Hidde in de Heel Holland Bakt-tent in gesprek met jury-lid Jannie
Hidde in de Heel Holland Bakt-tent in gesprek met jury-lid Jannie Foto: MAX/Roland J. Reinders

Iedereen kan bakken met Heel Holland Bakt thuisbakker Hidde Jonker

Persoonlijke verhalen

MANTGUM - Daar was-ie weer. Hidde Jonker mocht dit jaar mee doen aan Heel Holland Bakt nog een keer. Een speciale serie van het populaire bakprogramma waarbij oud-deelnemers een kans op revanche krijgen. In 2016 moest Hidde al in de tweede aflevering de tent verlaten, nu sneuvelt hij net voor de finale maar wel met zijn bekende glimlach op zijn gezicht.

Enthousiast en goedlachs: zo staat Hidde in de tent bekend. Zelfs wanneer jurylid Janny een stukje rauw deeg uit haar kiezen peutert, lacht Hidde. Terwijl hij dan ook dondersgoed weet dat zijn gevulde brioche daardoor net niet aan de verwachtingen voldoet en hem waarschijnlijk de tent zal doen uitvliegen. Maar zegt hij terugkijkend: “Dat zijn kleine details. “Het is de druk van de tent en de tijdspanning waardoor dingen mislukken die thuis goed gaan. Het blijft anders bakken dan thuis. De oven werkt op een aggregaat en je bakt in de buitenlucht en daar moet je je wel even op instellen.”

Zenuwen en de cameraman

Ook nu weer. Toch is hij veel rustiger dan de eerste keer in 2016. “Je weet hoe het gaat. Het is meer vertrouwd. Natuurlijk zijn er zenuwen, maar niet meer voor de cameraman. Daar kun je je op instellen. Maar dat je alles op tijd klaar krijgt: dat blijft bij mij een dingetje. Maar waar ik er in 2016 echt nog niet klaar voor was en thuis bij wijze van spreken nog met pakjes zakjes bakte, ben ik de afgelopen jaren enorm gegroeid. Als mensen mij op het laatste moment vragen of ik iets kan maken, weet ik altijd iets lekkers op tafel te zetten.”

Hidde woont in Mantgum en werkt als toezichthouder bij een woningcorporatie. Het bakken doet hij erbij. Tot groot plezier van zijn vrouw, twee dochters en collega’s. Ook de afgelopen jaren is hij blijven bakken. Na zijn eerste korte Heel Holland Bakt avontuur raakt hij pas echt met het bakvirus besmet. Hij volgt allerlei trainingen en cursussen om zich te blijven ontwikkelen. Dat dat zich uitbetaald merken niet alleen zijn naasten, maar wordt ook beloond als hij gebeld wordt voor een reünie bakshow. Want ook daarvoor moest Hidde auditeren. “Het bakken gaat nu makkelijker. Ik vind het mooi om te weten hoe en waarom je iets moet doen. Waarom bepaalde ingrediënten bij elkaar goed werken en wat niet. Ik heb me er dus echt in verdiept en zag dit Heel Holland Bakt-avontuur als een mooie kans om te kijken hoe mijn niveau nu is. Ik was erg benieuwd hoe ver ik kon komen als ik opnieuw in de tent zou staan. En hoewel ik nét de finale niet gehaald heb, heb ik voluit genoten. Ik vind het leuk dat ik zo ver gekomen ben en kijk trots terug.”

Het meest trots is hij op de speciale appeltaart die hij maakte voor de signatuuropdracht in aflevering 1. “Die was heel erg mooi. En ook de polonaise van meringue met mango cremeux was verrukkelijk.” Bijna wordt hij meesterbakker. In de tweede aflevering wint hij de technische opdracht om dat zijn Charlotte Russe als beste wordt beoordeeld. Zijn tompouces vallen ook goed in de smaak, evenals de paté en croûte. Al vindt de jury die laatste te pittig. “André van Duin vond hem heerlijk zo en wij thuis ook, maar de jury bepaalt. Maar ik heb er vrede mee hoor dat ik geen meesterbakker geworden ben. Ik zat er heel dichtbij.”

