Waarom is stoppen met roken zo moeilijk?
Waarom is stoppen met roken zo moeilijk? Foto: Unsplash.com

Waarom is stoppen met roken zo moeilijk?

Gezondheid

LEEUWARDEN - Het is deze maand Stoptober en vele rokers proberen weer te stoppen. Dat blijkt in de praktijk vaak erg lastig. De verleiding ligt namelijk altijd op de loer. Waarom is het eigenlijk zo moeilijk om te stoppen? RondOm Vandaag zocht het uit en praat er over met Leeuwarder student Luc Hop.

Luc is inmiddels 27 jaar en rookt ongeveer vanaf zijn zestiende. Dat begint onschuldig: een peukje op stap, of op school in de pauze. Wanneer hij met school op excursie naar de Ardennen gaat, wordt dat ene peukje steeds meer uitgebreid. “In het begin was het eigenlijk puur om stoer te doen. Daarna begin je het ook daadwerkelijk lekker te vinden. Ik merkte dat ik na het stappen nog een paar peuken over had en die laat je natuurlijk niet liggen de volgende dag. Zo rookte ik op een gegeven moment wel 10 sigaretten op een dag.”

Nu, tien jaar later, is hij inmiddels twee weken gestopt met roken. Dat gaat hem redelijk af. “Ik ben niet gestopt vanwege Stoptober, maar vanwege een weddenschap op mijn werk bij SC Cambuur. Ik zei dat Cambuur niet zes punten zou pakken tegen Heracles en Sparta, maar dat gebeurde dus wel. Daarom ben ik nu al een tijdje gestopt”, lacht hij.
Volgens Luc waren vooral de eerste paar dagen lastig. “Je merkt dat het lichaam echt vraagt om nicotine. Als je lichaam dat niet meer krijgt, dan wordt je onwennig. Je wordt er heel duf van, hebt geen energie en je voelt je niet scherp. Als je daar doorheen bent, dan wordt het iets makkelijker.”

Het belangrijkste advies voor andere rokers die graag willen stoppen luidt: “Werk eerst aan jezelf, voordat je stopt met roken. Ik ben van mijn 21 tot 22e ook al eens gestopt met roken. Toen ik niet lekker in mijn vel zat, nam ik er weer eentje. Daarna begon ik weer opnieuw. Je mentale gesteldheid is het allerbelangrijkste bij het stoppen met roken. Ik geloof ook niet in e-smokers of pleisters, maar wel in stevig in je schoenen staan. Ga dus eerst met jezelf aan de slag en probeer dan het roken pas af te bouwen.”