Afbeelding
Foto: FotoTekst.nl

Drachtster politicus Yntze de Vries test de Fiat 500E: “Meer ruimte dan ik had verwacht”

Auto & Stijl AUTOTESTDAG 2021

Het was wel even schrikken wanneer Yntze de Vries, fractievoorzitter van de lokale politieke partij ELP, hoort dat hij de Fiat 500E mag testen. Het blijkt een goede zet, want De Vries, bijna twee meter lang, is de perfecte persoon om te laten zien hoe ruim de Fiat 500E eigenlijk is: “Ik was positief verrast. Ondanks mijn postuur had ik voldoende been- en hoofdruimte.”

Als we aan De Vries vragen om zijn ervaring in de Fiat 500E in een paar woorden samen te vatten, weet hij het goed te verwoorden: een goede prijs-kwaliteit verhouding. Deze Fiat behoort inderdaad niet tot de duurste auto’s, maar heeft wel alles te bieden wat de moderne mens tegenwoordig van een auto vraagt. Moderne veiligheidssystemen zoals Adaptive Cruise Control en rijstrookondersteuning met Lane Keep Assist, een groot display met toegang tot DAB+ radio en navigatie en sleutelvrije deuren. De Vries vindt het bijzonder dat zo’n compacte auto tegelijkertijd zo compleet kan zijn. “Ik mis niets aan deze auto en de bediening van alle opties is erg duidelijk.”

Elektrische motor

Net als veel andere mensen is ook De Vries bezig met duurzaamheid. Zelf rijdt hij nu nog in een diesel, maar voor een eventuele nieuwe auto zou elektrisch of hybride zeker een optie zijn. “Ik moet eerlijk zeggen; het is even wennen. Als je elektrisch rijdt, moet je je denkwijze veranderen. Je kan niet zomaar even stoppen om te tanken. Dan vind ik de actieradius van de Fiat 500E nog wel wat aan de krappe kant. Voor korte afstanden is het perfect, maar voor de langere ritjes is het, als je het niet gewend bent, nog onhandig.” 

“De auto zit heerlijk!”

De Vries heeft de Fiat 500E een weekend lang getest. “Uiteraard hebben we lekker getoerd in de omgeving. De snelweg, de drukke stad, een achterafweggetje of door onze wijk in Drachten zelf. We hebben de auto echt even op de proef gesteld.” De fractievoorzitter is overtuigd van de kwaliteiten. “Hij haalt met gemak de 130 en ligt lekker op de weg. Een klein minpuntje is dat ik in de auto last had van omgevingsgeluid, zoals andere auto’s of de regen. Dan is er best veel lawaai om je heen.” Over het zitcomfort is De Vries zeer te spreken: “Het lijkt misschien een kleine auto, zeker naast zo’n grote man als ik, maar het zit heerlijk. Ik heb echt geen problemen ondervonden op dat gebied en er was voldoende ruimte voor mijn benen en hoofd.” De Vries’ kinderen en kleinkinderen hebben de achterbank ook even getest: “Ze waren super enthousiast.”

Eindcijfer: 8+

Afbeelding
Afbeelding