek aan over werkstress

Gezondheid

FRIESLAND - Uit onderzoek van vakbond CNV blijkt dat tegenwoordig veel meer mensen last hebben van werkstress en burn-outklachten dan voor de coronacrisis. Ervaar jij veel stress op je werk of heb je beginnende burn-out klachten, dan is het goed om daarover in gesprek te gaan met je werkgever of leidinggevende. Maar hoe ga je dat gesprek aan? We vroegen het Anouk Pakvis, arbeidsmediator bij Pakvis Mediation.

Worstel je met stressklachten en ben je bang dat je in een burn-out beland als de stress op je werk niet minder wordt, dan is het belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Niemand heeft er immers baadt bij dat jij overspannen thuis komt te zitten. Maar het gesprek aangaan hierover kan ontzettend moeilijk zijn. Misschien verwacht je wel onbegrip bij jouw leidinggevende of ben je bang je kwetsbaar op te stellen bij het gesprek. Toch is het, volgens Anouk, heel belangrijk om een gesprek aan te gaan over werkstress, voor het te laat is. Maar hoe doe je dat?

Blijf bij jezelf

Allereerst is het essentieel om goed voorbereid het gesprek in te gaan. Anouk: “Plan hiervoor een speciaal moment in en laat je leidinggevende, met wie je het gesprek gaat voeren, van te voren weten waarover het gaat. Dan kan hij/zij zich ook goed voorbereiden.” Vervolgens is het goed om je voor te bereiden op het gesprek: “Ga op zoek naar concrete voorbeelden. Denk terug aan situaties waarin jij werkstress ervaarde; wat was de situatie, hoe ervaarde jij het en wat voelde jij daarbij? Als het kan, oefen dan het gesprek alvast met iemand, bijvoorbeeld met je partner. Dan weet je al een beetje wat je wilt zeggen én haal je de hele heftige emoties er ook alvast uit.” Wat volgens Anouk niet verstandig is, is om het gesprek met veel mensen te bespreken: “Laat je niet meeslepen door wat je vrienden, familie of collega’s vinden van de situatie, probeer dicht bij jezelf te blijven.”

Je baas is ook een mens

Bij jezelf blijven, dat is ook van belang bij het daadwerkelijke gesprek. “Hou het klein en spreek in termen van; ik voel dit, ik ervaarde dat zo, dit vind ik moeilijk. Wees ook niet bang om uit te leggen waarom je ergens moeite mee hebt, bijvoorbeeld omdat je het thuis ook moeilijk hebt of vanwege een vervelende gebeurtenis uit je verleden.” Anouk voegt toe dat een dergelijk gesprek vaak draait om erkenning. “Je wilt gezien worden en dat er ruimte is voor jouw gevoelens. Aan de andere kant moet je dan ook ruimte maken voor de gevoelens en ervaringen van jouw leidinggevende. Uiteindelijk is hij of zij ook een mens, die misschien thuis ook wel problemen heeft of ook stress ervaart van hogerhand.”

Anouk snapt heel goed dat zo’n gesprek best spannend is. “Allereerst is het goed om te onthouden dat zo’n gesprek geen dreiging hoeft te zijn. Eigenlijk geef jij als werknemer aan; ik wil mijn werk op een juiste manier blijven doen, kun jij mij daarin helpen. Vergeet niet dat jouw baas ook niet wil dat jij in de ziektewet terecht komt” 

Mediation

Maar wat als je er samen echt niet uitkomt? “Dan kun jij, of dan kan de leidinggevende een mediator inschakelen om jullie te helpen. Daar rust een taboe op, maar uiteindelijk is het heel fijn dat er een onafhankelijk iemand bij jullie betrokken is én die bovendien geen belang heeft bij de uitkomst van het conflict.” Anouk benadrukt dat conflicten lang niet altijd hoeven uit te monden op ontslag. “Ik probeer altijd een manier te vinden waarbij iedereen weer samen aan de slag kan gaan.” Anouk werkt als arbeidsmediator bij haar eigen bedrijf Pakvis Mediation. Daarnaast is ze aangesloten bij het platform Hello Mediator, een landelijk dekkend mediators collectief.