Afbeelding
Foto: Henk Jan Dijks

Tamás Kiss: "Mijn ouders en zusje komen kijken bij De Derby”

Tamás Kiss sloot in de zomer als een van de laatste aanwinsten aan bij de selectie van SC Cambuur. Een relatief onbekende, klein van stuk, Hongaars jeugdinternational, afgelopen maart actief op het EK in eigen land, maar ook een speler die al twee keer werd verhuurd in eigen land. De derde verhuurperiode bracht Kiss over de grens naar Nederland, waar hij zijn naamsbekendheid wil vergroten.

De 20-jarige rechtsbenige linksbuiten wordt dit seizoen gehuurd van het Hongaarse Puskás Akadémia FC. De in 2005 opgerichte club is vernoemd naar de Hongaarse voetbalgrootheid Ferenc Puskás en komt uit op het hoogste niveau. Kiss speelde al vier Europese wedstrijden in de voorronde van de Conference League dit jaar. “Het was een kort avontuur, maar mooi om mee te maken”, aldus Kiss. “Je leert andere culturen kennen en kunt de kracht van jouw eigen competitie vergelijken met die van andere landen.” De uitschakeling door Rigas FS uit Letland bood Cambuur de mogelijkheid om hem naar Nederland te halen.

Tamás Kiss is de naam; hoogste tijd voor een nadere kennismaking. Kiss werd geboren in de buurt van Györ, een middelgrote stad in Hongarije. Qua inwonerstal vergelijkbaar met Leeuwarden en ook qua sportbeleving zijn er overeenkomsten. De fanatieke aanhang in Györ is echter bij het handbal te vinden. De dames handbalsters wonnen al vijf keer de Champions League. “Mijn moeder speelde vroeger handbal en mijn zusje is ook erg fanatiek”, vertelt Kiss. “Ik ben in de voetsporen van mijn vader en grootvader getreden.” Beide hadden het talent om het betaald voetbal te halen, maar kozen voor een maatschappelijke carrière. “Mijn vader houdt van jagen en kon daar zijn beroep van maken. Dan moet ik het maar doen. Het schijnt dat ik zijn talent heb geërfd.”

Dat talent werd al vroeg opgemerkt. Al op zijn zevende verkaste Kiss van de plaatselijke voetbalvereniging in zijn eigen dorpje naar een club in Györ, op twintig minuten rijden. Vijf jaren later klopte Haladás aan, een club in de stad Szombathelyi, tegen de Oostenrijkse grens aan. De afstand van een uur heen en terug betekende dat Kiss doordeweeks intern woonde. “Ik was nog jong en ging in het weekeinde naar huis. Maar het was een kans om beter te worden. Zij hebben de beste jeugdacademie van het land.”

Haladás, de club waar ook voormalig Cambuur-speler Sjoerd Overgoor ooit onder contract stond, bood hem al vroeg een kans in het eerste elftal. Zestieneneenhalf was Kiss toen hij debuteerde in het betaald voetbal. De aanvaller was daarmee de jongste debutant in de hoogste Hongaarse divisie. Zijn debuut werd gevolgd door deelname aan het EK onder-17, waar hij met Hongarije won van Frankrijk (3-2) en in de kwartfinale werd uitgeschakeld door Turkije. Het seizoen daarop speelde Kiss twaalf wedstrijden (vier doelpunten), waarna hij in de zomer van 2018 werd gekocht door Puskás Akadémia FC. “Het eerste seizoen speelde ik vaak en liep het goed. Daarna kwam een andere trainer, die me vaak op de bank liet beginnen.”

Kiss werd een half jaar verhuurd aan tweede divisieclub Diósgyőr, maar sloot vorig jaar weer aan bij de selectie. In maart deed hij zelfs met Jong Hongarije mee aan het EK voetbal. Zijn vaderland zat in een poule met Jong Oranje. Na twee verloren wedstrijden tegen Duitsland en Roemenië was de uitschakeling een feit. Kiss speelde niet mee in het met 6-1 verloren duel met Nederland. Na 89 officiële wedstrijden (tien doelpunten, elf assists) in de hoogste Hongaarse divisie en -zoals gezegd- zijn debuut in de voorrondes van de Conference League belde Gerald van den Belt, die Kiss verleidde tot een overstap naar Cambuur.

“Ik kende Cambuur en Leeuwarden niet”, geeft hij toe. “Maar ik had twee Nederlandse teamgenoten die me veel konden vertellen. Yoël (Van Nieff, red.) en Luciano (Slagveer, red.) waren heel positief over de club en de stad. Veel water en veel boten zeiden ze, dat klopt wel. Luciano heeft bij Heerenveen gespeeld en vertelde ook over de rivaliteit tussen beide clubs.” De Friese derby wordt in december de eerste wedstrijd waar zijn ouders -en misschien zusje- bij zullen zijn. “Ik heb van veel mensen gehoord over de sfeer die er dan is in het stadion. Dat móeten ze meemaken!”

De eerste maanden in Leeuwarden zijn Kiss goed bevallen. Hij scoorde zijn eerste doelpunt tegen Go Ahead, maar maakte ook de afstraffing in de Arena tegen Ajax mee. Ondanks de uitslag genoot Kiss. "Ik had nog nooit voor zoveel mensen gespeeld. Het was een onvergetelijke en leerzame ervaring voor mij als speler.” Uit Hongarije kwamen na afloop veel reacties. "Mijn vader vertelde me dat het niveau van Ajax het level is waarna ik moet streven.” Het was één van de redenen waarom hij voor Cambuur koos. "Het niveau in Hongarije ligt lager dan dat in Nederland. Hier is het sneller en technischer en gaat het vooral om het spel. In Hongarije is het meer prestatiegericht en gaat het vooral om de punten.” Cambuur bedong een optie tot koop in het huurcontract dat Kiss afgelopen zomer ondertekende. Wat hem betreft wordt die optie gelicht. "Ik heb hier de uitdaging gekregen die ik zocht.”
Tekst: Meine Stegenga