Monique is bezig om van haar winkel Jouw Dagelijkse Kost een coöperatie te maken.
Monique is bezig om van haar winkel Jouw Dagelijkse Kost een coöperatie te maken.

Over vuurtje stoken, koffie en coöperaties

Persoonlijke verhalen

LEEUWARDEN - Monique van Etten (48) voelt zich nog een meisje van 18 en put daar als ondernemer veel energie uit. Ze begeeft zich graag buiten de gebaande paden en is nu bezig om van haar winkel Jouw Dagelijkse Kost een coöperatie te maken. Ze gaat daarnaast graag op stap met labrador Lola, kan enorm genieten van thuis zijn en afspreken met vrienden. Volg haar op @jouwdagelijksekost voor de laatste ontwikkelingen.

Wat ben je aan het doen? Ik ben druk bezig met het verkopen van de winkel aan onze vaste klanten. We willen namelijk Jouw Dagelijkse Kost namelijk als coöperatie voortzetten. Het idee is dat met 250 leden, die er allemaal hun boodschappen doen, de winkel goed genoeg draait om twee mensen in dienst te nemen. Door de verkoop van onze winkel hebben mijn zakenpartner Ronny en ik ons investeringsgeld weer terug. Dat kunnen we een volgende winkel stoppen. En met steeds hetzelfde geld ontstaan er dus nieuwe, zelfstandige en unieke coöperaties.
Wat wilde je worden als kind? Moeder! Mijn moeder heeft altijd gezegd (en zegt het gelukkig nog steeds) dat moeder zijn heel leuk is. Ik heb weliswaar geen kinderen gekregen, maar voel me wel een beetje moeder. Met het runnen van de winkel, met als doel een eerlijker en gezonder voedselsysteem, zorg ik op mijn manier voor de volgende generaties.
Verslavend: Koffie en kletsen.
Blij met: Mijn leven tot nu toe!
Milliondollar-tip: Voor elk probleem zijn er minstens twee oplossingen. Een moeilijke en onhandige of een makkelijke perfecte. Die eerste zie je gelijk als je nog met je neus bovenop het probleem zit. De tweede zie je pas als je tijd en afstand neemt. Dat is de manier geweest waarop ik veel heb overwonnen in mijn leven. Zelfs het verlies van mijn eerste man Robert.
Inspiratiebron: Robert dus. Een zachte man die daardoor ijzersterk was. Ik heb zijn levenslust als erfenis ontvangen, vandaar dat ik meestal zo overstroom van energie.
Favoriete plek in Friesland: Mijn woonplekje in Leeuwarden.
Dit vind ik stom: Ik vind niet snel iets stom, maar het lawaai van de overvliegende JSF’s vind ik toch wel stom geloof ik.
Geheim genoegen: Vuurtje stoken. Ik stoot daarmee wel extra co2 uit, maar doe het lekker toch.
Welke eigenschap waardeer je in mensen? Oprechtheid.
Lievelingsmuziek: Top 2000 klassiekers.
Laatste avondmaal: Een maaltijd van Brechtje. Ze kookt vegan met heel veel liefde en andere gezonde ingrediënten.
Nutteloos talentje van mij: Ik weet dat op pagina 73 van mijn kookboek staat hoelang je een ei hard moet koken, maar ik kan niet onthouden hoeveel minuten het nou zijn.
Van wie heb je het meest geleerd? Van mijn ouders. Mijn vader leeft in mijn hart. Mijn moeder kijkt vanaf mijn Brabantse geboortegrond mee wat ik allemaal bekokstoof vanuit het Noorden.
Hoe zie je jezelf over 5 jaar? Dan ondersteun ik unieke en coöperatieve winkels met financiën, marketing en inkoop.
Wat is het eerste dat je doet als het post-corona-tijdperk aanbreekt? Niks anders dan nu. Gewoon genieten van dingen die kunnen. Er kan veel: een kwestie van creatief zijn.
Wat staat er nog op je bucketlist? Die heb ik niet, ik pluk gewoon de dag.
Wat had je als twintigjarige graag geweten? Dat echt alles altijd goed komt.

Wilt u ook in ons vriendenboekje? Mail dan naar Linda@rondomvandaag.nl