Afbeelding
Foto:

Ed van Dijk:
ons verhaal

Alweer bijna een halve eeuw geleden bracht ik mijn kinderen naar bed waarbij ik ze uiteraard een mooi verhaal vertelde. Ik vroeg van te voren waar het zo’n beetje over moest gaan en begon gewoon maar. Soms stopte ik even en moesten zij in een paar zinnen aangeven hoe het verder moest, waarna ik weer verder ging in de richting die zij wilden.
Als beginnend onderwijzer op de basisschool zette ik dat op school ook voort met als gevolg een klas met grote oortjes. Op feesten en verjaardagen luisteren we ook vaak naar verhalen die een ander graag met ons delen wil. Soms moeten we tot vervelends toe naar hetzelfde verhaal luisteren over wat men allemaal beleefd en gepresteerd heeft. Toch blijft het verhaal steeds het centrale punt in ons hele leven. Iedereen wil af en toe wel eens zijn of haar verhaal kwijt. Of het nu om ‘kleine’ dingen in het leven gaat of de ‘grote’ dramatische zaken waar ieder mens mee te maken heeft.
Daarom is het initiatief ook zo bewonderenswaardig om op vrijdagavond 26 november een verhalenavond te organiseren. Het is eigenlijk een vervolg op de fantastische verhalenavond waarmee Leeuwarden-Fryslân 2018 begon. Een jaar vol verhalen waar we vaak aan terugdenken. En nu is er de kans weer om elkaar je verhaal te vertellen of te luisteren naar andermans verhaal. De locaties waar de verhalen verteld worden zijn soms spannend, ludiek, in een café, bibliotheek of …… gewoon thuis. De organisatie heeft er dit jaar daarom een thema aan vastgeplakt: “Taal van mijn hart”. De verhalen kunnen dus gaan over je moedertaal, je herinneringen, je passie en over alles waar je hart vol van is. Zelfs mijn oudste broer, die na een herseninfarct afasie heeft, vertelt veel waar ik jammer genoeg vaak niets van begrijp. Wil je mee doen, vertellen of luisteren kijk dan op www.verhalenavond.nl of mail naar info@verhalenavond.nl.
De volgende cultuurtips zijn trouwens op zichzelf een verhaal waard.

6 november : Marcel Kapteijn en The Raindogs - Nicolaaskerk Koarnjum 20.00 uur (kaarten 06-54763154) 14 november: Pianoconcert Jochem le Cointre - WestCord WTC Hotel Leeuwarden 15.00 uur. Vrij toegankelijk. 11 november tot 9 februari : Expositie Roel Sluiter - Stadsgalerie Leeuwarden (kelder stadhuis).
Meer cultureel nieuws elke zaterdagmorgen Omrop Fryslân ‘Op en Ut' van 9.00 tot 12.00 uur.

Art Connection,  Ed van Dijk