Afbeelding
Foto:

Kneppelfreed in het Paleis van Justitie

LEEUWARDEN - Op 16 november 1951 werd er een strijd uitgevochten om de positie van taal: de moedertaal, de taal van het openbaar bestuur. Politicus en journalist Fedde Schurer moest zich in het Paleis van Justitie verantwoorden voor een hoofdredactioneel artikel waarin hij protesteerde tegen het verbod Fries te spreken in de rechtszaal. Buiten werden knuppels, motoren met zijspan en waterkannonnen ingezet om de demonstranten te bestrijden. De dag werd al snel bekend als Kneppelfreed (Knuppelvrijdag) en kreeg landelijke aandacht. Dit was het begin van de emancipatie van het Fries. 

Zeventig jaar later is Kneppelfreed de aanleiding voor een bijzondere voorstelling. Onder regie van Sjoeke-Marije Wallendal en artistieke leiding van Jos Thie speelt een topcast, met onder andere Joke Tjalsma en Ali Zijlstra, een tekst van Bouke Oldenhof. De voorstelling heeft de vorm van een bijzondere rechtszaak en voert de toeschouwer door de tijd langs drie rechtszaken waarin de taal een rol speelt. Het gaat daarin niet alleen over het Fries maar ook over diversiteit in het algemeen. Het betoog van mr. Abel Hertzberg uit 1951 is nog altijd prikkelend actueel. 

Kneppelfreed is een coproductie van De Harmonie en Pier21. De voorstelling is net als de historische rechtszaken zowel Fries- als Nederlandstalig. In hetzelfde imposante Paleis van Justitie.

Kneppelfreed is te zien tot en met zondag 28 november 2021. Op de website van de Harmonie kun je tickets kopen. De prijs voor een ticket is 24,95 euro. 

Bouke Oldenhof

De voorstelling is geschreven door Bouke Oldenhof. Bouke Oldenhof schreef eerder voor Pier21 de stukken `Feteranen’ en `It wie op in simmerjûn’, dat in de eerste helft van 2019 avond aan avond uitverkocht was. 

Credits:

Tekst: Bouke Oldenhof
Regy: Sjoeke-Marije Wallendal
Spilers: Joke Tjalsma, Theun Plantinga, Ali
Zijlstra en Martijn De Rijk
Artistike Koordinaasje: Jos Thie
Kreatyf produsint: David Lelieveld
Saaklike lieding: Maaike Beckers