Tip van Fardou: "Combineer de items waar jij écht blij van wordt, zo maak je je eigen stijl."
Tip van Fardou: "Combineer de items waar jij écht blij van wordt, zo maak je je eigen stijl." Foto: The Treasure Room Fotografie

Hoe woont Fardou eigenlijk zelf?

Wonen

LEEUWARDEN – Online en in haar conceptstore Plek in de Blokhuispoort in Leeuwarden vind je de leukste woonaccessoires. Met liefde en aandacht zoekt Fardou de Jong (26) steeds weer naar toffe items waarmee jij thuis je eigen fijne plek kunt creëren. We zien veel kleur, maar zijn ook benieuwd: hoe woont ze nou eigenlijk zelf?

Enthousiast ontvangt Fardou ons bij haar thuis. Ze woont in een prachtige nieuwbouwwoning nabij het water in Wiarda, een buurtschap ten zuiden van Leeuwarden. Het eerste wat ons opvalt is de serene uitstraling. Waar in de cel het een en al kleur is, oogt het hier veel rustiger. De kleur zit ‘em vooral in de details. De woonaccessoires die ze zelf ook verkoopt. Gedraaide kaarsen, etagères en kussentjes. Boven de eettafel prijkt een grote Leeuwarden-poster en in de keuken herkennen we de koffiekopjes die ook in haar winkel staan.

Een droomkeuken in Wiarda

Nadat ze in de keuken, strak wit design met greeploze kasten en een stenen werkblad, cappuccino heeft gezet, neemt ze aan de eettafel plaats waar ze enthousiast vertelt over haar woning, liefde voor interieur en bijpassende woonaccessoires. “We wonen hier zo mooi”, zegt ze stralend. “We woonden eerst aan het Vliet in een appartement. En dat was prima hoor, alleen was het erg behelpen qua keuken. Het was een klein keukenblok, waarbij het gasstel los op een koelkast stond. Een oven was er niet dus hebben we een los oventje gekocht die op de gang stond en waar je eigenlijk geen ovenschaal in kwijt kon.” Toen al droomde ze van een mooie ruime keuken met kookeiland. “Ik vind het leuk om te koken en met feestjes vind ik het geweldig dat iedereen een beetje rond de keuken omhangt.”

Die Bruynzeel-keuken droom is dus uitgekomen. En is haar grote trots. Maar ze had meer op haar wensenlijst staan. Namelijk de Samsung Frame. Een televisie die wanneer die uitstaat lijkt op een schilderij. “Ik was er zo dol op dat ik er meer over wist te vertellen dan de verkoper in de winkel. Het heeft wel even geduurd voordat ik mijn vriend zo gek kreeg, maar die is er nu ook heel blij mee. Want de tv ziet er niet alleen mooi uit, het is ook kwalitatief een heel goede televisie. Mijn broer en vrienden van ons hebben er ook een gekocht omdat ze enthousiast werden nadat zie die bij ons hadden gezien.”

Pinterest en screenshotjes

Het zijn aardige investeringen geweest maar wel twee die voor veel woonplezier zorgen. “Het zijn weloverwogen beslissingen geweest waar we allebei veel lol aan hebben. Interieur is erg belangrijk voor mij. Nu ik het echter zo druk heb (Fardou werkt ook nog 3,5 dag bij de gemeente als planner) merk ik dat ik er thuis wat minder mee bezig ben. We willen de muren bijvoorbeeld een andere kleur schilderen, maar we komen er niet uit.” Vriend Ludo houdt van meer neutraal, waar de vrouw des huizes wat gedurfder is qua smaak. Ze houdt van warme kleuren en zou een terrakleur op de muur prachtig vinden, maar daarvan weet ze dat dat nooit zal gebeuren. “Groen vind ik ook mooi. En ik zag laatst bij een inspiratieruimte tijdens een inkoopdag een roze cirkel op de muur geverfd en dat lijkt me dan ook geweldig. Ik heb kortom ideeën genoeg en Pinterest erop los. (lachend:) Regelmatig app ik Ludo een screenshotje zodat hij erover na kan denken.”

Gelukkig heeft ze hulp in de vorm vriendin Baukje Snieder, interieurontwerpster en stylist. “Zij heeft ons een mooi advies gegeven en misschien moeten we dat ook maar gewoon doen. We kampen een beetje met het nieuwbouwsyndroom. Je moet dan in één keer zoveel keuzes maken, dat je in eerste instantie voor een veilige en neutrale basis gaat. Dus veel wit en een muur in de keuken en een lambrisering in de woonkamer van vergrijsd blauw. Ook de bank, gordijnen en eetkamerstoelen zijn bijpassend. Dat was best een investering dus het liefst voeren we wat veranderingen door zonder dat alles nieuw gekocht hoeft te worden.”

Want waar roze haar lievelingskleur is, hoeft dat niet perse dominant terug te komen in haar interieur. “Toen we hier net woonden was er niks roze, maar ik heb steeds vaker wat spulletjes neergezet die ik leuk vind. Want ondanks een neutrale basis, kun je door mooie woonaccessoires ook veel sfeer creëren. Ik merk echter dat ik, nu ik er voor de winkel en online zoveel mee bezig ben, een beetje verzadig raak en het thuis wel prima vind. Terwijl ik eerst altijd alle nieuwe dingen thuis neerzette en alles steeds maar omgooide. Nu doe ik dat bijna alleen nog in de winkel.”

Kies wat bij jou past

Een andere beweegreden is dat ze ervoor waken wil, dat het te zoet wordt. Oranje en bordeaux vindt ze ook mooie kleuren. “Het klopt dat je veel roze terugziet in mijn producten, maar dat komt mede doordat dat nu een trendkleur is evenals terra en oranje. Het zijn die kleuren die ze steeds terug laat komen, maar ze beperkt zich niet tot één stijl of label. “Ik hecht niet zoveel waarde aan bepaalde stijl. Ik mix er graag lekker op los, omdat ik denk dat je nooit alles uit één bepaalde stijl leuk kunt vinden. En dat zeg ik ook tegen mijn klanten. Die bijvoorbeeld een neon-kaars prachtig vinden, maar twijfelen of het wel bij de stijl van hun inrichting past. Daar moet je je niet door laten beperken. Als je blij wordt van zo’n kaars, moet je die gewoon neerzetten. Combineer de items waar jij écht blij van wordt, zo maak je je eigen stijl. De stijl waar jij het gelukkigst van wordt en die ervoor zorgt dat je écht op je plek bent.”

Afbeelding
Afbeelding