Stjer is binnenkort te zien in heel Nederland!
Stjer is binnenkort te zien in heel Nederland! Foto: Emiel Stoffers

Emiel Stoffers presenteert: Stjer!

Cultuur

FRIESLAND - Misschien heb je het gezien: er draait een heuse Friestalige film in de noordelijke bioscopen, genaamd Stjer. De film is een productie van Hûnekop-zanger Emiel Stoffers en Friese programmamaker Janko Krist, onder andere bekend van het Friese programma Hea! van Omrop Fryslân. De Friestalige komedie, in de stijl van Naked Gun & Flodder, is de afgelopen maand in première gegaan en is binnenkort zelfs in heel Nederland te zien. Uniek. Want zo vaak is er geen Friestalige film in de bioscoop te zien, laat staan in heel Nederland. Reden genoeg om eens bij te praten met Emiel over het ontstaan van de film. 

"Wie had gedacht dat onze film nationaal gedraaid zou gaan worden? Dat is toch niet normaal?," roept Emiel trots uit. Wat begon als een 1-april grap, is uiteindelijk uitgegroeid  tot een prachtige familiefilm voor jong en oud. "Onze gitarist Jeroen Seinstra en ik hadden voor de grap een videoclip gemaakt, waarbij we een stukje uit de film Amsterdamned onder de clip hadden gezet, maar we wisten eigenlijk wel dat we geen tijd hadden om écht een film te maken. Tot corona om de hoek kwam kijken, toen werden de dingen ineens heel concreet."

Seriemoordenaar vermoord Friezen

De film gaat over een seriemoordenaar die allemaal Friese artiesten vermoord. Om zelf (Emiel speelt zichzelf in de film) buiten schot te blijven, roept hij de hulp van een zwerver in die hij omschoolt tot zanger. Dat levert hilarische scènes op. In de film spelen allerlei Bekende Friezen mee, zoals Elske- en Femke de Walle, Anneke Douma, Iris Kroes, Twarres en nog veel meer bekende artiesten. Wie daarvan het loodje leggen, laat Emiel in het midden. "Daar kan ik helaas geen uitspraken over doen", lacht de zanger. Emiel speelt zelf de hoofdrol en heeft een romance met een knappe rechercheur, gespeeld door Bertrie Wierenga. "Ondanks dat ik de grootste idioot van heel Friesland ben, vindt ze me toch interessant", lacht Emiel. 

"Ondanks dat ik de grootste idioot van heel Friesland ben, vindt ze me toch interessant."

Emiel heeft genoten van het hele proces en de samenwerking met de Friese artiesten. "Iedereen die we vroegen voor een rol, was bereid om mee te werken. Dat is natuurlijk geweldig om te zien."

Script was een uitdaging

Ondanks het feit dat zowel Emiel als Janko, geen ervaring hadden op het gebied van film maken, mag het eindresultaat er zijn. "Vooral het script was een hele uitdaging voor ons. Dat hadden we beide nog nooit gedaan. In de studio begonnen we op een whiteboard een storyline te maken en dat werkte erg goed. We dachten: aan het begin moet dit gebeuren en aan het einde dat. Met tussendoor natuurlijk nog een mooie twist. Daarna kwam het script helemaal tot leven."

Het mooiste moment

Het mooiste moment van het hele filmproces vindt Emiel het daadwerkelijk terugzien van de scènes in de montage. "Na een paar dagen ging Janko monteren en dan zie je dat de scenes er zo uitkomen zoals je bedacht hebt, dat is natuurlijk een fantastisch moment." 

De reacties zijn overweldigend

De film draait inmiddels een aantal weken in de bioscoop en de reacties zijn overweldigend. "Ik lees op Facebook een hoop mooie reacties van mensen die er geweest zijn, van jong tot oud. Iedereen die iets met Friesland heeft kan er van genieten, maar ook daarbuiten, want het is heel laagdrempelig. In Sneek zag ik bijvoorbeeld een jongetje van 8 met zijn beppe van 86 onze film bezoeken. Ondanks dat er mensen doodgaan in de film, is de film ook geschikt voor jonge kijkers. Wanneer het eventjes de diepte in gaat, volgt er weer een mooie grap. Laat je vooral verrassen zou ik zeggen!"

Nederlandse versie wordt ingekort

Stjer draait straks in heel Nederland. De film is voorzien van ondertiteling, waardoor de film makkelijk te volgen blijft. Wel wordt de film iets korter dan het origineel die nu in de Friese bioscopen te zien is. "Dat heeft praktische redenen vanwege de drukte in de bioscopen. Dat de film ingekort is, heeft het verhaal niet aangetast en kijkt wellicht zelfs nog makkelijker weg", legt Emiel uit.

Stjer is een Friestalige actie-komedie van Emiel Stoffers en Janko Krist.
Het logo van Stjer