Afbeelding
Foto: Lea van Rooijen

Stephanie fietst voor het Leontienhuis

Persoonlijke verhalen

DRACHTEN - Een fietstocht van ruim 175 kilometer voor het goede doel: het zou voor iedereen een grandioze prestatie zijn. Maar voor de 32-jarige Stephanie de Haan uit Utrecht, betekent de tocht nog net iets meer. Na 16 jaar met een eetstoornis geworsteld te hebben, besluit ze om mee te doen aan de Charity Ride voor het Leontienhuis. Na een overwinningstocht van ruim 185 kilometer, haalt ze meer dan 2300 euro op voor de plek waar ze nog altijd warme herinneringen koestert. En daarmee is de cirkel rond. Stephanie deelt haar indrukwekkende verhaal met RondOm Vandaag. 

De ommekeer

“Ik had dit drie jaar geleden nooit durven dromen”, trapt Stephanie haar emotionele verhaal af. De geboren Drachtster heeft namelijk al heel wat meegemaakt in het leven. Drie jaar geleden maakt ze in haar gevecht tegen de eetstoornis een absoluut dieptepunt mee. “In 2018 wilde een vriendin mij bezoeken, maar ik gaf geen gehoor. Ze werd ongerust en besloot de politie te bellen. Ze vonden mij bewusteloos in mijn kamer en dachten dat het einde verhaal zou zijn. Ik werd gereanimeerd en moest uit mijn appartement getakeld worden. Toen ik in het ziekenhuis wakker werd, waren mijn vrienden en familie dagelijks bij me. Mijn ouders moesten elke dag de winkel (Handyman Heerenveen) eerder sluiten om mij te kunnen komen bezoeken. Dat gaf me heel veel kracht, maar tevens ook het besef: dit kan zo niet langer. Dat was echt een omslagpunt in mijn leven. Ik dacht: dit ben ik niet, dit is niet mijn leven.”

“Ik droom van een eigen praktijk, om andere mensen ook te kunnen helpen.”

De weg naar herstel

De weg naar herstel was lang en zeker niet gemakkelijk. Het Leontienhuis is in die tijd een belangrijke plek geweest voor Stephanie. “In 2015 werd ik opgenomen in een kliniek, maar daar keken ze alleen maar naar het eten en niet naar het onderliggende probleem. Je kunt dan wel weer op gewicht komen, maar daarmee pak je het daadwerkelijke probleem niet aan. Ik kreeg een tip van een vriendin in de kliniek, om eens langs te gaan bij het Leontienhuis. En dat voelde voor mij echt als thuiskomen. Er zijn ervaringsdeskundigen die verder kijken dan gewicht. Daar ben ik ze heel dankbaar voor.”

Een eigen praktijk

Inmiddels is Stephanie volledig hersteld, verwezenlijkt ze haar dromen om te wielrennen en heeft ze zelfs plannen om een eigen praktijk op te zetten. “Daarmee hoop ik andere mensen ook te kunnen helpen met hun gevecht. Doordat ik het zelf meegemaakt heb, kan ik me verplaatsen in die situatie. Dat is denk ik heel waardevol.”

Help Stephanie haar droom waar te maken en doneer voor haar praktijk, of voor het Leontienhuis. Dat kan via deze link: https://gofund.me/6cc05707

Afbeelding
Afbeelding