Herman van Cleef, een van de eigenaren van het Wapen, neemt de prijs aan van RondOm redacteur Melissa Wijnja.
Herman van Cleef, een van de eigenaren van het Wapen, neemt de prijs aan van RondOm redacteur Melissa Wijnja. Foto: Rob Dijkstra

Op bezoek bij Het Wapen van Leeuwarden, RondOm’s leukste terras van Leeuwarden 2021

Bedrijf in beeld


LEEUWARDEN - De afgelopen zomer hebben de lezers van RondOm Leeuwarden kunnen stemmen op hun favoriete terras. Na een spannende strijd tussen Spinoza, Het Wapen van Leeuwarden en Brasserie de Spiegelaar, kwam Het Wapen van Leeuwarden als winnaar uit de bus. We gingen bij het gezellige eetcafé langs om de prijs uit te rijken en onder het genot van een kop koffie op het terras te praten over het eetcafé. 

Hoewel het eigenlijk nog nét niet helemaal lunchtijd is, is het terras van Het Wapen van Leeuwarden al aardig vol als wij arriveren. Herman van Cleef staat ons al op te wachten. Hij is één van de eigenaren van het eetcafé aan het Zaailand en een bekend gezicht in Leeuwarden. Met gepaste trots neemt hij de prijs en de bos bloemen in ontvangst. “Het is een mooie eer,” zegt Herman trots. “Vooral omdat het écht vanuit de Leeuwarders zelf komt. Je hebt ook veel horecaprijzen waarbij de winnaar wordt gekozen door een jury, maar ik vind het persoonlijk veel waardevoller dat onze gasten ons op deze manier waarderen.”

Het Wapen, zo vertelt Herman als we plaatsnemen op het terras, is van oudsher al een plek waar alle Leeuwarders zich thuis voelen. Vroeger was het een café met twee biljarts, boven de zaak waren kleine kamertjes waar vrachtwagenchauffeurs de nacht konden doorbrengen. Als Martin Eisma in 1982 de zaak overneemt, verandert het café langzaam een beetje van functie. Herman: “Er werd vanaf dat moment ook lunch geserveerd, er kwam een klein terrasje en steeds meer mensen wisten het café te vinden.” Toch blijft het Wapen van Leeuwarden in die tijd zijn authentieke karakter als bruincafé behouden.

In 1987 raakt Herman voor het eerst betrokken bij het eetcafé als personeelslid in de bediening. Hij groeit steeds verder in het bedrijf en wordt in 2013 mede-eigenaar van Het Wapen, samen met Max Bakker en later ook Dik Schuur. De drie mannen zijn allemaal begonnen als personeelslid en zijn dus ‘blijven plakken’. “Ik denk dat dat wel iets zegt over hoe we met het personeel omgaan,” aldus Herman. “We vinden het belangrijk dat iedereen plezier heeft in zijn of haar werk, dat ze zich gewaardeerd voelen. Dat straal je dan uiteindelijk ook weer uit naar de gasten. Als zij zien dat we écht plezier hebben in ons werk, dan hebben zij ook een prachtige ervaring.” Dat het werkt, blijkt wel uit hoeveel personeelslieden al jaren werken voor het bedrijf. Dik Schuur, nu chefkok van Het Wapen van Leeuwarden, is ooit bij het bedrijf begonnen als leerling. En ook Max, José en Naomi zijn al tijden een bekend gezicht voor de gasten van het eetcafé.

Een belevenis

Volgens Herman moet een avondje uit een beleving zijn. Gasten moeten zich thuis voelen in het eetcafé en zonder zorgen kunnen genieten van een kwalitatief goede en unieke maaltijd en lekkere drankjes. Dat is iets dat Herman als gastheer altijd al belangrijk vindt. Dat gevoel wordt bevestigd als hij samen met een aantal andere personeelsleden van Het Wapen naar Chicago gaat. “Chicago is dé stad van de bistro’s. Het gastheerschap is daar tot in de puntjes geperfectioneerd en daar uiteten gaan is een geweldige ervaring.” De afgelopen jaren heeft het Leeuwarder eetcafé veel geïnvesteerd om dat gevoel bij hun gasten naar boven te halen. “Wat we nu doen, is goed, dat blijkt wel uit de waardering die we krijgen. Nu is het zaak om die kwaliteit vast te houden en de puntjes op de ‘i’ te zetten.”
Bij het Wapen van Leeuwarden wordt een huiselijke sfeer gecombineerd met hoogwaardige producten en unieke gerechten, zoals de Chateaubriand waarvoor mensen uit heel Nederland naar Leeuwarden afreizen. Ze blijven zichzelf echter verbeteren. Zo zijn er nieuwe banken op het terras geplaatst met bijbehorende verwarmde kussens. En nieuwe, iets hogere, windschermen staan ook op de planning, zodat het ook in het najaar en in de winter prima vertoeven is op het terras.

Tip voor het terras

Ten slotte vragen we Herman nog om een tip voor bezoekers van het Wapen: “Als je gezellig met zijn tweeën uit eten gaat bij ons, dan raad ik zeker de chateaubriand aan. Het is een uniek stukje vlees die je echt een keer geproefd moet hebben. Gecombineerd met een lekkere rode wijn ben je gegarandeerd van een romantische belevenis.”

Het Wapen van Leeuwarden
Zaailand 92
8911 BN Leeuwarden
058 215 06 05
www.hetwapenvanleeuwarden.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding