Hendrik is op zoek naar een nierdonor.
Hendrik is op zoek naar een nierdonor. Foto: Hendrik Veltman

Wie helpt Hendrik aan een nieuwe nier

Gezondheid

DRONRIJP - “Soms loopt het in het leven anders dan gepland en moet je je verhaal delen met de buitenwereld.” Het waren de eerste woorden van een emotionele oproep via Facebook, van de inmiddels 49-jarige Hendrik Veltman uit Dronrijp. Op 13 april 2020 begint hij zijn zoektocht naar een nieuwe nier. Hendrik lijdt namelijk aan de erfelijke ziekte ADPKD (Autosomaal Dominante Polycysteuze Nierziekte). Een ziekte waarbij er cysten of met vocht gevulde blaasjes in de nieren ontstaan. Een niertransplantatie is dan ook noodzakelijk. RondOm Vandaag spreekt met Hendrik over het verloop van zijn ziekte. 

Op 13 april 2020 begint Hendrik aan zijn zoektocht om een nierdonor. Zijn nierfunctie is op dat moment nog maar 17 procent. Hij denkt een donor gevonden te hebben in zijn oom, die Hendrik ook graag wil helpen middels een donatie. Zijn bloedgroep blijkt echter ongeschikt en ook kampt hij met andere medische problemen. Een enorme domper voor Hendrik. “Het ideale scenario is dat je iemand vindt met dezelfde bloedgroep, in mijn geval bloedgroep type O. De kans is dan namelijk groter op een betere werking van de nier. Helaas moest ik verder zoeken”, legt Hendrik uit. 

Nierfunctie gedaald naar 9 procent

Inmiddels zijn we meer dan een jaar verder en is de nierfunctie van Hendrik gedaald naar negen procent. Dat betekent dat hij binnenkort in dialyse zal moeten, mocht hij binnen afzienbare tijd geen vrijwillige nierdonor vinden. “Met een vrijwillige donor zijn de vooruitzichten veel beter dan wanneer je moet dialyseren of een donornier krijgt van een overleden persoon. De levensverwachting gaat dan met vijf jaar omhoog.” Bij een dialyse worden kunstmatig de afvalstoffen uit je lichaam gefilterd. 

“Mijn levensverwachting met een vrijwillige nierdonor gaat met 5 jaar omhoog.”

Grote gevolgen van de ziekte

Vanwege de daling van de nierfunctie ondervindt Hendrik dagelijks grote gevolgen. Zo is hij heel snel moe en kan hij bijvoorbeeld niet hardlopen. “Een aantal maanden geleden probeerde ik het toch en toen trad al vrij snel verzuring op, daar waar het normaal door het lichaam wordt afgevoerd. Dat is natuurlijk enorm frustrerend.”

Hoop doet leven

Toch houdt Hendrik hoop, vanwege de positieve resultaten die hij ziet bij zijn broertje en zus, die helaas ook te kampen hebben met deze ziekte. “Zij hebben beide een nieuwe nier gekregen. Mijn zus in 2011 en mijn broertje in 2016. Daarvoor was mijn broertje al twee jaar aan het dialyseren en als ik zie hoe de resultaten zijn, dan is dat echt geweldig om te zien. Ik hoop dan ook dat ik ook iemand kan vinden die mij wil helpen, want het zou mijn leven echt weer meer kleur geven.”

Uitstel van vijf weken

Kortgeleden meldt Hendrik via Facebook dat zijn dialysetraject nog eens met vijf weken uitgesteld is. Dat geeft hem nog de gelegenheid om een nieuwe nier te vinden, voordat de dialyse daadwerkelijk van start gaat. 

Mocht jij willen helpen of iemand kennen die zou willen helpen, stuur dan een mailtje naar redactie@rondomvandaag.nl

Hendrik Veltman is op zoek naar een nieuwe nier.