Blijf niet rondlopen met opvoedvragen. Opvoedpunt Leeuwarden helpt je graag verder.
Blijf niet rondlopen met opvoedvragen. Opvoedpunt Leeuwarden helpt je graag verder.

‘Van overprikkelde kinderen wordt niemand blij’

LEEUWARDEN - De scholen zijn 23 augustus weer van start gegaan. Voor sommige ouders een verademing, anderen moeten erg aan het ritme wennen. Misschien zijn jullie als gezin al een paar hobbels tegengekomen. Dat is heel normaal in het ouderschap. Het Opvoedpunt Leeuwarden geeft ouders – gratis – tips over onder andere een relaxte start van het schooljaar. Zit je met opvoedvragen? Het Opvoedpunt start vrijdagochtend 17 september weer een Inloopspreekuur in dbieb in Leeuwarden.

"Iedereen moet weer wennen aan het nieuwe ritme. Verlang dus niet teveel van jezelf en je kind," vertelt Jolanda Verschure van het Opvoedpunt Leeuwarden. "Doe het de eerste schoolweken rustig aan als je kind uit school komt. Zorg dat je van te voren duidelijk bent over wel of geen speelafspraakjes en op welke dag, dan weet je kind waar het aan toe is. Probeer ook voor jezelf deze eerste weken niet te veel (werk)afspraken te maken."

Buiten en voelen

Kinderen die snel last hebben van teveel prikkels, kunnen dit thuis uiten. Jolanda tipt: "Probeer zelf rustig te blijven, ga vooral veel met je kind naar buiten om te ontladen. Ga spelen met zand. Of binnen met klei, scheerschuim of ander materiaal waar je lekker aan kunt ‘voelen’. Dit helpt je kind om weer tot rust te komen. Uit het drukke hoofd, terug in het lijf."

Eigen koers varen

Durf vooral ook als ouder je eigen koers te varen, zegt Jolanda. "Als jij ziet dat je kind kapot gaat door veel speelafspraken, ook al doen andere ouders dat wel, trek dan je eigen plan. Houd balans in de week qua drukte en uitjes. Van overprikkelde kinderen wordt niemand blij."

Hoe jij je over jezelf voelt en je rol als ouder, is veel belangrijker dan dat wat je allemaal 'doet' op een dag. "We leggen vaak de nadruk op alles wat béter kan. Maar wat als je nu eens een dagje bijhoudt wat er allemaal lekker loopt?" Dan heeft een boze bui van je kind minder invloed op jou en je humeur. "We zijn allemaal moe die eerste weken. De lat mag wel wat lager, ook voor onszelf."

Gratis inloopspreekuur dbieb

Zit je met vragen? Het Opvoedpunt heeft om de twee weken op vrijdagochtend een vrijblijvend Inloopspreekuur in dbieb. De eerstvolgende is vrijdag 1 oktober van 9.00 tot 12.00 uur. Je kunt je vooraf op opvoedpuntleeuwarden.nl inschrijven. Hier staan ook alle komende data. Of loop gewoon even langs als je toch al op de Jeugdafdeling bent, want iedereen worstelt wel eens met iets in het ouderschap.

Over Opvoedpunt Leeuwarden

Als ouder ken jij je eigen kind natuurlijk het beste. Maar soms zijn er situaties waarbij je het even niet meer weet. Denk aan slaapproblemen bij je baby, vragen over zindelijkheid, je puber die alleen maar wil gamen of vragen rondom echtscheiding. Bij Opvoedpunt Leeuwarden kun je dan terecht voor al je vragen. Blijf er niet mee rondlopen, de pedagogen van Opvoedpunt Leeuwarden helpen je graag verder. Geheel vrijblijvend en kosteloos. Alleen sta je sterk, samen sta je sterker!

Vragen?

Voor vragen neem je vrijblijvend contact op met Opvoedpunt Leeuwarden via: info@opvoedpuntleeuwarden.nl / 088- 2299443.

Afbeelding