Ik heb twee spuitzakken kapot gedrukt, was enorm aan het kliederen met die spritsen, maar ook daar heb ik om kunnen lachen

Er waren ook momenten waarop het minder goed verliep. “Mijn spritsen waren echt te stug. Ik wilde me niet laten kennen en bleef proberen. Ik heb twee spuitzakken kapot gedrukt zo stug was het deeg. Ik was aan het kliederen, maar ook daar heb ik om kunnen lachen. Waarom ook niet? Dat hoort erbij. Soms maak je onder tijdsdruk een verkeerde inschatting.”

Ook ben ik ook niet zoals Gwen, Cas en Jacques van het heel fijn decoreren. Ik ben meer van de smaken. Natuurlijk moet het er goed uit zien, maar een taart kan nog zo mooi zijn, als die niet te eten is, houdt het op.”

Dus bakt hij thuis lekker door. En daar kunnen wij ook van meegenieten. Op zijn facebook en Instagram-pagina geeft hij aan wat hij bakken gaat en kun je je bestelling plaatsen. “Ik maak veel desembrood, maar heb me de laatste weken ook meer op patisserie gericht. Zo heb ik millionaire shortbread, bolussen, appelsloffen, bavarois gebakjes en bokkenpootjes gemaakt. Maar ik ben maar gewoon Hidde”, zegt hij. Onbewust verwijzend naar zijn bakpagina op de social media-kanalen. “Ik werk ook gewoon dus ik heb geen hele voorraad. Ik bak het liefst op bestelling.”

Bakken vanuit de basis

Mocht jij nou ook graag lekker willen bakken, maar weet je niet hoe of waar te beginnen. Ook daar kan Hidde je binnenkort mee helpen. De thuisbakker wil graag zijn kennis delen. “Ik ga workshops geven. Eerst in kleine groepen zodat ik iedereen de aandacht kan geven zodat je leert bakken vanuit de basis. Ik zeg altijd iedereen kan bakken. Iedereen doet dat op zijn eigen niveau, maar een slagroomtaart kan écht iedereen maken. En misschien dat ik ook wel masterclasses ga aanbieden, maar daar moet ik nog invulling aan geven. Ik wil graag mijn enthousiasme voor het bakken delen en laten zien hoe je puur kunt bakken zonder pakjes en zakjes. Met alleen bloem, eieren, suiker en boter heb je zo een heerlijke cake op tafel staan.” 

Op 11 november organiseert Hidde zijn eerste workshop. Op zijn social media-pagina’s vindt je meer informatie hierover.

Dus bakkers klaar? Bakken maar!


Bolussen á la Hidde

Ingrediënten voor 14 stuks:
· 500 gram bloem
· 13 gram droge gist
· 55 gram vruchtenpoeder
· 55 gram boter
· 11 gram zout
· 285 ml water (handwarm)

Decoratie:
· 225 gram bruine basterdsuiker
· 150 gram kristalsuiker
· 4 gram kaneel
· 5 gram gesmolten boter

Bereidingswijze:
Bloem, broodpoeder, boter en gist mengen. Kort kneden en het zout toevoegen. Met de hand (ca. 20 minuten) of machine (ca. 10 minuten) tot een soepel deeg kneden. Verdeel het deeg in bolletjes van 65 gram en laat ca. 10 minuten rusten. Rol vervolgens elk bolletje deeg uit tot een streng van 10 centimeter. Meng de basterdsuiker, suiker, kaneel en de gesmolten boter. Rol de strengen door het suikermengsel en leg ze op een met bakpapier belegde bakplaat. Dek af met een vochtige theedoek en laat 5 a 10 minuten rusten.

Neem de strengen, rol deze verder uit tot 20 centimeter lengte en haal nogmaals door het suikermengsel. Dek af met een vochtige theedoek en laat 5 á 10 minuten rusten. Neem de strengen, rol deze verder uit tot 30 centimeter lengte en haal nogmaals door het suikermengsel. Vorm er krakelingen van en leg ze terug op de - met bakpapier beklede -bakplaat. Dek af met een vochtige theedoek en laat de bolussen 30 á 45 minuten op een warme tochtvrije plaats rijzen in volume.

Verwarm de elektrische over voor op 250 graden Celsius. Bak de bolussen zo warm en kort mogelijk ca. 6 minuten op 240-250 graden. Als de bolussen gebakken zijn, leg ze dan direct omgekeerd op een grote schaal en laat afkoelen.

Tip: leg een natte doek op het werkblad en rol hierop de bolussen door het suikermengsel.