Check je borsten met regelmaat!
Check je borsten met regelmaat! Foto: Alexander Monro Ziekenhuis en Breast Care Foundation.

Ken je borsten: doe de check!

Gezondheid

FRIESLAND - Oktober is borstkankermaand. Een maand met overal roze armbandjes, lintjes, nieuwsberichten, BN’ers die aandacht vragen voor het thema. Borstkanker is opeens overal. Dat lijkt misschien veel of overbodig, maar dat is het niet. Want in Nederland krijgt maar liefst 1 op de 7 vrouwen borstkanker.

In 2020 waren er in Nederland 13.200 borstkankerdiagnoses. Een jaar eerder waren dat er nog 15.000. Dit betekent niet dat er minder borstkanker voorkomt. Het heeft te maken met de coronapandemie dat uitstel van (huis)artsbezoek veroorzaakte, evenals het tijdelijk stopzetten van de bevolkingsonderzoeken en afschaling van de zorg. De daling was het grootst bij borstkanker, darmkanker en prostaatkanker. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Het KWF noemt de daling een zorgelijke ontwikkeling. “Kanker kont niet minder vaak voor; niet iedereen met symptomen heeft zich bij de dokter gemeld. Voor veel gevallen van kanker geldt: hoe eerder het ontdekt wordt, hoe groter de kans is op overleving met goede kwaliteit van leven. Een behandeling moet zo snel mogelijk gestart worden. Daarom roepen alle samenwerkende partijen iedereen op om naar de huisarts te gaan als je twijfelt, of vragen hebt over je gezondheid.”

Betere overleving borstkanker

Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Dagelijks sterven er acht mensen aan de gevolgen van de ziekte. Gelukkig overleven ook steeds meer mensen borstkanker. Dankzij voortdurend onderzoek worden de behandelingen steeds beter en de gevolgen minder ingrijpend. Dat neemt niet weg, dat het heel belangrijk is voor vrouwen (en ook mannen, die kunnen ook borstkanker krijgen!) om hun borsten te onderzoeken. Want’, zo geeft bestuurder van het inborstkanker gespecialiseerde Alexander Monro Ziekenhuis en oprichter van de Breast CareFoundation Marjolein de Jong aan, ‘hoe eerder een afwijking aan je borsten wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing. Het is daarom belangrijk dat je je eigen borsten kent. Zo kan je zelf eventuele signalen herkennen en actie ondernemen”, aldus De Jong. Voelt je borst en/of tepel anders aan? Is de huid veranderd? Let op dikke/opliggende aders, bultjes, huidbeschadiging, kuiltjes/deukjes, verandering in vorm/grootte, sinaasappelhuid, warmte/roodheid, vochtverlies, ingetrokken tepel, tepelkorst, een harde zone of een hard knobbeltje. Maar weet ook: 75% van de knobbeltjes of andere veranderingen in de borst zijn geen kanker. Bovengenoemde symptomen kunnen ook om een goedaardige aandoening gaan. Het is echter belangrijk om je bij elke verandering te laten onderzoeken door je huisarts.

Borstkanker in cijfers

1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker.
28% van alle kankerdiagnoses bij vrouwen is borstkanker.
200.000 mensen hebben in Nederland borstkanker (of hebben het gehad).
20% van de borstkankerpatiënten is jonger dan 50 jaar.
80% is 50 jaar of ouder.
30% van de patiënten is 70 jaar of ouder.
88% van de patiënten is 5 jaar na de diagnose nog in leven. 77% van de patiënten is na tien jaar nog in leven.
Ruim 3000 mensen sterven jaarlijks aan borstkanker
8 mensen sterven er dagelijks aan de gevolgen van borstkanker.
20% van alle borstkankerpatiënten heeft familie die ook borstkanker heeft of heeft gehad.
5 tot 10% van de borstkankerpatiënten heeft borstkanker door erfelijke aanleg.

Kijk op kenjeborsten.nl voor meer informatie over de symptomen en een instructievideo.